| kagome_8372 a întrebat:

Am 15 ani si am o problema, imi lacrimeaza ochii dar nu intotdeauna, mi se intampla doar o data - de doua ori pe saptamana. Uneori nici la ore nu pot sa fiu atenta pentru ca trebuie sa ma uit in jos ca sa nu ma piste si sa nu imi lacrimeze daca ma uit la tabla; sau dimineata cand ies afara sau cand merg cu masina imi las privirea in jos pentru ca ma deranjeaza lumina. Probleme cu vederea nu am, are in schimb mama mea care poarta ochelari si ma gandeam ca s-ar putea sa mostenesc. Am fost la oftalmolog acum 5 ani si mi s-a spus ca vad perfect dar intre timp poate s-a schimbat si din cauza orelor petrecute la calculator.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| bobby_7474 a răspuns:

Vezi un alergolog,poate ai alergie, sau poate tr sa porti ochelari funurii? mai sint si alte cauze pentru lacrimarea ochilor, tr totusi un consult medi

| ionela22 a răspuns:

Nu te juca cu vederea ta daca iti lacrimeaza inseamna ca ceva este. Poate fi din cauza pc-ului sau la tv, dar cel mai bine du-te la un doctor oftalmolog si el te va ajuta.Nu ai de ce sa te temi poate nu o sa fie vorba de ochelari poate se rezolva prin niste picaturi, nu mai amana sa nu se agraveze.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Durerile de cap pot fi cauzate de foarte multi factori si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze pentru care diferite persoane se adreseaza medicului lor generalist. Cele mai multe astfel de afectiuni nu sunt grave si dispar, de regula, de la sine. Pot fi atenuate cu ajutorul unor calmante usoare sau datorita unei schimbari pozitive in stilul de viata.

De asemenea, tensiunile sau durerile oculare, oboseala ochilor si vederea "incetosata" reprezinta cauze la fel de obisnuite pentru controalele medicale... De astfel de afectiuni sufera, in special, persoanele care depun activitati sustinute la serviciu si care lucreaza foarte mult cu monitorul si computerul, o sursa de stres pentru vedere... Durerile de ochi pot fi un semnal al aparitiei durerii de cap, insa pot fi cu usurinta evitate daca tii cont de cateva sfaturi generale.

Care sunt semnalele la care trebuie sa fiu atenta?

O durere de cap poate varia de la un sentiment de tensiune in zona fruntii sau a cefei pana la junghiuri intepatoare si ascutite. Aceste dureri iti pot afecta intreaga suprafata a capului sau doar o parte, iar durerea se poate "deplasa", iti poate afecta vederea sau poate cauza chiar greata si senzatie de voma, in cazul in care devine acuta. Cele mai obisnuite tipuri de durere de cap sunt cele de tensiune si migrenele.

Durerile de cap de tensiune nu dureaza, de regula, foarte mult timp. Printre simptomele acestora se numara:

• o durere generalizata, care nu este neaparat "concentrata" asupra unei anumite parti a capului;
• senzatia de presiune in zona capului, a gatului sau a cefei si a ochilor.

Migrena, adesea o durere puternica, te poate scoate "din circulatie" pana la trei zile... Acest tip de durere este, in general, localizata intr-o anumita parte a capului, fiind insotita adesea de senzatia de ameteala si de voma. Alte simptome de care s-ar putea sa ai "parte":

• vedere incetosata;
• poti vedea lumini intermitente sau puncte negre;
• vorbire greoaie si neclara;
• senzatia de intepaturi in maini si in zona fetei.

Oboseala ochilor poate fi o cauza a durerilor de cap pe care le traiesti la munca. Este foarte posibil sa suferi din aceasta cauza daca:

• esti constienta de faptul ca ai ochii foarte obositi si ai o senzatie de mancarime sau de iritare in zona lor;
• de foarte multe ori iti suprasoliciti ochii sau ai dificultati in a vedea obiectele aflate la distanta, dupa ce ti-ai concentrat privirea asupra obiectelor aflate in imediata apropiere, sau invers;
• temporar, ai privirea incetosata;
• suferi de ameteala sau dureri de cap.

Ce poate cauza durerile de cap si de ochi?

Exista foarte multi factori declansatori pentru acest tip de afectiuni si multi dintre ei pot fi evitati. Chiar daca programul de lucru nu iti permite sa ai foarte multa grija de sanatatea ta, nu este nimic mai de pret decat aceasta. Incearca sa iti corectezi stilul de viata, pentru a te putea bucura de fiecare zi in parte si, de ce nu, pentru a munci mai eficient. Nu vei da niciodata randament daca simti ca cedezi...

Printre cauzele declansatoare se pot numara:

stresul;
pozitia incorecta la birou;
o zona de lucru "stufoasa" si in dezordine;
oboseala ochilor;
abuzul de alcool.

Cauza aparitiei migrenelor o reprezinta o alterare a dimensiunii vaselor de sange din apropierea creierului, iar unii dintre factorii declansatori sunt:

anumite alimente, cum ar fi ciocolata sau produsele lactate;
alcoolul;
stresul prelungit;
luminile, zgomotele si mirosurile puternice;
in cazul femeilor, utilizarea pilulelor contraceptive.

Persoanele care lucreaza foarte mult pe computer pot avea ochii si vederea afectate daca stau foarte mult in fata unui monitor. Astfel, vederea le slabeste si au dificultati la citit textul afisat pe monitor.

Unele dintre cauzele aparitiei acestor dureri sunt reprezentate de faptul ca:

iluminatul este deficitar;
unghiul vizual este foarte prost;
contrastul intre lumina monitorului si background este foarte puternic;
lucrul se desfasoara prea aproape de monitor si/sau de un anumit document.

Cum pot fi tratate aceste afectiuni?

Majoritatea durerilor de cap vor trece de la sine sau cu ajutorul unor pastile cum ar fi paracetamol, aspirina sau ibuprofen. Ai grija sa nu exagerezi cu aceste calmante - intotdeauna citeste prospectul si apeleaza la sfatul farmacistului.

Daca suferi de o durere de cap sacaitoare, incearca sa:

• iei o pauza si sa te relaxezi;
• eliberezi tensiunea prin exercitii de stretching sau printr-un masaj usor al fetei, gatului, cefei si al capului.

Daca experimentezi urmatoarele simptome, consulta-ti imediat medicul generalist sau specialistul in medicina muncii:

durerea de cap se accentueaza si/sau nu a dat inapoi dupa cinci zile si/sau nu raspunde la tratamentul medicamentos cu calmante usoare;
suferi de o durere acuta si vedere incetosata, combinate cu senzatia de ameteala si de voma;
brusc, suferi de junghiuri puternice in zona tamplelor, cu senzatie de voma si ameteala;
ai in mod constant perturbari ale vederii;
experimentezi dureri de cap recurente, cu probleme de memorie, lipsa de concentrare si oboseala.

Ce pot face?

Acest mic ghid te va ajuta sa previi durerile de cap si oboseala ochilor in contextul serviciului:

•Asigura-te ca scaunul, biroul si monitorul tau sunt asezate in cele mai confortabile pozitii pentru tine. Intotdeauna stai dreapta, cu spatele sustinut, si foloseste un scaunel pentru odihna picioarelor, in cazul in care acestea nu ating podeaua.

•Evita contrastul puternic intre lumina monitorului si cea din background.

•Pastreaza-ti in permanenta monitorul curat. De asemenea, foloseste un ecran protector, antireflex, si ochelari de protectie, cu lentile de acelasi tip.

•Asigura-te ca biroul in care lucrezi este bine ventilat sau incearca sa lucrezi langa o fereastra deschisa - ai nevoie de cat mai mult oxigen.

•Ia pauze regulate (teoretic, la fiecare 15 minute trebuie sa faci o pauza de privit in monitor) si plimba-te, daca simti nevoia, pentru a te dezmorti si a ajuta ochii sa se relaxeze. Seteaza contrastul si luminozitatea monitorului tau la niveluri acceptabile.

•In timpul pauzelor, concentreaza-ti privirea asupra unor lucruri aflate mai departe de tine, pentru a-ti odihni muschii oculari.

•Daca iti copiezi un document tiparit in computer, asigura-te ca atat documentul respectiv, cat si monitorul se afla la aceeasi distanta de ochii tai. Pentru a facilita acest lucru, asaza-ti foile pe un clipboard.

•Mergi in mod frecvent si regulat la controale oftalmologice.

•Incearca, oricat de greu ar fi, sa eviti stresul la munca.

•Odihneste-te mai mult (si mai bine!) noaptea. Sunt recomandabile cel putin 8 ore de somn. Incearca sa te tii de acest program!

•Evita abuzul de alcool.

•Daca esti fumatoare, renunta la acest viciu si, de asemenea, redu numarul cestilor de cafea pe care le bei in timpul saptamanii.


dar cel mai bine ar fi sa meri cu mama la oftalmolog

| bogdan1011 a răspuns:

E posibil sa iti fi obosit prea mult ochii sfatul meu : incearca sa stai cat mai putin la pc

| Fluturas_3457 a răspuns:

Picura-ti niste picaturi(Siprogut)...