| daniella_4528 a întrebat:

Buna,am auzit ca daca faci sport seara pai cu timpul apar dureri de inima si nu numai, vreau si eu sa stiu daca e adevarat...Pentru ca eu prefer sa alerg seara decit dimineata... astept raspuns!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| MsGringer a răspuns:

"Pentru a avea rezultate optime, un program de fitness sau, pur si simplu, de exercitii fizice pe care le poti face acasa trebuie combinat cu o alimentatie adecvata. In acest caz, conteaza atat ce si cum mananci, cat si momentul in care mananci, corelat cu cel hotarat pentru miscare. Cel mai indicat este ca mai intai sa iei cina, sa astepti o ora sau doua si apoi sa incepi sa faci miscare.

Totul incepe chiar dinainte de a manca. Atunci cand te intorci acasa de la serviciu sau scoala, mai ales daca ai avut o zi solicitanta, este posibil sa simti nevoia sa mananci mai mult, pentru a compensa daca ai "sarit" peste masa de pranz. Chiar si in cazul acestei lipse, tot nu sunt indicate o serie de alimente pentru masa de seara. Este vorba in principal de mancaruri prajite, grasimi, carne in cantitate mare. Daca iti propui sa faci miscare dupa masa, vei fi mai atenta cu ceea ce mananci si, la fel de important, cat mananci, pentru a avea suficienta energie dupa aceea si a face fata programului de exercitii.

Ca sa ai timp sa faci si miscare, dar si de o pauza dupa cina, ar fi bine sa mananci cel tarziu intre orele 19.00 si 19.30. Dupa aceasta ora, digestia se face mai greu, iar caloriile tind sa se depuna. Trebuie sa mananci suficient de consistent pentru a rezista la efort, dar nu exagerat de mult. Alimentele mentionate mai sus nu sunt favorabile miscarii ulterioare (tind sa dea o stare de satietate si de somnolenta). Poti opta pentru alimente fierte, salate, peste, branza si lactate.

Lasa un interval de o ora sau doua intre cina si momentul in care incepi sa te misti. Astfel nu iti tulburi digestia si dai timp organismului sa produca energia de care va avea nevoie pe parcursul sesiunii de gimnastica, fitness, jogging sau orice alegi sa faci.

Un avantaj al unei ore mai tarzii la care sa faci miscare este rezistenta fizica mai mare. Trupul tau nu mai este la fel de sensibil la orice fel de senzatie si poti continua un timp oarecum mai indelungat decat ai reusi, de exemplu, dimineata, cand ai toate simturile in alerta.

Apoi, risti mai putin sa faci vreo intindere sau vreo problema similara, cauzata de faptul ca abia te-ai trezit si muschii iti sunt inca molesiti. Unde mai pui ca miscarea te ajuta sa mai eliberezi din stresul acumulat peste zi, prin secretia de endorfina, si nu numai ca te vei simti mult mai bine, dar vei si dormi mai profund! Acelasi numar de ore de somn vor avea efect sporit, iar mai multa odihna te va ajuta sa fii mai plina de viata a doua zi.

Ar fi bine sa incerci sa indepartezi din preajma orice ar putea sa te distraga. Impune-ti sa nu gasesti scuze precum televizor, moleseala, oboseala sau copii (care, probabil, deja dorm sau se pregatesc sa doarma la acea ora).

Inceputul este, de obicei, mai greu; dupa cateva zile, vei intra automat intr-un ritm pe care il vei urma, dupa inca putina practica, din reflex.

Este bine sa nu-ti programezi nici foarte tarziu aceasta activitate. De obicei, dupa tot acest efort, sangele inca circula repede prin trup, continuand din inertie sa faca fata. De regula, este necesara minim o ora pana ce trupul se relaxeaza din nou si este gata, eventual, de somn. Poti sa-l ajuti cu un dus sau o baie care sa te destinda. Cum ai si transpirat, cu siguranta ca te gandeai deja la el, nu-i asa?

Sub nici o forma nu uita de apa! Hidratarea este cruciala, mai ales daca vremea s-a incalzit. Trebuie inlocuita apa pierduta prin transpiratie si ajutati rinichii sa filtreze mai eficient.

Indiferent cand anume alegi sa-ti programezi miscarea, trebuie sa fii consecventa. Alegand mereu aceeasi ora si repetand constant aceasta activitate, corpul se va obisnui si se va pregati pentru asta de cum se va apropia ora "cunoscuta", la fel cum se pregateste stomacul atunci cand mananci la ore fixe. Iar acesta este unul dintre avantajele "programarii" trupului: daca obiceiurile sunt sanatoase, va functiona mult mai bine si mai precis."
Asta am citit eu.Deci nu cred ca face nimic rau.

2 răspunsuri:
| unknownn a răspuns:

Te iei dupa tot ce auzi?

| Andrei2343434343434343 a răspuns:

Eu nu am auzit de chestia asta... Am avut un prieten care alerga cu tata lui seara si nu avea nimic.