anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cat costa un vaccin antigripal? Si isi merita banii? Argumente please :*

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
gyzzard
| gyzzard a răspuns:

Costa ca 30ron, dar cred ca poti sa te vaccinez gratuit la medicul de familie.
Intr-un an, daca intri in contact cu un virus gripal exista sanse mai mar de 80% sa fie o tulpina din cele incluse in vaccin. Daca vrei sa scazi sansele sa te imbolnavesti, merita. Daca ai boli cronice asociate, se merita foarte mult sa te vaccinezi.

| camryn a răspuns:

50-50, si da si nu. Da, pentru ca te protejeaza de o eventuala raceala, si nu pentru ca de ex., tu poti face vaccin contra virusului de tip A (sunt 3 tipuri: A, B si C), si sa te imbolnavesti de cel de tip Bhee hee (pentru ca cel de tip A n-ar avea nici un efect asupra celui de tip B). Asa ca vaccinarea antigripala e ca la loto, incerci dar nu stii si daca o sa castigi...
PS: daca stii ca ai frecvent probleme cu raceala/gripa, poti totusi consulta medicul de familie sau specialistul (pneumologul) sa-ti prescrie un tratament cu imunostimulatoare, care sa-ti intareasca imunitatea (gen Broncho-vaxom). E nevoie de un eventual consult pentru a ti se face o schema de tratament: de ex. 10 zile in fiecare luna timp de 3 luni, apoi pauza 4 luni, apoi repeti schema (dar asta e numai un exemplu, trebuie facuta o schema personalizata). Avantaje: nu o sa mai racesti mult timp dupa aceea (asta o sa se observe dupa cateva luni de la inceperea tratamentului). Dezavantaje: un pret mai ridicat, depinde de durata curei.
O alta alternativa ar fi folosirea zilnica de vitamina C cu eliberare prelungita (gen Cetebe). Avantaje: isi face efectul, dar luata zilnic (exceptie cateva zile, nu ai cum sa racesti in alea 3-4 zile, 1 saptamana cat nu iei cps.); in plus ajuta la formarea de noi anticorpi. Efectul se vede intr-un timp mult mai scurt decat Bronho-vaxomul. Dezavantaje: pretul e de 1 leu/capsula, nu pare mult, dar daca calculezi pe zile, saptamani, etc., ajungi cam la acelasi pret cu Broncho-vaxomulhee hee Diferenta este ca, cheltuiala e mai "dozata", adica pare mai putin, ca la o rata, nu platesti totul deodata, ca in cazul imunobioterapiei.
Oricum, sper ca te-am ajutat.

| gyzzard a răspuns (pentru camryn):

Tipurle C de virus gripal nu este inclus in vaccin datorita patogenitatii sale scazute. Tipul B nu apare prea des, asa ca se intrduce in vaccin doar periodic, cand se impune vaccnarea contra sa. Tipul A, datorita existentei si la animale si la om, e foarte comun, foarte virulen (prin combinarea unor tulpini umane cu tulpini animale: gripa aviara, gripa porcina, gripa spaniola, etc).
Tratamentele imunostimultoare nu protejeaza, ele au capacitatea, in cel mai bun caz, sa creasca doza minima infectanta sau sa micsoreze putin gravitatea bolii.
Cum se poate cuantifca efectul vitaminei C? Pana la urma vitamina C nu e protectoare in nici o infectie, iar efectele sunt minime si imposibil de observat cu ochiul liber.

| camryn a răspuns (pentru gyzzard):

Ceea ce am vrut sa spun atunci, in legatura cu vaccinul antigripal, e ca sunt persoane care sustin ca s-au imbolnavit, chiar daca l-au facut, si sunt persoane care nu se mai imbolnavesc dupa administrarea sa. In fiecare an, compozitia vaccinurilor este modificata, in functie tipul tulpinilor virulente. Totusi, nici un vaccin nu asigura 100% protectie antigripala, deoarece virusul gripal se modifica permanent, si astfel apar cazurile de imbolnavire chiar si dupa administrarea vaccinului.
Si ca o paranteza, vaccinul cu virus atenuat nu se administreaza unei persoane cu imunitate scazuta (de ex., care a facut recent un tratament cu antibiotice), pentru ca organismul nu reuseste sa lupte impotriva acelui virus atenuat.
Dimpotriva, tratamentele imunostimulatoare sunt eficiente in prevenirea bolilor. Dupa cum spune si numele, rolul lor e acela de a stimula sistemul imunitar (cresc numarul macrofagelor si al limfocitelor circulante si de asemenea, pe cel al imunoglobulinelor secretate de mucoasa cailor respiratorii, calea aeriana fiind principala poarta de intrare a virusului). In cazul tratamentului cu antibiotice, se poate recomanda asocierea cu imunostimulante chiar de la inceputul tratamentului (fara sa fie implicate alte boli cronice, bineinteles). De asemenea, grabesc vindecarea si ajuta la refacerea organismului in convalescenta.
Cat despre vitamina C, de acord cu tine, vitamina C simpla nu are nici un efect, asta o stiu si din experienta. Insa eu am mentionat "cu eliberare prelungita". E destul de nou conceptul, cel putin la noi, pana acum 3 ani nu se stia de astfel de produse.
In general, vitamina C creste integritatea membranelor celulelor (ex. celulele din mucoasa nazala), si astfel sustine apararea initiala impotriva patrunderii virusilor in celulele sanatoase ale organismului. De asemenea, stimuleaza productia de celule albe si de interferon in organism si stimuleaza producerea de anticorpi IgA, IgG, IgM.
La nivel celular, macrofagele si limfocitele active dispun de rezerve mari de vitamina C, rezerve care sunt rapid consumate in cazul infectiilor. Acest lucru dovedeste ca vitamina C este indispensabila pentru activitatea normala a sistemului imunitar, si de aceea vitamina C simpla n-are nici un efect, pentru. ca mentine doar cateva ore in organism (cea cu eliberare prelungita rezista 8-12 ore in organism).
In concluzie, Cetebe mentine rezistenta organismului la infectii si reduce severitatea si durata starilor de raceala si gripa.
Nu spun ca daca folosesti Cetebe n-ai sa te mai imbolnavesti niciodata de nimic (organismul are nevoie si de alte substante pentru. a-si mentine starea de imunitate normala), dar daca il folosesti inca din primele stadii ale bolii (de preferat din prima zi de raceala), exista sanse destul de mari ca raceala sa dispara in 2-3 zile si, cel mai important, ca aceasta sa nu evolueze intr-o o gripa sau sa se complice cu o bronsita, traheita, etc.
Asta am vrut sa spun prin raspunsul meu.

| gyzzard a răspuns (pentru camryn):

1) Nu ofera protectie 100% dar nici 50-50. Eficacitatea e dovedita si e undeva aproape de 100%. Eficacitatea unui vaccin se calculeaza strict pe efectul sau impotrva tulpinilor pentru care este facut nu si pentru celelalte.
2) Nu jongla cu notiuni pe care nu le stapanesti.
3) Vaccinarea nu e ca la loto. E simplu te apara de ceea ce a fost programat sa te apare. Nimic mai mult. Alta tulpina, alta boala.
4) De ce administrarea de antibiotice ar scadea imunitatea? Antibioticele nu au nici un efect asupra imunitatii, ci asupra infectiilor. La cei care au luat un tratament pentru o gripa nu li se face vaccinul pentru a preveni eventualele mutatii ale tulpinii din organismul gazda. La ceilalti li se pot administra vaccin fara probleme daca nu sunt imunocompromisi. Un om ca sa fie imunosupresat trebuie sa fi avut mai mult decat o mica infectie dentara pentru care a luat ampicilina. Imunosupresie apare la HIV/SIDA, bolnavi cu cancer, boli autoimune in tratament, tratament cu corticoizi, pacinti care au suferit un transpalnt. Iar la cei imunosupresati nu li se fac vaccinuri ci imunoglobuline. Nici un fel de vaccin. Nici atenuat, nici dublu atenuat, nici inactivat, nici macar cu proteine virale.
5) Din cate stiu eu vaccinul antigripal e un vaccin inactivat si nu atenuat.
6) Vitamina C fie cu eliberare treptata sau nu, va avea acelasi efect la un om sanatos: in loc sa fi bolnav 3 zile o sa fi doar 72 de ore. Un om normal cu o dieta moderna va primi undeva la de 2-3 ori mai multa vitamina C decat ii trebuie. Citeste eticheta la produse daca nu ma crezi. Si apoi citeste si utilizatile vitaminei C in industria alimentara.
7) o raceala nu o sa evolueze niciodata in gripa. Alti virusi.
8) Citeste ce sunt alea bronsita si traheita si vezi care sunt factorii etiologici si cum se dezvolta si evolueaza.

| Laura a răspuns:

Bineînțeles că nu.

| Bia_8599 a răspuns:

Am auzit ca nu e sanatos, iar medicul meu de familie nu il recomanda.