| lola111122233 a întrebat:

Buna ziua! De 5 zile cam asa,nu prea ies bine cu scaunul, adica 3 zile nu am iesit deloc,dupa am luat un laxativ si am iesit cat de cat ok iar dupa am inceput sa ies cu scaunul dar putin,acum un an am fost la spital pentru ca aveam un disconfort in partea stanga a abdomenului dar nu mi-a iesit nimic nici la ecograf,nici la analize si mi s-a spus ca am colon iritabil(apare disconfortul doar cand mananc prostii),mama a avut cancer la colon inainte sa ma faca dar a reusit sa scape complet, acum are si bunicul meu si imi e frica sa nu "moștenesc". Am facut niste analize si luna aceasta pentru ca aveam stari aiurea si mi s-a spus ca am spasmofilie (probabil din cauza anxietății).Tin sa mentionez ca am avut o perioada si putin mai stresanta inainte de începerea problemeli cu scaunul.Credeti ca e posibil sa fie cancer?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Zartbitter a răspuns:

În primul rând încearcă să te liniștești. Fă un exercițiu de respirație adâncă până simți că te ajută concret să nu mai simți anxietatea cu care te chinui. Ești ok și n-ai de ce să te îngrijorezi. Sper să-ți treacă ușor și cu cât mai puțină durere.

În al doilea rând nimeni nu-ți poate zice online dacă ai cancer. Nici măcar TPU. Mai ales TPU :-)

Șansele să moștenești un astfel de cancer sunt neglijabile, lasă asta puțin deoparte.

Acum hai să vorbim concret și serios:
- Principalul simptom al unui astfel de cancer e sângele în scaun. Aici nu mă refer la picături de sânge care pot să apară pe lângă, de exemplu cum se întâmplă atunci când ai hemoroizi și ai un vas de sânge spart de la presiune prea mare și se întâmplă să picure puțin. E vorba de sânge care apare în masa scaunului tău, adică sânge care s-a scurs din vasele din pereții colonului și care s-a coagulat și a rămas încorporat în scaunul tău. Fii atent(ă) la asta și la primul semn de așa ceva, fă o poză și mergi la un medic. Nu-ți fie teamă sau rușine să faci asta, mai ales dacă ai o poză. Medicii au văzut suficiente la viața lor :-) Evident, spune-le că ai poză și întreabă-i dacă e ok să le-o arăți înainte :-))
- Alte simptome pot fi legat de felul în care te comporți la baie - adică dacă ai diaree mai des, constipație mai des, sau senzația că nu reușești să elimini tot. Lucrurile astea se întâmplă în mod obișnuit, așa că dacă ți-e teamă că e posibil să ți se întâmple mai des, notează-ți. Chiar fă-ți un jurnal în care notezi când treci prin asta și exact ce s-a întâmplat. Foarte util dacă ajungi să arăți și asta unui medic.
- Tot la simptome pot fi și durerile, cum ai menționat tu, însă, din nou, ține un jurnal. Ele pot apărea în mod firesc oricând.
- Acel IBS (sindromul colonului iritabil) e și el foarte frecvent întâlnit și simptomele sunt similare (nu și cel cu sângele, da?) deci e probabil să fie asta în continuare. În cazul ăsta e important să identifici ce anume ai mâncat. Contează și cantitatea și ora, dacă poți să reții asta. Ca și mai sus, sugestia mea e să faci un jurnal. Ideea e să ai informații reale care să-ți poată oferi o imagine de ansamblu ca să poți identifica ce modele repetitive apar. Să nu fii păcălit(ă) de niște momente în care anxietatea e mai puternică decât percepția ta despre realitate :-) Tot în acest context vei putea afla și care sunt mâncărurile care îți fac bine. Ce merită să mănânci (în loc de laxativ) ca să te ajute să-ți refaci și flora intestinală și rutina de a merge la baie.
- Ți-aș mai sugera să eviți să stai mult la baie. Adică încearcă să mergi fără telefon, să stai doar cât ai nevoie. Dacă simți că te plictisești, e momentul să închei. Când ai de mers, vei ști :-) La fel, încearcă să mergi la ore fixe (gen dimineața după ce te-ai trezit sau seara înainte de somn) ca să încerci să-ți obișnuiești corpul cu o rutină previzibilă și să-ți fie și mai ușor să identifici anomalii și probleme
- Anxietatea e ceva serios care îți afectează și partea asta a funcțiilor corpului tău. Încearcă să identifici pe cât poți care sunt „alimentele" psihice care generează anxietate și vezi ce poți face în sensul ăsta. Eu am descoperit recent o aplicație care mă ajută să îmi țin un jurnal al emoțiilor și vine la pachet cu un set de exerciții foarte utile. E gratuită, dar e în engleză. O găsești pe HowWeFeel.org

| dullcat a răspuns:

Buna.Iti faci foarte mult rau sarind direct la concluzia cea mai negativa, adica cancerul.Care este problema de fapt in legatura cu asta? Oamenii nu au cultura preventiei si ajung la medic in stadiu avansat, cand nu se mai poate face nimic.Un control ar trebui facut anual sau macar la cativa ani, ceea ce romanii nu fac deloc.Dar sa stii ca multe cazuri pot fi vindecate, daca sunt depistate la timp.Chiar si asa, de ce nu incerci sa rezolvi mai intai prin alimentatia de zi cu zi? Este aceasta una echilibrata, diversificata, care favorizeaza digestia?

| Emilia9311 a răspuns:

Alimentația este foarte importanta și o sa te ajute foarte mult dacă o sa o schimbi. (Legat de faptul ca nu ai scaun)
Clar ai mancat sau mănânci ceva care te constipa...
Si inca o chestie, problemele colonului au legătură cu anxietatea.
Eu am trecut prin asa ceva.
Poti cauta, sunt multe articole pe tema asta.