| bleakk a întrebat:

Presupunem ca societatea a atins apogeul cunoasterii,sau cel putin toata lumea poseda cunostiintele necesare pentru a intelege lucrurile vremii si pentru a-si consolida astfel o convingere/credinta existentiala. Se poate astfel intelege ce e aia o figura de stil,o imagine artistica. Referitor la Biblie,presupunem ca societatea contemporana poate cunoaste cand Biblia foloseste in mod pasiv o figura de stil pentru a imbogati stilistic un tezt din Biblie,se poate stii cand Dumnezeu vorbea oamenilor intr-un mod mai voalat. Insa,cum putem trece cu vederea trecutul crestinismului si incapacitatea crestinilor din acele vremuri,mai nestiitori din fire,de a face diferenta intre cele scrierile denotative/figurate si conotative/proprii? Cand au ucis oameni in speranta ca multumesc pe Dumnezeu,cand au facut lucruri abominabile, care insa aparent* era pentru ei o bucurie deoarece reuseau sa fie pe placul Dumnezeului lor? Este deci justificat acest trecut sau de blamat?

3 răspunsuri:
| sublime89 a răspuns:

Nicio religie nu a omorat mai multi oameni decat crestinismul. Asta e ceva dovedit istoric. Ar putea suna ciudat asta intr-o epoca in care terorismul musulman e la apogeu, dar daca e sa ne uitam la intreaga istorie a crestinilor si musulmanilor, vom vedea ca europenii (deci crestinii) sunt responsabili pentru mult mai multe crime impotriva umanitatii decat musulmanii. Si asta pentru ca si crestinismul a avut perioada lui de fanatism, si care a durat foarte mult, peste 1500 de ani. Intreaga istorie a religiei musulmane nici nu a atins inca pragul de 1500 de ani. Pe deasupra, musulmanii n-au ajuns atat de departe precum crestinii. Ei n-au avut acces la cele doua Americi, sau la Australia, teritorii unde crestinii au cam nimicit populatiile locale. Sa speram ca musulmanii nu-si doresc sa-i intreaca pe crestini la numarul de crime, desi, daca o tin in ritmul asta, poate ne ajung in cateva secole.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu citesc atata nici daca ma platesti
Ca tot vorbeam de asta... Ma platesti? big grin

| Lucică1998 a răspuns:

Din punct de vedere moral nu exista nici o justificare pentru crimele acestea, dar totuși nu putem ignora circumstanțele atenuante ale acestora, de exemplu manipularea unor lideri religioși care țineau oamenii in neștiința si au făcut din hotărârile lor "voia lui Dumnezeu", îndemnându-i la războaie si arderi pe rug si alte de-astea, aceasta constituind o circumstanța atenuantă pentru oamenii care nu știa sa faca altfel, nu si pentru respectivii lideri religioși.

Întrebări similare