| Ionut12437 a întrebat:

Buna seara, am 15 ani si vreau sa ma duc la karate sunt ambitios, devotat si perseverent, oare e tarziu sa ma duc la karate? Si daca as ajunge foarte bun la karate cat de mult as putea castiga pe luna?

8 răspunsuri:
| Brizbriz a răspuns:

Depinde ce vrei de la karate?
competitii, da e prea tarziu
grandmaster, e MULT prea tarziu, un grandmaster incepe de la 4 ani
autoaparare, uita de karate, ca e o prostie, incearca aikido sau krav maga, sunt MULT mai eficiente

doar ca sport... poti sa incepi si la 60 de ani

| AnastasiaK a răspuns (pentru Brizbriz):

Aikido mai eficient decât karate... laughing Și baletul e mai eficient decât amândouă, așa-i? rolling on the floor

| Brizbriz a răspuns (pentru AnastasiaK):

La autoaparare, pe strada, da
apoi depinde si de nivele
la karate de duci in competitii dupa vreo 6 luni, poate un an
la aikido se numeste ca esti aikidoka dupa 4 ani
fa socoteala

si, ca sa ti-o intorc, o groaza de maestrii de arte martiale si scrima au facut dans, si chiar balet, ca sa simta cum sa se miste

| AnastasiaK a răspuns (pentru Brizbriz):

Am revăzut răspunsul ăsta acum întâmplător. Nu știu cum m-am abținut să nu comentez la ultima parte. Mi-ai "întors-o" de n-am mai putut (de râs). laughing Și eu am făcut și balet printre altele, am făcut și karate, mai multe stiluri. Asta nu înseamnă că voi spune vreodată o aberație cum ar fi că baletul e mai eficient decât karate. Sau karate shotokan decât kyokushin. Sau orice variantă de autoapărare (aikido e inclus) mai eficientă decât un sport în care înveți să lupți (gen muay thai, mma etc).

| Brizbriz a răspuns (pentru AnastasiaK):

Cum spui tu, cea mai buna aparare e atacul
totusi, cand cineva spune ca niciodata nu ar recomanda un stil mai bun decat altul, Bruce Lee te-ar contrazice SERIOS, cand a constatat ca tot ce stia el (inclusiv wing chun, pentru care se presupune ca a fost omorat, din cauza ca, chinezoii il considerau secret national, si care chiar a fost secret secole, si care era gandit ca o femeie fara arme sa invinga un soldat inarmat si in armura) nu era deloc eficient, si s-a apucat sa gandeasca un stil de la 0

| AnastasiaK a răspuns:

Câștigul din sporturile de genul poți să-l uiți. Mai bine întrebi cât de mult ai NEVOIE să câștigi pe lună ca să-ți permiți să faci sport de performanță. Că până să câștigi câtuși de puțin din sport (si crede-mă că nu câștigi mult), ai de investit o grămadă.

Acum depinde ce vrei să faci. Dacă te interesează partea de kata, habar n-am. În zona de kumite în schimb, doar să fii foarte talentat, sa ai calitățile motrice necesare dezvoltate (adică să mai fi făcut sport până acum), altfel e târziu pentru sportul de înaltă performanță.

Oricum, eu am o vorbă pe care o spun mereu în diverse forme pe acest site: cât timp tu ai nevoie să întrebi înainte să te duci, deja ai pornit cu stângul. Pentru înalta performanță e nevoie de o voință imensă, iar tu deja ai îndoieli dinainte să începi.

| nukeyly a răspuns:

Sa zicem ca te vei apropia de Bruce Lee, reproduci the one inch punch, ajungi in competitii internationale, poate o dai putin si pe actorie, in timp ar trebui sa treci de 10-50.000 $ pe luna, da cam oricum o intorci, e un scenariu real tras de par, chiar si daca incepeai la 5 ani, da niciodata nu-i prea tarziu sa incerci.

| BabiNepotu a răspuns:

Conteaza cat de ambitios esti. Trebuie sa te tii de treaba. Nu conteaza la ce varsta te apuci, atat timp cat te tii de treaba si esti atent la lectii si inveti rapid, ai putea chiar sa ii ajungi pe cei care practica karate de cativa ani.