| anonima3826 a întrebat:

Se poate cumpara si utiliza Nuvaring fara prescriptie medicala?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

DA. Se poate folosi si fara prescripie medicala fiindca continutul in hormoni este cel mai mic posibil de 15 micrograme estrogeni/zi, in consecinta expunere la estrogeni este cu 40%-50% mai mica fata de oricare alt contraceptiv oral. Insa fiindca si inelul vaginal este tot o metoda hormonala ca si in cazul pilulelor contraceptive, inaintea utilizarii se recomanda sa mergi la ginecolog pentru un control obisnuit, sau numai pentru o discutie cu scopul de a afla parerea acestuia. Deoarece inelul contraceptiv este fabricat DOAR intro singura varianta, deci neexistand o alternativa, inelul se foloseste sau nu indiferent de profilul tau hormonal. S-a stabilit de catre specialisti ca : "Dintre femeile care au participat voluntar in studiile clinice privind folosirea inelului vaginal, 91% s-au declarat satisfacute sau foarte satisfacute de utilizarea produsului. Intr-un alt studiu, 97% dintre femei ar recomanda aceasta metoda unei prietene. Mai mult, 96% dintre femeile utilizatoare de NuvaRing nu au avut probleme la introducerea acestuia, iar 97% dintre femeile utilizatoare nu avut probleme la extragerea inelului contraceptiv." Daca inelul aluneca din vagin, trebuie clatit cu apa curata si reinserat imediat. In cazul in care produce disconfort in timpul sexului, se poate scoate dar sa NU treaca mai mult de 3 ore pana la reinserarea in vagin pentru ca scade nivelul hormonilor si se reduce in felul acesta eficienta lui. Inelul este disponibil in farmacii la pretul de 48 Ron. Multa sanatate! http://www.perfecte.ro/......val-1.html

| anonima3826 explică (pentru corbulalbrosu):

Nu as putea sa il folosesc si fara control medical?

| anonima3826 explică (pentru corbulalbrosu):

Adica ar fi un risc prea mare?

| corbulalbrosu a răspuns (pentru anonima3826):

Marea majoritate a celor care il folosesc o fac fara control medical deoarece medicul ginecolog nu poate recomanda o alta metoda mai eficienta sau cu efect hormonal mai mic. In cazul pastilelor AC este nevoie de intocmirea unui profil hormonal datorita faptului ca AC sunt produse intro mare varietate de formule, compozitii si concentratii. Inelul NuvaRing este produs intro singur varianta si din acest motiv se presupune ca se potriveste oricarei femei. Inelul NouvaRing este de ultima generatie, cea mai usor tolerata, confera doar 15 micrograme etinilestradiol zilnic, fiind cea mai "prietenoasa" formula contraceptiva existenta. Deoarece hormonii nu mai ajunge in stomac, ficat, rinichi, (deci se evita pasajul gastric si hepatic), efectele adverse sunt diminuate. Inainte, femeile experimentau modificari ale greutatii corporale; acum, aceste modificari nu mai exista femeia nu resimte nici o modificare a starii ei fizice, odata cu montarea inelului. http://healthy.kudika.ro/......onale.html sau http://www.contraboli.ro/inele-contraceptive-intravaginale-video/ Multa sanatate!

| corbulalbrosu a răspuns (pentru anonima3826):

Nu exista nici un risc indiferent de varsta, sau dezvoltare fizica. In foarte putine cazuri poate sa apara un disconfort, o senzatie deosebita provocata de existenta inelului in mod continuu in vagin pe perioada celor 21 de zile. Deci in cel mai rau caz s-ar putea sa-ti provoace o stare de alergie datorita perceptiei de corp strain in organism si din acest motiv sa fii nevoita sa renunti la folosirea ei.

6 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Teoretic, este nevoie de Reţetă/prescripţie medicală!


NU ţi-l recomand deoarece "principiul" de bază şi substanţele active sunt ACELEAŞI ca în cazul AC ( contraceptivelor orale ) - doar că folosirea este mai "comodă"!

Inelul NuvaRing se comportă ca toate tabletele anticoncepţionale : se foloseşte 3 săptămâni, apoi 1 săptămână PAUZĂ ( perioadă în care ai menstruaţia ), apoi alte 3 săptămâni folosire un inel NOU, apoi 1 săptămână pauză, etc.
La fel ca şi la contraceptivele orale, şi în perioada de pauză ( de o săptămână ) eşti protejată.

Vezi alte detalii în Prospectul de la linkul :
http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_4823_24.07.12.pdf?s_den_com=NuvaRing


Preţul este în jur de 50 lei - vezi linkul :
http://www.farmaciadeacasa.ro/......ganon.html

https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10017523
Anticoncepţionale :

Este NECESAR un consult INIŢIAL la medicul ginecolog, care îţi va face "istoricul" afecţiunilor şi un control general al stării de sănătate ( ar fi indicat : un test de secreţie vaginală/"lamela", o ecografie vaginală/ovariană, test Babes-Papanicolau, analize de sânge şi urină, etc. ), şi în funcţie de acestea îţi va prescrie un ANUMIT tip de tablete ( deoarece sunt foarte MULTE tipuri, şi ele trebuie individualizate în raport cu persoana care le ia )!

Dacă medicul la care mergi îţi face un control superficial ( 4-5 întrebări şi îţi verifică doar tensiunea arterială ), atunci să mergi la ALT medic mai SERIOS/conştiincios!

Oricum, eu îţi recomand să NU foloseşti anticoncepţionale; le consider "acceptabile" doar în cazul unor afecţiuni patologice ( chist ovarian, etc. ).

Detalii despre anticoncepţionale şi contracepţie :

Pentru a preveni LUNAR o posibilă sarcină se RECOMANDĂ următoarele metode : prezervativ, tablete anticoncepţionale ( prescrise de MEDIC ), ovule sau creme spermicide/contraceptive, metoda "calendarului" ( când ai ciclu regulat ), etc.

Tabletele anticoncepţionale asigură PROTECŢIE de 99-100 % împotriva unei sarcini nedorite – DACĂ sunt luate CORECT şi nu uiţi vreo tabletă!

Nu recomand să iei tablete anticoncepţionale, deoarece au foarte MULTE efecte negative/contraindicaţii!

Tabletele anticoncepţionale TREBUIE recomandate şi prescrise de MEDIC - nu se eliberează DECÂT cu reţetă; iar preţul variază între 10-50 lei/cutia ( care ajunge pentru 1 lună ), în funcţie de tipul pilulelor!

Chiar dacă eşti minoră, poţi merge ( singură ) la un consult ginecologic, doar să ai la tine un act de identitate - dacă mergi la un cabinet de stat ( deci nu la particular ), atunci NU trebuie să plăteşti nimic!

Ori poţi merge la un cabinet de "planing familial", depinde din ce oraş eşti - sunt localităţi unde există astfel de cabinete ( ale unor fundaţii particulare non-profit ), iar acolo e gratuită consultaţia şi informaţiile; multe dintre aceste cabinete dau anticoncepţionale GRATIS pentru tinere până în 20 ani!

Se ia o singură tabletă/zi, de obicei seara şi NEAPĂRAT la aceeaşi oră - majoritatea sunt 21 de tablete ( dar sunt şi 28 de tablete, din care 21 conţin substanţa activă şi celelalte 7 se iau doar de "control" ). Se iau acele 21 tablete, iar în pauza de 7 zile până la următoarea cutie, îţi vine menstruaţia ( la celelalte cu 28 tablete, se iau toate, iar când iei ultimele 7, în acea perioadă îţi vine ciclul ).

Un "tratament" odată început, cu astfel de tablete orale, TREBUIE continuat cel puţin 6 luni!
În general, tratamentul se ia 9 luni, după care se face o PAUZĂ de 3 luni, apoi se iau IAR timp de 9 luni, apoi PAUZĂ de 3 luni, etc.

Ca eficacitate, ele previn în jur de 99-100 % din eventualele sarcini nedorite - cu condiţia ca să fie CORECT luate!

Reacţiile adverse POT fi foarte MULTE - şi diferă de la fată la fată, NU există o "regulă" - sunt şi fete/femei care NU au NICI un efect/reacţie adversă!

Tabletele anticoncepţionale NU se iau aşa cum vrei tu, TREBUIE să RESPECŢI indicaţiile medicului şi cele din prospect! Altfel poţi avea "probleme" MARI de sănătate şi o posibilă sarcină!

Atunci când începi un "tratament" cu anticoncepţionale, el TREBUIE urmat cel puţin 6 luni FĂRĂ întrerupere!
Aceste tablete sunt pe bază hormonală şi RIŞTI să-ţi DEREGLEZI tot organismul, inclusiv ciclul menstrual!

Prima tabletă din prima plachetă/cutie se ia în prima zi a cilului menstrual. La majoritatea tabletelor de acest gen "protecţia" survine după 7-8 zile de "tratament" - în acele zile trebuie folosite mijloace contraceptive alternative.

Dacă vrei să iei tablete anticoncepţionale, POŢI, dar acestea NU se iau "după bunul plac" – TREBUIE PRESCRISE de medic!

În primul rând NU se iau tablete anticoncepţionale, aşa după "ureche" ( deci după bunul plac, că ai vreo prietenă care ia ) - RECOMAND un consult INIŢIAL la medicul ginecolog, care îţi va face "istoricul" afecţiunilor şi un control general al stării de sănătate, şi în funcţie de acestea îţi va prescrie un ANUMIT tip de tablete ( deoarece sunt foarte MULTE tipuri, şi ele trebuie individualizate în raport cu persoana care le ia )!

Apoi, dacă vorbim la cazul "general", sunt 2 mari "categorii" de tablete - TOATE este indicat să fie luate din PRIMA zi a ciclului menstrual, dar UNELE pot fi luate şi în zilele 2-5 ale ciclului :

* Cele care NU au inscripţionată pe tablete ZIUA ( iniţialele ) în care TREBUIE luate - se pot lua în orice zi ( unele au indicat cu săgeată "ordinea" ) - la acestea "protecţia" SURVINE doar din a 8-a zi de la ÎNCEPEREA "tratamentului"!
Deci, în primele 7 zile de când iei prima tabletă din prima cutie/blister, TREBUIE să utilizezi un alt mijloc contraceptiv suplimentar ( prezervativ, ovule, etc. )!
Apoi, începând cu a 8-a zi eşti PROTEJATĂ non-stop, indiferent de perioadă, chiar şi în timpul perioadei dintre cutii ( când ai menstruaţie ) - atât timp cât faci tratamentul!

* Cele la care fiecare tabletă este "inscripţionată" cu iniţialele zilei în care trebuie luate ( NU ai voie să le iei în altă zi a săptămânii ) - de obicei generează "protecţie" din PRIMA zi în care le "începi"!

Dacă NU începi "tratamentul" în prima zi a ciclului, atunci sunt NECESARE măsuri suplimentare de protecţie în primele 7 zile ale administrării!

Dacă iei CORECT tabletele anticoncepţionale, FĂRĂ să uiţi vreo tabletă, atunci ele asigură o protecţie de 99-100 % împotriva unei eventuale sarcini!

Recomandările din Prospect TREBUIE urmate cu stricteţe, altfel poţi avea "surprize" neplăcute...

Apoi informaţiile despre aceste tablete, respectiv efectele adverse/contraindicaţiile DIFERĂ de la un tip la altul - unele nu au contraindicaţii aşa multe/stricte, în timp ce altele au o mulţime de posibile efecte/contraindicaţii - e foarte GREU să discutăm la modul GENERAL!

Pentru o informare generală despre contraceptive orale ( deoarece informaţiile sunt multe ) VEZI linkul : http://www.sfatulmedicului.ro/......eptive_988

TOTUŞI, eu NU recomand folosirea tabletelor anticoncepţionale, decât în cazuri foarte rare/limitate/speciale ( de obicei în afecţiuni medicale gen chist ovarian, etc. ) - şi asta din cauza MULTIPLELOR efecte NEGATIVE asupra organismului!

De asemenea, NU recomand folosirea contraceptivelor orale DECÂT în cazul în care ai o relaţie ÎNDELUNGATĂ ( cu partenerul, şi poţi avea "încredere" că nu te trezeşti cu alte boli cu transmitere sexuală )! În rest, în cazul relaţiilor "pasagere" sau cu semnul întrebării, se recomandă folosirea PREZERVATIVULUI!

Apoi, în locul pilulelor orale ( care se iau zilnic, până la venirea menstruaţiei/terminarea plachetei, şi care NU se folosesc pe perioade scurte ), RECOMAND folosirea unor ovule/creme spermicide - care au acelaşi rol CONTRACEPTIV, dar care au foarte PUŢINE contraindicaţii/efecte adverse!

Deci, poţi lua tablete anticoncepţionale – dar PRESCRISE de medic; tot medicul stabileşte/recomandă/prescrie un anumit tip de pastile – PRIMA tabletă se ia în prima zi de ciclu menstrual; deci, în cazul în care te hotărăşti să le iei, trebuie mers la medicul ginecolog ( pentru consult GENERAL şi prescriere ) cu cel puţin 2 săptămâni ÎNAINTE de ciclu!

Dacă începi un astfel de „tratament", el TREBUIE luat cel puţin 6 luni!

Dar, NU RECOMAND să foloseşti tablete anticoncepţionale! În locul acestora, recomand metoda "co*itului întrerupt" ( Co*itus interruptus, adică scoaterea penisului din vagin, în momentul ejaculării ), CARE se utilizează COMBINATĂ cu "metoda calendarului" şi, OBLIGATORIU cu folosirea prezervativului în perioada cu fertilitate ridicată! Sau, eventual, să foloseşti OVULE ( creme/spray ) spermicide!

ALTE informaţii despre CONTRACEPŢIE, metode diverse, etc. poţi găsi la linkul : http://www.seximus.ro/articole/spermicid.php - şi mai jos :

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei. De asemenea modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

Contraceptivele monohormonale contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen, iar efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).


Numeroase reactii adverse au fost asociate cu terapia cu estrogen si/sau progestogen:

Aparatul genito-urinar: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, cresterea dimensiunii fibromului uterin, agravarea endometriozei, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza.
Sani: sensibilitate, durere, marire, secretie.
Aparatul gastro-intestinal: greata, voma, colelitiaza, icter colestatic.
Sistemul cardio-vascular: tromboza, cresterea tensiunii.
Piele: cloasma, eritem, urticarie.
Ochi: disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact.
Sistemul Nervos Central: dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice.
Diverse: retentia lichidelor, toleranta redusa la glucoza, modificari ale greutatii corporale.

In conformitate cu studiile efectuatre se constata o rata cu 40% mai ridicata de decese prin efectele secundare cardio si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale fata de cele ce nu folosesc.

Studiile arata, de asemenea, ca riscul administrarii anticonceptionalelor este clar mai mare odata cu cresterea in varsta si la fumatoare. Sunt vizate in special femeile peste 35 de ani.

Printre efectele secundare ale pilulelor contraceptive se numara contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente si scaderea libidoului. Un compus chimic produs de pilula contraceptiva pentru a impiedica ovulatia continua sa mentina scazut nivelul de testosteron, responsabil de libidoul barbatilor si femeilor, cu pana la un an de la ultima pastila. Astfel, femeile care iau anticonceptionale au in sange o cantitate de SHBG (sex hormone binding globulin) de patru ori mai mare decat cele care nu folosesc aceasta metoda contraceptiva. SHBG opreste testosteronul sa circule prin organism, provocand scaderea dorintei si a nivelului de excitare, lubrifiere scazuta si intensificarea durerilor sexuale. Pilulele contraceptive ar putea duce la pierderea temporara sau definitiva a libidoului sexual.
SURSA : http://www.calmens.ro/anticonceptionale-efecte-negative.php

Riscuri si dezavantaje ale administrarii pilulelor contraceptive :

In special in cazul femeilor fumatoare exista un risc mai mare pentru o serie de afectiuni printre care: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboza vasculara, etc. Dar riscul aparitiei acestor afectiuni a scazut in ultima perioada prin utilizarea unor contraceptive de ultima generatie cu continut scazut de hormoni - microdozate.
Dintre efectele secundare, pot fi enumerate urmatoarele:
- crampe abdominale si senzatie de balonare
- cresterea in greutate
- greata
- sangerarea intre menstruatii
- schimbarea cantitatii sangelui menstrual
- sensibilitate crescuta a sanilor.
Trebuie consultat medicul atunci cand oricare din aceste efecte adverse devin suparatoare.
Nu ar trebui sa utilizati contraceptivele orale in urmatoarele situatii:
- fumati mai mult de 15 tigarete pe zi si aveti mai mult de 35 de ani
- aveti in antecedentele personale infarct miocardic, accident vascular sau tromboza vasculara
- suferiti sau ati avut o forma de cancer mamar, uterin sau hepatic.
Cercetari recente demonstreaza o usoara crestere a riscului de aparitie a cancerului mamar la o administrare indelungata a pilulelor.
Dezavantajele anticonceptionalelor sunt:
- nu pot fi utilizate de femeile fumatoare sau cu probleme de sanatate asociate
- pot exista efecte adverse uneori periculoase (rar)
- trebuie administrate in aceeasi perioada a zilei si in fiecare zi
- nu ofera protectie pentru boli cu transmitere sexuala
- trebuie folosita o metoda de contraceptie complementara pentru primele 7 zile ale administrarii pilulelor in prima luna.

Mai pot aparea si alte efecte secundare in urma administrarii anticonceptionalelor

Hormonii estrogeni din componenta acestora pot avea efectul de a creste nivelul HDL considerat colesterolul cu efecte benefice si un efect de scadere a colesterolului cu efecte negative - LDH. Progesteronul din pilule va avea un efect invers fata de estrogen. Mai poate fi intalnit un efect de retentie hidrica si de marire in volum a celulelor adipoase dar nu si o crestere a numarului acestora. Anticonceptionalele orale pot determina si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta crestere se va accentua odata cu inaintarea in varsta si cu cresterea duratei administrarii pilulelor. Riscul este si mai mare atunci cand femeia respectiva are predispozitie pentru aceasta afectiune sau cand deja sufera de hipertensiune arteriala.
SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/......eptive_988

Apoi, întreruperea NU se face DECÂT în anumite situaţii ( a se vedea prospectul )! Ar trebui, totuşi, să vorbeşti şi cu un medic ginecolog!


Ovulele ( spermicide ) de Contracept M ( sau Pharmatex Ovule ) sunt mai recomandate decât tabletele anticoncepţionale deoarece nu au aproape nici un efect advers/contraindicaţii!

Ca şi siguranţă contraceptivă, oferă una similară cu a "pilulelor zilnice" - undeva în jur de 95-98 %!

Deci, doar 2-5 % şanse/risc de sarcină DACĂ sunt folosite CORECT!


Totuşi, au unele "DEZAVANTAJE" în privinţa folosirii CORECTE - vezi detalii în Prospectul de la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/pharmatex-ovule-vag_8228

http://www.medipedia.ro/......EPT-M.aspx

http://www.contracept-m.ro/prospect.htm

http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_4218_25.02.04.pdf?anmPage=1276&ID=25527


Totuşi, cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă ESTE folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!

De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!

Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual sau prin umplere cu apă ) - pentru mai multă siguranţă!

Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!

Să folosiţi prezervativ cu spermicid - chiar dacă se rupe, NU trebuie să disperi, deoarece este lubrefiat/tratat cu o substanţă spermicidă ( cu rol de distrugere a spermatozoizilor ) care va distruge eventualii spermatozoizi care ajung în vagin!

Sau să foloseşti un prezervativ simplu marca DUREX Extra Strength-strong sau Durex Extra Safe ( sunt puţin mai groase ) + un lubrifiant spermicid - acţiunea contraceptivă este aceeaşi ( deci ai DUBLĂ "protecţie" )!

Şi „discuţia" poate continua – mai sunt multe metode de „protecţie"...


Toate cele bune!

| Roxin a răspuns:

Deci ajunge! Report direct!

Întrebări similare