| Ondras a întrebat:

Lamuriti-ma oarecum si pe mine. Vreau sa va intreb despre marea rupere ( schisma ) a celor doua biserici din anul 1054. Adevarata credinta sau nu stiu cum sa va spun care e. de ce s-au mai format si alte secte? Nu e păcat. Va multumesc
Cu respect,,,

9 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Cum poţi şti în ce fel trebuie să i te închini lui Dumnezeu? Nu este necesar să cercetezi şi să compari învăţăturile tuturor religiilor. Este suficient să cunoşti ce învaţă în realitate Biblia despre închinarea adevărată. De exemplu, după cum probabil ştii, în multe ţări există bani falşi. Imaginează-ţi că trebuie să-i identifici. Cum ai proceda? Ai încerca să reţii cum arată fiecare bancnotă falsă? Bineînţeles că nu. N-ar fi mai practic să înveţi să recunoşti banii autentici? Dacă ştii cum arată aceştia, vei putea recunoaşte imediat banii falşi. În mod asemănător, dacă învăţăm să recunoaştem religia adevărată, ne va fi mai uşor să ne dăm seama care sunt religiile false. Este important să ne închinăm lui Dumnezeu aşa cum vrea el. Mulţi oameni cred că Dumnezeu acceptă toate religiile, însă Biblia nu învaţă lucrul acesta. Nu este suficient ca o persoană să afirme că este creştină. Isus a spus: „Nu oricine îmi zice: «Doamne, Doamne» va intra în regatul cerurilor, ci acela care face voinţa Tatălui meu care este în ceruri". Prin urmare, avem aprobarea lui Dumnezeu doar dacă ştim care sunt cerinţele sale şi le punem în practică. Despre cei care nu fac voinţa lui Dumnezeu, Isus a spus că sunt „lucrători ai nelegiuirii" (Matei 7:21–23). Religiile false sunt ca banii falşi, n-au nicio valoare. Mai mult decât atât, sunt dăunătoare.
Dumnezeu le oferă tuturor oamenilor posibilitatea de a obţine viaţă veşnică. Totuşi, pentru a ne bucura de viaţă eternă în Paradis, trebuie să ne închinăm şi să ne trăim viaţa aşa cum ne cere Dumnezeu. Din nefericire, mulţi nu vor să facă lucrul acesta. De aceea, Isus a spus: „Intraţi pe poarta cea strâmtă, căci largă şi spaţioasă este calea care duce la distrugere şi mulţi sunt cei ce intră pe ea, în timp ce strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei ce o găsesc" (Matei 7:13, 14). Religia adevărată duce la viaţă veşnică, iar religia falsă, la distrugere. Dumnezeu nu doreşte ca vreun om să fie distrus. De aceea, el le oferă oamenilor de pretutindeni ocazia de a învăţa despre el (2 Petru 3:9). Prin urmare, felul în care ne închinăm lui Dumnezeu poate însemna viaţă sau moarte.
Isaia43:10-12

| milan9 a răspuns:

Intr-adevar, in mod logic, Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o singură cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, DOAR O SINGURĂ CALE.

Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în cadrul mesajului lui Dumnezeu faţă de oameni, o contradicţie în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că există zeci de mii de culte şi credinţe total diferite, având fiecare învăţături care le exclud pe celelalte! Numai creştinismul are vreo 39000 de versiuni!

Dar această contradicţie este de neconceput, iar Hristos Fiul lui Dumnezeu a insistat şi subliniat în tot Noul Testament că Biserica Sa este una singura.

| milan9 a răspuns:

Dintre cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) ce se suprapun peste istoria creștinismului, cea care a făcut pasul în "lateral", cea care a adus schimbări și a inovaţii (lipsite de baze biblice), este Biserica Romano-Catolică. Ea adus schimbarea și "mărul discordiei" înainte de Schisma din 1054!

Anul 1054 este anul ei oficial de "naștere", ca cea care s-a despărțit de "trunchiul" Bisericii apostolice!

Denumirea de "catolică" a fost introdusă în 1054, iar deosebirile (inovaţiile, schimbările) faţă de ortodocşi, le aparţin şi au fost introduse cu aproape un secol înainte de despărţire! Chiar aceste schimbări ale învăţăturilor creştine autentice, au reprezentat puncte de discuţii, tensiuni şi în final, separare!

Iată o parte dintre ele:
1.Papa a început să fie considerat locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2. adaosul filioque în crez;
3. introducerea teoriei purgatoriului;
4. introducerea folosirii azimelor la taina sfintei Împărtăşanii (pâine nedospită);

În schimb, în linie directă rămasă neschimbată, (având "obsesia" păstrării neschimbate a învăţăturilor şi a interpretărilor lor pe linia în care primele comunităţi apostolice le-au păstrat) Biserica Ortodoxă a continuat fără nici o deosebire învăţăturile Bisericii primare! De ce a insistat ca esenţa de bază a ei să fie „neschimbabilitatea"? Pentru că doar aşa s-ar fi păstrat şi autoritatea acestor învăţături (provenind fidel de la Hristos şi de apostoli);

| Verdii a răspuns (pentru milan9):

Sa stii ca nu numai Biserica Romano CAtolica a fost Marul discordiei. Anyway eu sunt fica de preot greco-catolic si e normal sa-mi apar confesiunea oricum asta e la Romano cattolici ei sunt de rit latin. Deci la ei se incadreaza diferentele acelea pe care tu le-ai scris cu painea. Plus ca biserica Ortodoxa si Catolica sunt ambele de rit Bizantin! Deci seamana enorm! Iar inca ceva greco-catolicii nu folosesc azime! Trebuia sa spui asemanarile sa vezi partea plina a paharului! Dar unii gandesc altfel... Iti recomand ca alta data cand mai pui comment-uri sa de informezi bine, nu sa iei de pe un site asa de pe net. Succes!

| milan9 a răspuns:

Cu toate că între cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) existau mici diferenţe chiar înainte de ruptură, important este că ele au păstrat neschimbate învăţăturile de bază: transmiterea harului prin PREOTIA CRESTINA – lasata de Fiul lui Dumnezeu, ierarhia celor trei trepte in randul preoţiei crestine, lucrările sacramentale ("sfintele taine"), Predania - ca al doilea izvor al Revelaţiei divine (-spaţiul în care a apărut biblia), etc...

| HowdidIgethere a răspuns:

De mai multi ani nu prea se mai discuta despre schisma; din cate stiu eu s-au ridicat anatemele, se discuta de biserici surori. Adevarata credinta nu o vei gasi pe TPU, ci in cuvintele si in faptele sfintilor, pentru ca ei sunt rodul Pomului Hristos. Eu sunt ortodox, dar nu am resentimente fata de catolici.
PP. De atunci au aparut multe alte schisme si schismute, care o pun in umbra pe cea de la 1054.

| forallatlantis a răspuns:

Credinta este in tine, religia contine doar dogma care sa te invete ce sa crezi, dar relatia ta directa cu Isus Cristos si cu Tatal sunt adevarata credinta.
Diferentele intre religii si secte constau pur si simplu in modul de interpretare, care in parte vine de la initiatorii lor, iar parte de la cei care in timp interpreteaza acele religii. Tine cont ca Luther cand a facut religia Protestanta a avut in cap ceva, dar cu timpul, multi oameni au inteles lucruri diferite. Parte din ei au ramas protestanti si au "denaturat" idea lui Luther, altii pur si simplu au mers pe alte cai si "si-au infiintat o religie noua".
Doamne ajuta

| radu69 a răspuns:

Salut,si schisma aia a fost facuta de dragul banilor in mare parte, nu exista relige adevarata decat cea infintata de Hristos, adica crestinismul chiar daca noi ortodocsi ne dam mari ca religea noastra e cea mai tare tin sa cred ca nu e asa deoarece Dumnezeu zice:"nu judeca sa nu fii judecat". adevarata credinta e in sufletul tu si in faptele tale, fiecare om se mantuieste prin credinta sa dar mai important prin faptele sale.

| Verdii a răspuns (pentru radu69):

Ai mare dreptate! Eu sunt Catolica- fica de preot. Sunt bucuroasa de raspunsul tau este exact purul adevar exact ce ai zis. Ma bucur ca nu ai comentat ca altii prin jigniri fata de noi (eretici) chestii de genu. Pana la urma semanam foarte mult la aceste religii :*