| Ae1 a întrebat:

Buna ziua! In urma unui control la psihiatru copilul a primit diagnosticul de tulburare de limbaj receptiv si expresiv, in observatie autism apatic! Nu mi s-a recomandat terapie, următorul control ar fi peste o luna... nu inteleg de ce nu m-a trimis la terapie la analize, nu stiu ce sa fac, nu a durat mai mult de 20 d min consultul. Va rog daca cineva a avut astfel de diag, spuneti-mi ce a urmat cum a decurs recuperarea, nu am cu cine sa discut, tatăl copilului (nefăcând parte din viata mea) se opune ca copilul sa fie diagnosticat cu autism, ceea ce imi îngreunează si mai tare situatia!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Un parinte nu se poate opune unui diagnostic!
Diagnosticul este pus de un medic, in urma unor analize medicale sau a unui consult.
Poate nu este nevoie de terapie, daca nu v-a fost recomandata.
In orice caz, au aparut studii care spun ca autismul este o boala declanșata metabolic, prin hrana necorespunzatoare data copilului.
O simpla schimbare in dieta zilnica, face ca copilul sa-si imbunatateasca vorbirae si comportamnetul.
Dar asta implica sa elimianti absolut toate dulciurile si sa nu mai cumparati nimci din magzin, acre ine la pachet.
Tot ce avetid e facut este sa cumpaarti legume si fructe proaspete, carne de pui sau alt animal si sa gatiti zilnic. Sub nici o forma nu trebuie sa hraniti copilul cu nimic dulce sau snaksuri care vin la pachet ambalate. DOAR hrana gatita in casa!
Se va observa o imbunatatire clara, dupa 2-3 saptamani de cand veti schimba drastic dieta copilului.

| Ae1 explică (pentru Violleta2022):

Mananca gatit, ciorba, supa, mancare la cuptor, branza f multa rosii la fel, din comert doar iaurt, si inghetata, de cand am fost la doctor numai mananca dulciuri, mai fac eu orez cu lapte

| Violleta2022 a răspuns (pentru Ae1):

Si in orezul cu lapte nu pui zahar?
Pentru autisti zaharul este "otrava", chiar daca pui f putin zahar, acel zahar continua sa hraneasca bacteriile care nu trebuie si nu se poate vindeca niciodata de autism.
Va trebuiis a inetlegi ca, trebuei eliminat in totalitate fiecare gram de zahar pentru ca hraneste o anumita colonie de bacterii in stomac, care produc acea dereglare metabolica ce declanseaza autismul.
Nu mi-o lua in nume de rau, dar vina nu-i-a copilului, ci a parintilor care nu inteleg cand li se spune ca copilul NU are voie deloc un anume produs.
Evita te rog laptele pe viitor, fiindca si acesta produce un mucus in stomac. Iaurtul grecesc, cel fara fructe si zahar este cel mai sanatos.

| Floridori a răspuns:

Din pacate sau din fericire, in cele mai multe cazuri, medicului psihiatru nu ii trebuiesc prea multe analize neurologice, neuropsihice sau de orice alta natura pentru a stabili un diagnostic.Nici nu are nevoie de prea mult timp pentru asta.
Desigur ca intotdeauna, daca pacientul ( sau tutorele pacientului, dupa caz) nu este de acord cu diagnosticul sau forma de tratament, poate cere si o alta opinie.
Cel mai probabil, medicul doreste sa vada cum se prezinta situatia si intr-un alt moment (luna viitoare) pentru a putea stabili ce metode de tratament poate folosi sau care sunt necesare, mai ales ca spectrul autismului este larg.

Cat despre terapie, exista medici care nu o iau in calcul, mai ales atunci cand vorbim de psihoterapie si in plus daca exista sansa ca aceasta sa fie facuta cu un psiholog si nu un psihiatru.Eu, personal, nu am recomandat si nu voi recomanda niciodata terapia. Daca pacientul doreste, insa, sfatuiesc sa se faca cu un psihiatru, neuropsihiatru sau orice medic din aceasta ramura, nu cu un psiholog.Dar asta depinde de preferintele fiecaruia.In orice caz, in cazul tulburarilor psihice la copii, terapiile si abordarile sunt diferite si depinzand de la copil la copil, ar putea da rezultate pozitive.

Imi pare rau sa aud ca nu aveti sprijin si sper sa treceti cu bine peste aceasta veste.Momentan puteti astepta sa vedeti cum decurge vizita la medic luna viitoare si sa il intrebati in mod direct care sunt alternativele pe care le ia in calcul pentru imbunatatirea starii si situatiei copilului. Daca nu sunteti de acord, puteti cere opinia altui medic.
Numai bine si multa sanatate!

| Floridori a răspuns:

Stimabila doamna Jassmina ma are blocata la fel ca pe majoritatea, deci sper sa vada asta si sa inceteze sa mai spuna lucruri absolut stupide, aberante de o ignoranta crasa.Nu este prima oara cand scrie lucruri absolut halucinante si induce in eroare oamenii care doresc informatii cu stupiditatile pe care le emite.

Te-as ruga din suflet sa te informezi CORECT in ceea ce priveste acest diagnostic si sa nu iei in seama parerile halucinante si aberante ale "expertilor" ca Jassmina.In primul rand pentru ca autismul, la fel ca si alte afectiuni neuropsihice NU are legatura cu alimentatia absolut deloc.In al doilea rand, pentru ca nu are sens sa iti privezi copilul, deja cu probleme (mai ales ca el percepe lumea altfel si adaptarea este gestionata diferit), de mici placeri precum un desert.Din contra, faptul ca poate isi doreste anumite lucruri si nu le primeste nici macar o data, la desert, poate inrautati aceasta afectiune.
Numai bine!

| Ae1 explică (pentru Floridori):

Multumesc

| Ae1 explică (pentru Ae1):

Neavand cu cine sa vb doream sa vad cum au evoluat copii cu asa diagnostic, daca pot vorbi vreodata daca vor fi cum trebuie vreodata, atata tot, pana ajung iar la medic mai am destul, voiam sa vb cu cibeva cu experienta

| Floridori a răspuns (pentru Ae1):

Inteleg.Personal nu trec printr-o astfel de experienta. Vorbesc doar din perspectiva unui om care vede in fiecare zi adulti cu probleme mintale inrautatite de lipsa de tratament in copilarie si de atitudinea severa a parintilor care considera ca lipsind copilul deja cu probleme de anumite mici placeri, cum este de exemplu mancarea, vor realiza ceva.
Da, copiii care au aceasta problema pot avea progrese in timp, dar nimeni nu poate garanta care vor fi acestea.Depinde mult de severitatea afectiunii, de tratamentele si terapiile aplicate si de colaborarea parintilor si a familiei.Desigur, in cazul vostru tatal este absent, dar asta nu ar trebui sa reprezinte o problema, insa ideal ar fi sa ai grija in alegerea unui partener si atentie la momentul in care ii vei prezenta acest partener fiului tau.Introducerea persoanelor noi in viata persoanelor cu autism trebuie facuta treptat si cu atentie.
Este important de stiut ca principalele cauze ale aparitiei autismului se pare ca sunt imbinarea a mai multi factori genetici si teratogeni, deci afectiunea exista deja din cauza unor gene defecte si/sau se formeaza in primele saptamani de sarcina, cel mai probabil atunci cand inca nu stii sau abia ai aflat ca esti insarcinata.Deci clar NU are legatura cu alimentatia sau cu orice alti factori externi asupra copilului deja nascut.
Repet, formele de tratament si terapie trebuiesc discutate cu medicul psihiatru, la fel si optiunile alternative.Progresele nu se vor vedea imediat dar in timp, vor exista evolutii in ceea ce priveste starea neuropsihica a copilului.

| Ae1 explică (pentru Floridori):

Mersi ca raspunseti, copilul nu are dig clar de autism, este in observatie, diag este de tulburare limbaj expresiv si receptiv, autism atipic in obaervare, am programari abia peste 1 luna, insa nu pot st linistita deloc

| Floridori a răspuns (pentru Ae1):

Tocmai pentru ca aceasta categorie de autism atipic este una creata pentru incadrarea persoanelor care prezinta simptome din spectrul autistic dar le prezinta ocazional sau nu pe toate ori au un comportament oscilant in ceea ce priveste autismul, tinerea sub observatie este cheia pentru a ajunge la un diagnostic precis in spectrul autismului, tipul, gradul de severitate etc.
Categoria autismului atipic se mai numeste si "tulburare de dezvoltare omniprezenta" (PDD).
Problema intervine cand stim ca PDD anuleaza diagnosticul de tulburare de limbaj expresiv-receptiv.
In acest caz, medicul a diagnosticat tulburarea de limbaj evidenta si a decis sa tina sub observatie posibilul comportament autist.Cea mai des intalnita afectiune din aceasta ramura este sindromul Asperger, insa diagnosticul poate sa ramana cel de acum dupa confirmare si sa fie tulburare de dezvoltare omniprezenta. Daca se va confirma un diagnostic din ramura autistica, automat, intarzierea de limbaj va fi inclusa in subtipul de autism cu care a fost diagnosticat, fara a mai fi incadrat la tulburarea de limbaj mixta.
Exista studii care arata ca terapiile pentru tulburarea de limbaj independenta de autism au dat rezultate mult mai bune decat terapiile care se focuseaza exclusiv pe autism.
Din pacate, pana cand nu se va ajunge la o concluzie si un diagnostic precis, nu sunt foarte multe de facut.
Daca copilul va ramane doar cu diagnosticul de tulburare de limbaj, va fi mult mai usor de lucrat cu el astfel incat sa ajunga la rezultate destul de bune.Dar daca va fi diagnosticat cu PDD, se va anula tulburarea de limbaj si terapiile vor aduce rezultate minore pe termen scurt.
Exista si posibilitatea sa ramama cu diagnosticul tulburarii de limbaj daca se va constata ca are doar o forma usoara de autism.
Totul depinde de vizitele ulterioare la medic.
Inteleg ca asteptarea si incertitudinea pot fi chinuitoare, insa momentan trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si iubire.Singura solutie este sa mergeti in continuare la medic si sa ii ascultati sfaturile.