| veronyka a întrebat:

Am un bebe care peste 6 zile face 5 lunu, la moment nu ţine capul drept dar înclinat pe dreapta, sunt îngrijotată sau e ceva normal?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

E bine sa duci copilul la pediatru. S-ar putea sa fie doar o pozitie vicioasa legata de pozitia luminii sau a altui stimul (copilul tine capul inclinat sa vada mai bine lumina, sau dimpotriva, sa nu-i intre lumina in ochi). Dar trebuie sa excluzi alte cauze, cum ar fi malformatie congenitala sau un retard de dezvoltare.

| Leea1234 a răspuns:

Nu as vrea sa te sperii, dar mai bine te duci cu el la medicul pediatru...sau la cel de familie!
nu e grav... dar trebuia sa-l tine drept pana acum!
ii dai vigantol!?
si dupa fiecare vaccin i-ai dat b3, sau ceva care sa-i fixeze calciul in oase!
eu stiu ca la al meu ii dadeam 10 zile in luna cu vaccinul, pana sa implineasca luna! ex :copilul meu e nascut pe 28 asa ca eu incepeam sa-i dau de pe 18!
totusi ...mergi sa-l vada un pediatru!

| claudya a răspuns:


Bebelusul creste sub ochii vostri. Veti avea surpriza inca unei cresteri ponderale considerabile, luna aceasta.

Daca la 4 luni, bebelusul a cantarit 6000 de grame, la 5 luni va cantari in jur de 6500 de grame. Din luna a 5-a insa, cresterea nu mai este atat de vertiginoasa.

Uneori, in functie de greutatea de la nastere, unii bebelusi pot ajunge si la 7 kg, la aceasta varsta.

In ceea ce priveste lungimea, la 5 luni, bebelusul atinge in jur de 66 cm, crescand in medie, 2 cm fata de luna trecuta.

Dezvoltarea fizica si psihomotorie la bebelusul de 5 luni

Pe zi ce trece, miscarile copilului devin tot mai complexe si mai articulate. Astfel, se intoarce cu usurinta de pe spate pe burta si poate sta in sezut, cand este usor sprijinit. Desi nu se recomanda sa faceti frecvent acest lucru.

In luna a 5-a, bebelusul poate prinde cu mana un obiect mic, pe care l-a atins intamplator. Ii va fi greu sa manevreze o foaie de hartie si-si va rasfaoi stangaci si cu greutate carticelele preferate, ceea ce ii poate genera un moment de nervozitate. Toate miscarile mainilor sunt coordonate cu privirea, la aceasta varsta.

Intoarce repede capul, la orice voce care i se adreseaza sau la sunete interesante. Emite el insusi sunete diferentiate, care exprima bucurie, disconfort sau suparare, spre exemplu, in contextul in care i se ia din mana, un obiect care il incanta.

La cinci luni, bebelusul este deja foarte jucaus, mai ales la baie. Se amuza cu jucariile sale, pe care chiar poate sa si le aduca Contributia parintilor la dezvoltarea bebelusului de 5 luni

Contributia voastra la o dezvoltare fizica si psihomotorie armonioasa, este foarte importanta. Aceasta se compune dintr-un comportament adecvat, o atitudine ferma, dar binevoitoare si anumite tehnici precum masajul si exercitiile de gimnastica pentru bebelusi.

Buna dezvoltare a copilului tine si de modul in care stiti sa il luati in brate, sa il manevrati, sa il asezati sau sa il culcati.

Din momentul in care bebelusul isi tine bine capul - si va dati seama de acest lucru, daca atunci cand e culcat pe burta, si-l ridica singur – il luati in brate de subsiori, intalnindu-va palmele pe spatele sau, pentru a-l sustine.

Odata luat in brate, trebuie sa fiti atente ca trunchiul sa stea drept, pentru a nu se produce deformari ale coloanei vertebrale. Aceasta va fi sustinuta cu ambele maini. Partea de sus a coloanei va fi asezata pe antebratul unei maini, iar partea de jos si bazinul copilului vor fi sustinute de cealalta mana.

a 5-a lunaCopilul nu trebuie tinut in brate, intr-o anumita pozitie sau prea strans. Schimbati-l de pe un brat pe altul si dati-i posibilitatea sa se intinda.

Lasati copilul sa se miste si sa depuna singur cat mai mult efort. Sfortarea pentru ridicarea capului este un exercitiu necesar pentru dezvoltare. Daca il veti sprijini cu perne sau alte mijloacere de sustinere, veti intarzia dezvoltarea bebelusului si veti produce modificari ale coloanei vertebrale.

Schimbati pozitia copilului cand doarme, de pe o parte pe alta si apoi pe spate. Daca nu faceti asta, capul inca moale, se va turti pe partea pe care sta cel mai mult culcat.

Seara, inainte de baie, acordati-va o jumatate de ora de joaca cu copilul vostru. Ii va face mare placere si il veti determina astfel, sa-si agite energic mainile si picioarele. De asemenea, ridicati-l si asezati-l de cateva ori, cu mentiunea insa, de a nu-l agita prea mult pentru ca nu va mai dormi bine noaptea.

bebelusul a 5-a lunaDirijati activitatea psihica si motorie a copilului vostru, dar nu-i cereti imposibilul.

5 luni, este varsta la care bebelusii trebuie sa-si creeze anumite deprinderi si sa-si formeze anumite reflexe. Exemplul vostru, al parintilor si al celor din jur reprezinta principala forma de invatare. Copilul observa foarte multe, chiar si atunci cand pare ca nu o face. Nu incercati sa-i impuneti un model de conduita, pe care nici voi nu il aplicati. El invata prin imitatie, nu prin teorie.

Exersati zilnic deprinderile, cu rabdare si fara sa va enervati.

alimentatia la 5 luniAlimentatia bebelusilor in a 5-a luna

Raman in continuare cinci mese pe zi, la intervale de patru ore.

Sfatul medicilor este sa alaptati in continuare pe cat de mult este posibil. Iar daca nu faceti fata, incercati cel putin, dimineata si seara.

Alimentatia bebelusului de 5 luni se compune, pe langa laptele de mama sau artificial, si din nelipsitele fructe de dimineata (mere rase cu biscuiti), branza de vaci, preparata in casa (branza calcica), supa sau piureul de legume, la care putei adauga si putin ficat fiert si tocat si gris cu lapte.

Foarte important este insa, sa nu obligati copilul sa manance mai mult decat poate. In momentul in care refuza, trebuie sa intelegeti ca fie nu-i place si nu tolereaza gustul, fie s-a saturat, cunoscandu-si foarte bine limita.

Toate aceste sugestii vor fi aplicate in urma avizului medicului, in functie de dezvoltarea copilului.



anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Consultă un medic pediatru, pe sfera neurologică.
În mod normal copilul îți ține capul singur după primele 6-8 săptămâni de viață.
Sănătate.
Pa, pa.