| DaniDanutz29 a întrebat:

Hey,am 13 ani si peste 6 luni fac 14 ani si as vrea sa reclam o prietena si sa depun plangere, si acum sa va explic povestea:
Acum 3 ani am cunoscut-o pe respectiva fata si de cand am inceput sa vorbim era dura cu mine,ma facea in toate felurile si un an nu ne-am vorbit,si dupa nu stiu cum a aflat adresa si a venit sa ma cheme afara,si eu ieseam pentru ca nu cunosteam pe nimeni, si de anul trecut tot isi batea joc de mine si am zis sa nu ne mai vorbim,dar ea m-a amenintat si a zis ca o sa ma prinda si o sa ma mutileze daca nu vreau sa stau cu ea, si le-am spus parintilor, dar eu fiind incapatanat tot am stat cu ea din cauza fricii.
Dar de maxim 2 luni,m-a filmat in ipostaze rusinoase,nu ipostaze sexuale sau indecente, si ma ameninta ca daca o blochez pe retelele de socializare sau nu ii mai raspund la mesaje si apeluri o sa posteze pozele si video-urile respective pe Facebook si o sa arate la toata scoala si o sa raman fara prieteni.
Din cate stiu exista posibilitatea sa poti da in judecata persoana care posteaza poze sau video-uri fara acordul respectivei/ului pe Facebook si exista si lege in Codul Penal.
As putea sa o reclam si sa declar plangere avand in vedere ca am 13 ani?
Tin sa precizez, fata aceea e de aceeasi varsta cu mine.
DAU FUNDITA :3

| Ora de net a răspuns:

Buna, Dani,

Ne pare foarte rau ca ai intampinat o astfel de situatie neplacuta. Ceea ce face aceasta persoana se numeste hartuire sau santaj, ambele fiind infractiuni grave prezente in Codul Penal – Art. 207, 208 (http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-208). De aceea, iti recomandam sa te adresezi autoritatilor, in speta Politiei. Doar autoritatile au capacitatea de a opri aceasta persoana si de a o obliga sa stearga acele poze din propriul computer. Te sfatuim sa te adresezi departamentului de criminalitate informatica din orasul tau, pentru ca ei se ocupa de aspecte ce tin de Internet – te putem ajuta cu date de contact sau un model de plangere. Nu uita! Plangerea ta trebuie sa fie insotita de dovezi ale acestui santaj (print screen, conversatii, emailuri, etc.).

Ceea ce consideram ca este, de asemenea, important de retinut este faptul ca in cazurile de hartuire sau santaj nu trebuie sa raspundem hartuitorului ci sa-l blocam pe acesta, pentru ca orice raspuns din partea noastra ar putea insemna pentru acea persoana o victorie sau o provocare, aceasta fiind o motivatie de a continua in comportamentele sale.

Pentru mai multe informatii ne poti scrie pe adresa ajutor@oradenet.ro

Ora De Net
Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fiind minora sub 14 ani nu poti depune plangere penala singura, trebuie sa o faca un parinte.
De asemenea n-are nici un rost plangerea penala, minorii sub 14 ani nu raspund penal, conform Codului penal, citez:
"ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii."
Ar trebui sa vorbesti cu parintii tai si sa ia legatura cu parintii ei, ca sa nu te mai ameninte.
De asemenea, tot cu un parinte, poti s-o dai pe ea si parintii ei in udecata, pe cale civila, in baza raspunderii delictuale, pentru afectarea dreptului la propria imagine, conform Codului civil, citez:
"ART. 73. Dreptul la propria imagine  
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.  
  (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile."

| DaniDanutz29 explică (pentru Ioandelasal):

Le-am spus parintilor mei si eu personal am vorbit cu parintii ei si la fel si parintii mei au vorbit cu ea si tot face amenintari.
O sa vorbesc cu parintii mei sa mergem la sectie sa facem plangere, am si martori.

6 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Tu esti mica si nu te vor lua in serios dar du-te cu unul din parinti sau ambii si poate reusiti sa rezolvati.

| Lucian4 a răspuns:

Cum te-a filmat?, stai in casa ea(traiti impreuna), aveti baia comuna la scoala. Cred ca doar tie ti se par rusinose acele filmari, altora nu. Te-a filmat cu suflai mucii sau ce? e doar un mic santaj din partea ei (nu vrea sa te piarda si a apelat la santaj). Ignor-o si gata, las-o s-a faca ea primul pas cu acele ''filmulete rusinoase'' si apoi ai un alt motiv mai intemeiat in justitie (pana la justitie sunt alt institutii, poti vb cu parintii, politia)

| DaniDanutz29 explică (pentru Lucian4):

Eram pe Skype si m-a filmat cand dansam in ipostaze rusinoase si a aratat videoclipul in cartier dupa 3 zile dupa ce l-a facut si toti au zis ca ea nu are bun simt si ca ar trebui sa il stearga.

| Lucian4 a răspuns (pentru DaniDanutz29):

Santajeaza, nu ti-se va inampla nimic. dovada ca nu-si atins scopul cu filmul de pe skype (toti au zis ca nu are bun simt)