Întrebare recomandată | LeeMaya a întrebat:


Imi puteti da niste sfaturi, exercitii etc, pentru a avea spatele drept?
Fundita!

Răspuns Câştigător
| CLAUDYA2000 a răspuns:

Sfatul 1. Ridica usor si corect!
In viata de zi cu zi ne intalnim cu obstacole mai mici sau ami mari pe care trebuie sa le ridicam. Fie ca e vorba despre copilul din carucior sau masina, fie ca este vorba despre plasele pline de cumparaturi, fie ca esti in gradina si culegi ciuperci big grin …Zilnic avem parte de ridicari mai mici sau mai mari. O simpla miscare gresita ne poate distruge coloana vertebrala.

Ca sa ducem la minim riscul de accidentare, este indicat sa urmarim cativa pasi simpli, cateva reguli generale:

- daca greutatea pare prea mare, nu te da Hercule, nu te forta sa o ridici singur(a(. Cere ajutor!
- nu ridica cu bratele intinse (la lungimea bratelor). Intotdeauna este recomandat sa te apropii cat mai mult de obiectul pe care urmeaza sa il ridici.
- atunci cand ridici sau cobori o greutate, indicat este sa te indoi de la mijloc dar si din genunchi. Nu tine picioarele drepte, nu te apleca direct peste obiect.
- este foarte important ca atunci cand ridici o greutate, sa nu faci miscare brusca. Ridica incet dar sigur, nu te grabeste nimeni!
- niciodata sa nu iti rasucesti spatele atunci cand ridici ceva. Miscare de rasucire trebuie sa vina din picioare, nu din spate/talie.

Sfatul 2. Stai intotdeauna drept!
Imi aduc aminte de scoala generala… Aveam un prof de educatie fizica si sport, care atunci cand nu era vreme buna de facut afara, ne tinea in clasa si jucam tot felul de jocuri ale mintii (nu aveam sala de sport terminata). Totusi, avea profu’ o "problema". Insista sa stam mereu cu spatele drept si privirea inainte. Astfel ca ave aun semnal, pe care atunci cand il auzeam trebuia sa lasam totul si sa luam pozitia aia de drepti (pe scaun). Cei care nu se conformau luau pedepse, care pedepse nu erau chiar usoare happy.

Deci concluzia: incearca atunci cand esti la birou sa tii spatele drept si capul drept cu privirea inainte. Incearca sa iti gasesti pozitia neutra a coloanei vertebrale.

Sfatul 3. Lucreaza destept!
Acest al treilea sfat se refera mai ales la cei care lucreaza multe ore in fata computerului. Circula pe internet o multime de sfaturi/poze/video despre pozitia corecta la birou. Aplica-le! Si pe cele cu pozitia corecta in scaunul de birou si pe cele referitoare la "privirea inainte" si eu as mai adauga si atentie mare la vorbitul la mobil. Multi avem intentia sa punem telefonul intre ureche si umar – lucru deloc recomandat, poate duce usor de tot la accidentarea gatului.

Sfatul 4. Misca-te!
Cum am spus si mai devreme si cum spun mereu: faceti sport, faceti miscare! Daca nu iti permite timpul/conditia fizica sa te apuci ceva mai serios de sport, fa macar de 3 ori pe saptamana o alergare si mai ales fa cel putin 30 de minute de miscare pe zi. Stretching, flotari, alergat, mers pe jos, bicicleta, tenis, ping-pong… miscare bre!

Sfatul 5. Noapte buna!
Se stie ca petrecem o treime din viata in pat happy. Sau cel putin asa ar trebui. O saltea proasta, o pozitie gresita de somn chinuie spatele rau si ne trezim mai mult obositi decat odihniti.

Expertii recomanda anumite pozitii de somn, ca sa ne mentinem spatele sanatos! O pozitie sanatoasa de somn este urmatoare: dormi pe o parte, cu genunchii usor indoiti, o perna intre genunchi si o perna in fata ta – pozitia clasica de imbratisare a pernei :-). Daca iti place sa dormi pe spate, incearca sa pui o perna sub genunci pentru a avea partea inferioara a spatelui relaxata. Este de evitat somnul pe burta cu capul intr-o parte, sau somnul cu perne mari si multe sub cap happy.

Desigur, nu e cazul sa mai adaug povestile despre saltele si despre cum trebuie ele intretinute, e plin internetul de asa ceva, de ce as intra si eu in gramada?

Acesteea fiind spuse, va doresc sanatate maxima si spor la munca!

14 răspunsuri:
| Th3AbSinTh3 a răspuns:

Cand stai jos te uiti la umar sa fie aliniat cu fundul pentru o postura corecta
e bine sa faci sport pentru a avea o postura corecta, pentru a corecta nu e bine sa faci exercitii de capul tau, te duci la doctor

| einenebun23 a răspuns:

Cel mai bun remediu ar fi sa faci cateva ore de gimnastica medicala si mergi acolo vezi despre ce e vorba si le inveti si poti face si acasa dupa aceea.

| Ely3434 a răspuns:

Hey. Au mai raspuns inaintea mea, dar poate te ajut. Stiu ca suna cam ciudat dar poate ai probleme cu coloana. Chiar daca nu te doare spatele, multi au probleme fara sa stie si cand ajung adulti isi dau seama ca au probleme cu spatele, nu mai pot face nimic, si o sa aiba dureri de spate toata viata. Eu am scoliloza si daca nu faceam un sport ( a inceput sa ma doara spatele ) nu-mi dadeam seama ca am probleme. Acum port un corset. Asa ca du-te la medic si fa-ti o radiografie. Problemele la coloana afecteaza cresterea... Asa am o vecina. are 24 de ani si este mai scunda ca mine ( am 13 ) din cauza ca nu a stiut ca sufera de scoliloza.

| StefanERC a răspuns:

Fii conştient de poziţia ta!
A-ţi conştientiza poziţia de stat la birou, acasă, sau în diverse activităţi este cel mai important pas pentru corectarea posturii. Pentru a-ţi aminti mereu şi pentru a conştientiza că trebuie să stai drept încearcă să laşi bileţele prin casă cu mesaje de genul „Stai drept!", „Scapă de cocoaşa aia", „Eşti şi mai frumoasă dacă stai dreaptă" în locuri cât mai vizibile: la oglindă, pe monitor, deasupra patului, pe masă, la chiuvetă, oriunde ştii că petreci timp şi ţi-ar atrage privirea.

Stai la perete
Da, da, lipeşte-ţi corpul cu spatele cât mai drept de perete. Încearcă să stai aşa 5-10 minute în fiecare zi pentru a te obişnui cu postura. Ca să nu te plictiseşti în timpul exerciţiului, fă-ţi de lucru (citeşte 2-3 pagini, dă drumul la radio, tv, film etc.)

Când stai în picioare, stai drept!
Când stai în picioare, aminteşte-ţi întotdeauna să îţi tragi umerii înapoi şi să-ţi menţii capul drept şi ridicat. Vei arăta mai bine, vei părea mai înalt, mai hotărât şi plin de încredere!

Când stai pe scaun, stai drept!
Dacă stai multe ore la birou, trebuie să ai grijă la poziţia ta atunci când stai pe scaun: ţine spatele drept, trage umerii înapoi şi ai grijă ca fundul să atingă baza spătarului, asigură-te că picioarele tale sunt perpendiculare pe podea, iar genunchii sunt îndoiţi la 90 de grade.

Scaunul ar trebui să fie unul ergonomic, să îţi sprijine spatele, să îţi relaxeze corpul şi coloana vertebrală şi să fie potrivit dimensiunilor corpului tău. Găseşte-ţi mici ajutoare.

Pentru a-ţi menţine postura corectă atunci când stai pe scaun sau când conduci mai poţi folosi un prosop pus la ceafă, un suport pentru zona lombară sau un suport pentru picioare.

Ai grijă cum dormi
Nu trebuie să-ţi neglijezi postura corpului nici când dormi. Dacă poţi, renunţă la pernă. Eu am avut dureri de coloană şi pentru că obişnuiam să dorm cu capul pe două perne. Încearcă să dormi pe spate sau să adopţi poziţii cât mai comode.

Fă exerciţii
Câteva rotiri ale umerilor te vor ajuta atunci când îţi simţi muschii încordaţi din cauza poziţiei în care ai stat. Roteşte braţele înspre spate de câteva ori, apoi repetă rotirile mişcând braţele cât mai sus, încet şi cu mişcări ample. Apoi relaxează-te şi revino cu umerii în poziţia de drept. Totodată, poţi încerca exerciţii de Yoga sau Pilates, pentru că acestea îţi pot îmbunătăţi postura.

| MusiC1999 a răspuns:

Pai nu ar trebui sa stai asa mult pe scaun la calculator trebuie sa alergi si sa faci exercitii care la feci la ed.fizica :* funda? eu asa am facut

| Cristian169 a răspuns:

Buna...Nici eu nu puteam sta drept...Eu am luat Calciu(cate o capsula pe zi ) si trebuia sa stau drept..Asta iti recomand si eu tie big grin
Funda? :*)

| Damaaaaaaaaaarys a răspuns:

Impune-ti asta si astfel vei reusi happy

| cristy2971 a răspuns:

Sa te apuci de fitness, cand stai pe scaun sa stai dreapta...

| naigel4 a răspuns:

Cand lucrezi la birou este indicat sa mentii spatele si umerii drepti. Este o pozitie care ar trebui sa intre in reflex. Va dura ceva vreme pana sa devina obisnuinta, tocmai de aceea este indicat sa inveti sa fii mereu constient de postura corpului tau, iar pentru asta sunt indicate exercitiile de yoga si Pilates. Acestea te vor deprinde sa adopti o pozitie corecta de fiecare data cand esti la birou.

Acum, cand multe persoane petrec intreaga zi in fata computerului, este foarte important sa-ti indrepti spatele astfel incat sa-i imbunatatesti flexibilitatea. Uneste-ti mainile la ceafa si trage de umeri in spate, pentru a-ti intinde muschii omoplati. Iar pentru a mentine sanatatea spatelui inferior trebuie sa te ridici de pe scan la fiecare jumatate de ora, sa te intinzi sau sa te plimbi timp de cateva minute.


Tasarea coloanei vertebrale iti ia din inaltime si poate duce la aparitia cocoasei in partea superioara a spatelui, prin subtierea oaselor din cauza osteoporozei.

Atat barbatii, cat si femeile pot preveni aceste schimbari in rau prin executarea unor exercitii cu greutati. Mersul pe jos sau urcatul scarilor ajuta de asemenea, la intarirea oaselor.


Tasarea coloanei vertebrale iti ia din inaltime si poate duce la aparitia cocoasei in partea superioara a spatelui, prin subtierea oaselor din cauza osteoporozei.

Atat barbatii, cat si femeile pot preveni aceste schimbari in rau prin executarea unor exercitii cu greutati. Mersul pe jos sau urcatul scarilor ajuta de asemenea, la intarirea oaselor.

Un ajutor excelent pentru a invata sa fii constient de corpul tau si sa intaresti zona abdominala este yoga. Este si o modalitate buna pentru a imbunatati si mentine flexibilitatea si pentru a mari puterea tuturor muschilor din corp. Incepe treptat sa practici yoga si invata sa asculti corpul cum raspunde la anumiti stimuli. Hatha yoga este un punct de pornire bun pentru incepatori. In plus, ai nevoie de un instructor bun care sa fie sensibil la nevoile si abilitatile tale si gata oricand sa ofere feedback.

| MrsBiscuiti a răspuns:

Mai naste-te odata. Nu poti indrepta coloana.

| FICAluiEINSTEIN a răspuns:

Bună LeeMaya! happy
Văd că ai o groază de răspunsuri pe aici, iar eu vreau să îți dau unul care va avea efect 100%.
Stai dimineata si seara, sau de câte ori ești liberă și te relaxezi, pe o bucată de scândură; este important ca coloana, de la fund si până la vârful capului să îți fie pe scândură. Proprie experiență!