| mariazet45 a întrebat:

Buna seara,astazi am ridicat analizele medicale ale mamei mele, are 81 de ani valorile sant in genral bune in o singura valoare marita proteina totala,are limite pana la 8, 2 iar mama are 8, 7.Nu consider o tragedie acest lucru,insa am intrebat medicul internist ce este aceasta analiza si ce implica valoarea marita.Uimitor s a uitat la mine,s a uitat la analize si a dat din umeri,zicand NU STIU. Nu am mai zis nimic pentru ca am vazut ce fata nevinovata are.Nici eu nu stiu nimic despre aceasta analiza,dar am o scuza,nu sant medic. Daca stie cineva ca inseamna proteina totala mai mare decat valorile normale,sa imi rapunda., Multumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sunt trei variante: 1. analiza este eronata si ar trebui repetata. 2. era un pic deshidratata. 3. are o boala care sintetizeaza proteine, de tip mielom multiplu (cam varstnica pentru asta), dar atunci trebuie sa aiba proteine prezente si in urina.

| mariazet45 explică (pentru Brigaela):

Am citit pe net acum depre mielom multiplu si zice ca apare in general dupa 60 de ani, are ceva probleme cu oasele, adica osteoporoza si ceva insuficienta renala la niste analize trecute, voiam sa intreb ce analize as putea cere sa fie repetate pentru a fi sigura de starea de sanatate a memei mele?

| Brigaela a răspuns (pentru mariazet45):

Proteine urinare, prezenta proteinuriei Bence-Jones si o radiografie de calota craniana. Dar repeta si proteinele totale cu mama in stare buna de hidratare

7 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Proteinele Totale (TP) sau proteine totale serice. Explicatii uite aici: http://www.sfatulmedicului.ro/......teino_1292
Stii ce este uimitor? Si mama mea are 81 de ani!

| mariazet45 explică (pentru Salontanul):

Multi ani inainte, sa fie sanatoasa si sa te bucuri cat mai mult de ea.

| Salontanul a răspuns (pentru mariazet45):

Multumesc! Asemenea.

| MariaOfficial a răspuns:

Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc.
Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin.
Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt:
- la adulti = 6, 6- 8, 6 g la 100ml
- la copii 1-3 ani = 6, 0 - 8, 6 g la 100ml.
Din acestea, circa 60% (3, 6-4, 8g) sunt constituite din albumina restul din globuline. Cantitatea de proteine din ser depinde si de alimentatie, cand alimentatia este foarte bogata in proteine, creste si concentratia lor in sange si invers proteinele sanguine scad din sange in subnutritia proteica.

Scaderea proteinelor sanguine se intalneste in diferite boli. Astfel, cand ficatul care este laboratorul ce fabrica proteinele, se imbolnaveste scade si concentratia proteinelor din sange. La fel se intampla cand omul pierde proteinele prin hemoragii sau prin urina (albuminurie). Varsaturile, care impiedica alimentatia normala, bolile de stomac, intestin si pancreas care perturba digerarea proteinelor, diareea sunt numai o parte din cauzele care scad concentratia sanguina de proteine. De asemenea, efortul fizic intens, stresul nervos, precum si bolile care produc febra prin consumul crescut de proteine, contribuie la scaderea proteinelor organismului. Scazand proteinele din sange, organismul cauta sa le inlocuiasca apeland la proteinele din organele sale si mai ales din muschi, fapt ce duce la slabirea si la scaderea in greutate a corpului.Deoarece proteinele sanguine au capacitatea de a retine apa in vasele sanguine, prin scaderea lor, apa din vasele sanguine trece in tesuturile corpului (maini, picioare etc.) producand edeme.
Mai rar, proteinele sanguine pot sa aiba valori crescute, ca in unele boli genetice si parazitare sau ca in hipertensiunea arteriala.