| George1347 a întrebat:

Vreau sa stiu cat mai multe despre adrenalina.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
4 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Vezi detalii la linkul :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Adrenalin%C4%83

http://www.roportal.ro/......a-4806.htm


Toate cele bune.

| NumelePublicExistaInBazaDaDate a răspuns:

Ii o chestie utila cand esti in pericol, te ajuta sa faci chestii pe care fara ea nu le-ai putea face. Sa cauti adrenalina in mod voluntar nu e indicat deoarece nu mai gandesti logic si esti mai expus la pericol, nu-i face bine origanismului ca de exemplu in sporturile extreme, pe moment e posibil daca ai noroc sa nu te afecteze, dar pe termen lung cu siguranta, streseaza organismul

| Mostesare a răspuns:

Adrenalina este un hormon produs de glandele suprarenale sau fabricat pe cale sintetică, utilizat ca medicament datorită proprietăților vasoconstrictoare și stimulatoare ale mușchiului cardiac.
Odată ajunsă în sânge ea determină creșterea frecvenței cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor și pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie prin arderea lipidelor.
Mecanismul ei de acțiune determină punerea rapidă de energie la dispoziția organismului, energie necesară în cazuri de pericol, pentru supraviețuire prin fugă sau luptă, acest efect fiind realizat prin activarea proteinei - G de adrenalină.

| NaomyNao a răspuns:

Hormonul epinefrina, cunoscut si sub numele de adrenalina, este un fluid eliberat de glanda suprarenala. Acesta joaca un rol important in incercarea organismului de a reactiona in situatii de urgenta. Adrenalina actioneaza ca un neurotransmitator. Un neurotransmitator transfera si reglementeaza semnale intre neuroni si alte celule ale corpului. Raspunsul „fight-or-flight" al corpului este initiat de secretia de epinefrina. Sistemul nervos simpatic, o subdiviziune a sistemului nervos autonom, este responsabil pentru generarea raspunsului.

adrenalina

efectul adrenalinei

Epinefrina a fost descoperita de catre chimistul Takamine Jokichi din Japonia in anul 1900. Interesant, acelasi hormon a fost descoperit si de catre asistentul sau Keizo Uenaka. Izolarea si purificarea epinefrinei a fost efectuata de catre acestia in anul urmator. Au fost utilizate pentru acest proces glandele suprarenale ale unei vaci. In 1904, Friedrich Stolz a produs epinefrina artificial. Epinefrina este secretata sau declansata in anumite situatii, mai ales in stare de excitare sau stres. Excitarea ce duce la secretia de adrenalina poate fi atat de natura pozitiva cat si negativa. Anumiti factori externi, cum ar fi poluarea sonora sau luminile stralucitoare pot ridica, de asemenea, nivelul de adrenalina din organism.
Efectele secretiei de adrenalina

Multe actiuni au loc dupa ce adrenalina este eliberata in organism. Furnizarea de oxigen si glucoza in muschi si creier incepe sa creasca. Exista o crestere in ce priveste riscul producerii unui accident vascular cerebral si creste ritmul cardiac. Volumul unui accident vascular cerebral se refera la volumul sau cantitatea de sange pompat de catre un ventricul in cadrul unei batai de inima. Secretia de epinefrina conduce spre dilatarea pupilelor si constrictia arteriolelor prezente in piele. Cresterea nivelului de zahar in sange este alta consecinta a secretiei de adrenalina. Aceasta suprima, de asemenea, functionarea sistemului imunitar. Procesul de functionare al sistemului digestiv ia si acesta o pauza.

Noradrenalina sau norepinefrina, un hormon similar cu epinefrina este de asemenea eliberat atunci cand creste nivelul de stres. Principala diferenta intre epinefrina si norepinefrina este ca epinefrina este responsabila pentru controlul tuturor tesuturilor corpului in timp ce norepinefrina detine controlul acelor parti ale creierului care sunt responsabile pentru relatia corp-minte si actiunile de raspuns. Valorile crescute ale norepinefrinei sunt asociate cu anxietate, stres, tensiune arteriala crescuta si hiperactivitate. Nivelurile scazute ale noradrenalinei pot cauza un nivel scazut de energie, lipsa de concentrare si motivatie. Atat epinefrina cat si norepinefrina ajuta la reglarea atentiei, concentrarii mentale, excitarii si cognitiei.
Mecanismul de reactie al adrenalinei

Receptorii adrenergici functioneaza ca mediatori intre hormonul epinefrina si partile corpului. Epinefrina activeaza "calea de semnalizare inozitol-fosfolipide". Fosforilarea de glicogen si fosforilaza kinazei incepe cu aceasta activare. Fosforilaza activeaza in continuare o enzima numita fosforilaza glicogen. Enzima actioneaza ca un catalizator in procesul de glicogenoliza. Procesul are ca rezultat productia de glucoza.
Sinteza epinefrinei

Secretia de epinefrina este controlata in totalitate de sistemul nervos central. Sistemul nervos simpatic si hormonul adrenocorticotrop joaca un rol important in sinteza epinefrinei.
Utilizarile epinefrinei

Epinefrina este utilizata in spray-uri nazale si in diferite terapii. Hormonul poate fi injectat in muschi, vene si, de asemenea, in coloana vertebrala.

Termenul "narcoman de adrenalina" este utilizat in America pentru a descrie persoanele care se bucura de activitati stresante, care elibereaza epinefrina. Adrenalina ii "inalta" pe acestia. Astfel, practicarea activitatilor extreme precum sporturi de aventura se poate transforma intr-o dependenta pentru aceste persoane.
Efectele secundare ale epinefrinei

Exista multe efecte adverse ale epinefrinei, care sunt observate atunci cand aceasta este utilizata medical de catre copii si adulti. Ce s-ar putea intampla cu corpul nostru odata ce doza de epinefrina este consumata?

* Reactiile adverse ale epinefrinei la copii ar putea fi paloare, transpiratie excesiva, nervozitate si batai de inima mai rapide.
* Poate creste tensiunea arteriala si nivelul de glucoza din sange si este posibil sa aveti, de asemenea, dureri de cap, greata si chiar sa vomitati.
* Reactii adverse dentare ale epinefrinei apar atunci cand epinefrina este un constituent al unui produs dentar utilizat pentru profilaxie. Aceasta poate provoca necroza tesutului local sau toxicitate sistemica.
* Reactii adverse racemice ale epinefrinei includ palpitatii, simptome de tahicardie, anxietate, tremuraturi, hipertensiune arteriala si dureri de cap.
* Aritmia si edemul pulmonar pot fi, de asemenea, unele dintre reactiile adverse ale epinefrinei, care sunt observate frecvent atunci cand este aceasta este administrata in cantitati suplimentare.
* Hemoragia cerebrala poate fi si aceasta unul din efectele secundare, dar este foarte putin probabila, fiind efectul secundar cel mai extrem care poate aparea.

Epinefrina este un hormon important, necesar pentru buna functionare a organismului nostru. Acesta ajuta la combaterea stresului experimentat de catre organism si transmite semnale sistemului nervos pentru a actiona imediat. Actionarea rapida in situatii de urgenta este posibila pentru ca hormonul ajuta la generarea de energie sub forma de glucoza. Astfel, se poate spune ca epinefrina este unul dintre fluidele vitale necesare vietii.