| yoonny a întrebat:

Cum pot scapa pisicile de capuse?

fundabig grin

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| katy a răspuns:

Trebuie sa i le scoti cu o penseta astfel incat sa le iasa si capul ca sa nu se regenereze si ar fi indicat sa dezinfectezi locul sau sa o duci la veterinar si du-o de graba ca ii suge din sange si o si doare

| zahy a răspuns:

Motorina da cel mai bine la medic

| darkgirl58 a răspuns:

Buna exista niste picaturi speciale pentru indepartarea si omorarea lor am vazut un documentar la tv in care spunea ca nu este bine sa dai cu ulei sau altceva decat produse veterinare specializate

| SnowBella a răspuns:

Cel mai bine ar fi sa mergi la un veterinar. Daca insa nu vrei, poti sa tamponezi capusele cu vata cu alcool (sau ulei, am auzit ca e bun), dupa care o scoti cu o penseta...desi nu iti recomand sa faci asta, poate ai ghinionul sa ramana capul unei capuse in pielea animalului. Bineinteles, dupa trebuie sa o dai cu Frontline sau alt produs pentru capuse.

| emin3nt a răspuns:

Citeste acest articol, u stiu insa daca se aplica si la animale: http://www.forum-romania.eu/boli-imbolnaviri/cum-poti-scapa-de-capuse/

| Ida_Luca_1977 a răspuns:

Căpușele sunt un grup de artropode parazite din clasa arahnidelor care parazitează vertebratele, se hrănesc cu sângele lor și pot transmite, în unele cazuri, boli infecțioase.

Printre dușmanii naturali ai căpușelor se numără:

iernile extrem de reci (< −20 °C).
unele specii de fungi (cum ar fi Metarhizium anisopliae)
anumite nematode (viermi cilindrici), care pot afecta fatal căpușele.
păsări care se hrănesc cu insecte. Bibilica poate consuma cantități uriașe de căpușe, doar două păsări putând curăța un teren de aproximativ 8000 m² în decursul unui an.[1]
anumite viespi parazite mici, ca de exemplu viespele din suprafamilia Ichneumonoidea. Aceste viespi își depun ouăle în corpul căpușelor, iar larvele își consumă gazda dinspre interior, omorând-o.

1.^ David Cameron Duffy, The effectiveness of Helmeted Guineafowl in the control of the deer tick, the vector of Lyme disease, Wilson Bull., 104(2), 1992, pp. 342-345

Acest articol referitor la subiecte din zoologie este un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa

Boala Lyme (Lyme borrelioza sau borrelioza) este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, ori Borrelia afzelii), transmisă omului prin înțepătura de căpușă (nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia).

Numele de Borrelia burgdorferi sensu lato (adică „în sens larg") este generic, putând fi vorba de una sau mai multe tulpini de Borrelia burgdorgferi implicate în infecție.


Bacteria Borrelia burgdorferiLyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe" din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli; reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.

Infecția este sistemică, afectează întregul organism și parcurge 3 stadii mai mult sau mai puțin distincte:

Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator (stadiul 1).
Stadiul 2: Infecție diseminată — după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.
Stadiul 3: Infecție persistentă — luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.

Boala LymeSe poate defini un nucleu comun de simptome, valabil pentru toți pacienții, în rest, fiecare pacient reacționând diferit, în funcție de foarte mulți parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului etc.

În principal există două tipuri de analize: directe și indirecte.

Analizele indirecte apreciază reactivitatea organismului (de pildă nivelul anticorpilor anti-Borrelia din sânge sau LCR)
Analizele directe evidențiază prezența bacteriei în organism (de pildă bacteria însăși, prin microscopie, sau material genetic aparținând acesteia, prin diverse analize precum PCR)

Cu cât boala este tratată mai repede, imediat după mușcătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.


TransmitereÎn general, după 6 luni de simptome, se poate vorbi despre „Lyme cronic".

Tratamentul alopat se rezumă la antibioterapie (cure repetate cu doze mari, antibiotice combinate, perioade mari de timp/cură — 4-8 săptămâni/cură).

Tratamentul naturist se axează mai mult pe stimularea imunității, aport de antioxidanți, vitamine și enzime printr-o dietă preponderant crudivoră (sau îmbogățită cu sucuri de fructe și legume, precum și cu salate, frunze verzi), principii fitoterapeutice (ceaiuri de plante), apiterapie (propolis, înțepături cu venin de albină, polen etc.)

Efecte pozitive in tratamentul cazurilor de borrelioza au fost obtinute si prin terapia cu oxigenare hiperbară (vezi si Medicina hiperbara )

LYME.RO - BOALA LYME, site informativ
I-medic.ro - descriere analize boala lyme (pe scurt)
SYNEVO- descriere analize boala lyme (mai amănunțit)
Synevo - descriere testul ELISA
Synevo - descriere testul WB (westernblot)
Synevo - descriere testul PCR (polymerase chain reaction)
ILADS - Dr. Joseph Burascano Jr.: Principii călăuzitoare în tratamentul bolii lyme și al coinfecțiilor
ILADS - Principii călăuzitoare în tratamentul bolii Lyme (limba engleză)
Neuro-Lyme (dr. Klinghardt)
Boala Lyme - de la [www. terapiamedicală.ro
Boala Lyme (borelioză) — actualități în neurologie
Ai astfel de pete? Ai fost mușcat de căpușă și poți face boala Lyme. E invazie în București, 18 aprilie 2012, Cristiana Mazilu, Evenimentul zilei
Ce boli pot transmite capusele?
Comunitate: Boala Lyme (Borrelioza) Romania.
Informarea publicului larg, medicilor si a pacientilor despre Boala Lyme (Borrelioza) si alte co-infectii transmise prin muscatura de capusa.
Comunitatea Romaneasca de Borrelioza.

| Oaia_Roxelana_1987 a răspuns:

Poti de asemenea sa folosesti parakill, sau mibazon (daca capusa i-a provocat rana), sunt medicamente foarte bune si se gasc usor in apoape toate magazinele veterinare.