| Marius1902 a întrebat:

Va salut! Am avut 2 carii una lângă cealaltă la 2 masele, pe care le-am rezolvat fix acum o săptămână. Treaba e ca înainte nu simțeam nicio durere, sunt micuțe, le-am făcut mai mult ca sa nu mai fie, nu ma deranjau. La vreo 2 zile dupa lucrare, am început sa simt dureri la aproape fiecare masa in acea zona. De aceea am și renunțat sa mănânc in partea dreapta pentru tot restul săptămânii. Azi am fost din nou la stomatolog pentru o alta carie in partea stânga a gurii, dar mai întâi i-am menționat doctorei de durerea pe care o am de la lucrarea anterioara. S-a uitat pe acolo, dar n-a văzut nimic in neregula. Mi-a zis sa mai stau o săptămână in care sa nu mai mănânc in partea dreapta, iar daca si dupa sapt asta tot ma mai doare, va trebui sa puna din nou plombele la ambele masele, fiindcă nu isi da seama nici ea, nici eu unde este exact problema. Întrebarea mea este: daca mi-ar scoate plombele si mi le-ar mai pune inca o data, ar trebui sa plătesc din nou? Ma gândesc ca nu e vina mea ca s-a stârnit o durere pe care nici macar nu o aveam înainte. Nu cred ca este nici vreo greșeală a doamnei doctor, dar tot țin sa cred ca nu ar trebui sa mai dau bani inca o data pe ceva ce deja am plătit. Nu sunt niște preturi tocmai mici acum după carantina (bun moment mi-am găsit și eu sa-mi rezolv problemele dentare). Nu știu exact cum se procedează in situații ca aceasta. Nu vreau nici sa fiu prea înțepat, dar nici sa mi se ia bani de pomana. Aștept răspunsuri.
Multumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| laSoledad a răspuns:

De la inceput iti spun ca daca trebuie date plombele jos si refacuta lucrarea, va costa separat, in plus peste ce ti s-a facut.

Asa am patit si eu. Doar ca eu am aflat abia dupa cativa ani, datorita unei radiografii cerute de un alt doctor, ca de fapt pe sub plomba pusa de un dentist anterior acolo se afla infectie, ceea ce cauza durere. Dentistul anterior a spus ca a curatat locul, a scos nervii si apoi a plombat. Dar de fapt acolo mai erau nervi si de aia durea maseaua. Plus ca nu curatase bine locul si inca ramase puroi care se intinse in jos pana la radacina. Asta in timp se agravase si mi-a cauzat dureri insuportabile.

Maselele au unii nervi pe care dentistii e posibil sa nu ii recunoasca. Iar nervii astia tie iti pot cauza durere in continuare, chiar daca dentistul crede ca a rezolvat problema. De aia trebuie sa ii duci dentistului o radiografie completa cu dintii tai. Acolo se vad toate canalele dintilor tai.

Si spre nefericirea mea, eu a trebuit sa merg si la mai multi dentisti, fiindca mi-am luat o teapa mare, pe care ti-o poti lua si tu.

Prima dentista mi-a zis ca maseaua era atat de afectata incat puroiul a ajuns la radacina si ca sa nu se mai streseze ea, a avut de gand pur si simplu sa mi-o scoata. Am refuzat. A zis ok, incercam cu un tratament de canal. Adica ce trebuia sa faca era sa ajunga pe toate canalele maselei pana la radacina, sa scoata puroiul, infectia de acolo si nervii aferenti, dupa care sa curete, sa sigileze si sa restaureze dintele. Suna complicat, nu? Asa i s-a parut si ei. De asta nici nu a vrut initial sa se bage la asa ceva. Dar cum tratamentul e destul de scump, dentista a acceptat.

Problema majora pe care a comis-o este ca atunci cand trebuia sa curete acele canale subtiri ale dintelui, ea a ales sa le curete cu ace pe viu. Adica, fara anestezie. Motivul invocat a fost ca doar tresarind eu de durere, isi va da ea seama daca a ajuns cu acul pana sus la radacina. Si inchipuie-ti cum stateam eu pe scaunul ala la dentist ca in filmele horror si cu dentista aia care ma stresa efectiv cu acul in sus si-n jos pe canal, iar eu muream acolo de durere si la fiecare atingere. Si nesimtita, tot ea se enervase ca n-am lasat-o sa lucreze. Ca sa vezi ce oameni. Ca cica "nu-ti dau anestezie, ca altfel nu-mi mai dau seama cand ajung spre radacina si trebuie sa-ti curat bine canalul".

A trebuit sa renunt la serviciile ei. Dar deja eram oricum ciuruita la propriu. Aveam dureri mai mari decat atunci cand am intrat la ea. I-am platit pe ce-a facut si adio. Si abia dupa aceea, dupa ce m-am mai documentat putin, am aflat ca de fapt, metoda ei de a curata canalele maselei cu acele pe viu, fara anestezie, era o metoda foarte invechita si deloc favorabila pentru starea pacientului de pe scaun.

Intre timp, am ales sa merg la cei mai buni dentisti din oras. Alti bani, alta distractie. Dar acolo chiar s-a vazut diferenta de lucru. Da, si ei mi-au zis ca maseaua era intr-o stare grava, dar au facut tot posibilul sa o salveze, fara sa simt nicio durere. Tot cu acele m-au curatat pe canale, dar n-am mai simtit nicio durere, fiindca mi-au dat mai multe anestezii. Si inainte de orice injectie cu anestezie, mi-au uns ginia cu glicerina cu anestezie, care amelioreaza durerea de la ac.

Nu mai spun ca au folosit apartura de ultima generatie, cu care mi-au masurat dimensiunea inaltimea si grosimea canalelor, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa frece in sus si-n jos cu acele pana dadeau de radacina. Au folosit diversi dezinfectanti ca sa inlature infectia de acolo, diverse ace fine cu care au curatat canalele si cu care au scos puroiul care s-a intins pana la radacina. De aia ma dureau maseaua+urechea+tot capul. Deci, vezi ca nu e de gluma.

Toata treaba asta a durat cam vreo 3 ore si daca m-ai fi vazut, ai fi zis ca sunt intr-o adevarata operatie. Am fost redusa la orizontala, cu diverse anestezii locale si cu multe ace si ustensile folosite in gura mea. Nu mai zic de grija si precizia pe care a trebuit s-o poarte dentistul fata de locurile acelea indepartate si sensibile dinaintrul maselei mele. Apoi, mi-a refacut dintele, punandu-mi o coroana.

Totul a costat peste 1000 de lei acum in pandemie si daca as fi mers mai repede, as fi dat sub 500 de lei, daca era intr-o stare mai buna maseaua. Asa ca, invata din greselile altora si mergi cat mai repede la cei mai buni dentisti din oras. Altfel, o sa scoti mai multi bani din buzunar decat ar fi nevoie in mod normal.

| aneliram a răspuns:

Sigur te pune sa le platesi iar (costa timp +materiale), si pe mine m.au durut dintii pe care i.am plombat, dar mi.a trecut durerea. Din cauza ca nu ai nervul scos, te dor, daca scoti nervii dintii se demineralizeaza, ceea ce nu este tocmai bine.

| aneliram a răspuns (pentru aneliram):

Si eu gandesc la fel, ca ar trebui sa nu mai platesti, dar sigur te va pune sa platesti.

| Marius1902 explică (pentru laSoledad):

Wow, suna de a dreptul horror mica ta "aventura". Ideea e ca ai spus ca la tine s-a întâmplat cu ceva ani in urma. La mine a trecut foarte puțin timp, doctor știa exact ce imi făcuse săptămâna trecută, dar a vrut sa mai așteptăm puțin pana sa trecem la o alta soluție. Cat despre doctoră, e o femeie de treaba, atat maica mea, cat si sora mea si au rezolvat multe probleme la ea. Sor mea a avut si aparat dentar montat tot de ea, acum are o dantura perfecta. Eu zic ca treaba cu plata tine de moralitate, adică reface ceva pe care deja am plătit cu câteva zile in urma. Cu tot respectul, dar nu e vina mea.

| Marius1902 explică (pentru aneliram):

Erau niște plombe mici, nu cred ca erau pe aproape de nerv. In ceea ce privește o noua plata, nici măcar nu mai am carie acum, deci prețul inițial cu siguranță nu l voi mai plăti.

| aneliram a răspuns (pentru Marius1902):

Asa este.

| laSoledad a răspuns (pentru Marius1902):

Nu pretul initial, dar daca tot iti va face o lucrare acolo daca inca mai ai dureri.