| Marck94 a întrebat:

Leucemie se arata la analize de sange? Ea cum se manifesta si din ce cauza apare? E o intrebare ca vrea sa stie un prieten.happy Buna seara.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

De obicei analizele de sange depisteaza modificari suficiente pentru diagnosticul unei leucemii (ma refer la hemoleucograma completă + frotiu de sange periferic). Alteori, ridica doar o suspiciune pe care medicul o va investiga suplimentar (cu biopsie medulara, etc).
Manifestarile leucemiei sunt variabile. De obicei pacientii sunt foarte obositi fara motiv, sangereaza usor (gingiile la periaj, vanataiaparute la traumatisme minore, plagi mici care sangereaza continuu zile intregi), sunt foarte palizi, fac febra timp de saptamanai fara semne de infectie, fac infectii ciudate, neobisnuite.
Nu se cunoaste cauza aparitiei bolii. Ea este determinata de mutatii genetice care apar spontan, de cele mai multe ori fara o cauza aparenta. Exista si factori de risc, cum ar fi iradierea prelungita, anumite sindrome genetice, infectii virale (HTLV, HIV), chimioterapia in antecedente, fumatul. Dar factorii de risc nu sunt neaparat factori declansatori.

Răspuns utilizator avertizat
Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Marck94):

Daca atunci cand medicul iti spune ca analizele sunt excelente, te ingrijorezi, ce faci cand iti spune ca sunt proaste?
La dintele respectiv fie are tartru care irita gingia, fie are un vas situat mai superficial. Ii trebuie un consult stomatologic. Daca sangerarile dureaza mai mult de doua ore dupa fiecare periaj (timp in care sangereaza serios, nu cateva picaturi), atunci poate cauta si o alta cauza (de exemplu o trombofilie, nu neaparat o leucemie).
In leucemie nu apar adenopatii (adica marirea de volum a ganglionilor).
Un ganglion mic si care dispare repede este de obicei determinat de o infectie locala (ureche, dinti, amigdale)

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Marck94):

Ramane valabil ce am scris mai sus.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Marck94):

Sangerarea gingiilor poate fii de la o paradontoza si problema se rezolva daca merge la un stomatolog. Este o problema foarte comunca, non cancerigena, care apare la toata lumea, in anumite perioade ale vietii.
Ganglionii se inflameaza cand sunt infectii in corp.
Daca respectivul poarta si aparat auditiv iar ganglionul apare si dispare, ar putea fi si o inflamare a pielii, datorata purtarii acelui aparat.

| vocea a răspuns:

Predominarea de vârsta:
- incidenta leucemiilor creste cu vârsta;
- la copii predomina leucemiile acute limfoblastice;
- la adulti predomina leucemiile acute nelimfoblastice;
- leucemiile cronice se dezvolta preponderent la adulti;
- copiii nu dezvolta leucemie limfocitara cronica, eritremie, mielom multiplu;
- extrem de rar la copii se înregistreaza leucemia granulocitara cronica si mielofibroza idiopatica.

Predominare de gen: - Toate formele de leucemii predomina la barbati. Barbati > Femei.

Semne si simptome
Leucemii acute: - Fatigabilitate, Paloare tegumentara, Petesii si echimoze cutanate, Gingivoragii, Hemoragii nazale, Osalgii, artralgii, Limfadenopatie, Hepatosplenomegalie, Febra.

Leucemii cronice: Timp îndelungat ramân asimptomatice. În faza desfasurata a bolii pot fi: - Fatigabilitate, Osalgii (mielom multiplu), Limfadenopatie, Hepatosplenomegalie, Hiperemia fetei si injectarea sclerelor (eritremie), Dureri în degetele mâinilor si picioarelor (eritremie).

Cauze - Iradiere ionizanta, Agenti chimici, Virusuri.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Leucemia nu e diagnosticată, în urma analizelor de sânge, însă devii 'suspect' de o boală a sângelui, dacă analizele arată că numărul de eritrocite (globule roșii), ori de leucocite (globule albe) sunt sub limita normală. Automat, vei fi trimis la un medic hematolog, în regim de urgență, pentru investigații.
Simptomele ar fi: amețeli dese/repetate. Mulți sunt tentați să acuze modificarea tensiunii arteriale, însă de multe ori nu e ceea ce presupunem. Multe boli seamănă între ele.
În cazul leucemiei se observă paloarea feței, oboseală accentuată, epuizare fizică, chiar și după un minim efort (obosești, chiar și când faci doar câțiva pași), respirație greoaie din cauza oboselii, creşterea exagerată ori scăderea pulsului (bătăilor inimii), simți o stare de slăbiciune, te simți ciudat /bolnav, deși nu te doare absolut nimic. Apar echimoze (vânătăi), în special pe mâini, brațe, la orice mică lovire/atingere. Culoarea lor e mai închisă (mov/sângeriu) decât culoarea normală, care apare la un om sănătos. Apariția unor răni, care se vindecă greu, ori deloc.
Tatăl meu a suferit de leucemie, am început să-i cunosc aproape toate simptomele și formele ei de manifestare. Am citit mult despre această boală. Am căutat soluții, forme de vindecare.
Hematologul, pentru diagnosticarea certă a bolii, îi face o puncție medulară (biopsie), aspirarea măduvei osoase, care e trimisă la un examen microscopic. E destul de dureros acest procedeu. Tragi de viață, cât de mult poți, însă finalul e același.