| a0u1 a întrebat:

Salut, am 18 ani și am nevoie de ajutor.
Am 95 kg și 1.83 înălțime.
Vreau să iau o dietă serioasă să trăiesc sănătos, vreau să îmi spuneți ce să nu mănânc și ce să mănânc.

9 răspunsuri:
| Sn4k3 a răspuns:

Mananca: proteine, carbohidrati complecsi, grasimi sanatoase
Nu manca: carbohidrati simpli, grasimi nesanatoase
Trebuie sa fii in deficit caloric, sa mananci undeva la 1500-2000 calorii maxim (in functie de cum te simti), dar poti sa scazi treptat calorii din cat mancai tu de obicei, nu trebuie sa scazi direct la 1500. In rest, sport si odihna.

| danaieladaniela a răspuns:

15 sfaturi pentru când dorești să slăbești

1. Înțelege că nu se va rezolva în 3 zile.
Suntem obișnuiți să obținem rezultate cât mai repede. Învățăm germana în 30 de zile (fără profesor de preferat), devenim specialiști în te miri ce în 2 săptămâni etc. Treaba asta nu se potrivește însă cu un corp sănătos și un stil de viață care să-l păstreze așa. Pentru că despre asta vorbim, despre UN STIL DE VIAȚĂ. Dacă ești obișnuit să nu miști nimic și să mănânci zilnic la KFC, nu ajungi departe cu nicio cură, pentru că, la finalul chinului, o vei lua de la capăt.

Dietele sunt niște măsuri drastice luate pe o perioadă scurtă de timp, care pot sau nu să funcționeze. Dar nu poți să rămâi o viață întreagă la dietă. Poți face mici modificări în nutriție și stilul de viață și să ajungi să dai kilogramele nedorite jos și (mai important chiar) să nu le mai pui la loc în 2 luni. Deci răbdare, că nici Dumnezeu nu a făcut lumea în 5 minute.

2. Începe de azi.
Vorba sloganului „yesterday you said tomorrow" … nu mai aștepta ziua de luni, Paștele Cailor sau pe Sfântul Așteaptă. Dacă dorești să schimbi ceva în viața personală, începe din acest moment. Mă gândesc cu plăcere cât e de frumos să merg acum la sport seara, că e deja lumină și vreme frumoasă. Dar merg din ianuarie, pe când era un jeg de vreme și de multe ori simțeam că aș face orice, doar să nu ies din casă.

Ia acum un măr în mână și treci la ronțăit, fă-ți o salată bună, în loc să ieși la Burger King. Fă mici modificări de fiecare dată, pentru că te poți adapta mai ușor. Nu îți vei rezolva toate problemele în această seară, dar vei porni pe un drum ce merită efortul.

3. Fii atent la ce bei
Știu o groază de oameni care numără caloriile din mâncare de zici că-s oameni de știință. Și, spre deosebire de mine, le și adună ca niște calculatoare umane ce sunt. Și termină o masă bine echilibrată cu un Cola. Că doar e suc, nu? Înlocuiește „sodele" cu apă (chiar și minerală, dacă ești la fel de fițos ca mine și-ți pică prost apa plată), bea lapte, ceai, fresh de fructe. Cu un storcător/blender decent și niste fructe proaspete, faci un suc de stă mâța în mustăți. Să nu spunem că este proaspăt, sănătos și cu adevărat natural.

4. Ai nevoie de un snack? Mănâncă un fruct!
Bun, o paranteză: sunt mare amatoare de ciocolată. Deci se întâmplă să scap ca vițica în lucernă și să topesc o „tablă". La fel de bine îmi potolesc poftele cu fructe pe placul meu. O banană (chiar două), struguri (cred că mâncam un kilogram pe zi prin toamnă), portocale … fiecare alege exact ce-i place. Pare ciudat la început, dar te obișnuiești pe parcurs.

5. Treci la salată
Nu toate salatele sunt plictisitoare, deși la început s-ar putea să te lase „rece". Poți încropi rapid o salată cu roșii, castravete, frunze de salată, ridichi etc, apoi să faci o „vinegretă" din puțin ulei de măsline, oțet balsamic, ceva sare și eventual niște usturoi pisat, de te lingi pe degete. Sau alte combinații, că sunt destule. Eu cel puțin am ajuns să le apreciez lângă mâncare și știu că am în stomac și altceva decât chestii fierte/fripte.

Mama lui Mircea ne face săptămânal câte o salată de cartofi cu de toate în ea (ouă, roșie, ardei, varză, ridichi), de avem de mâncat toată ziua. Nu am stat să număr caloriile, că nu am chiar ambiții din astea, dar iată că trecem de la fripturi la ingrediente crude și sănătoase (în afara cartofilor și ouălor), ținând „post" măcar o zi din 7.

6. Gătește acasă
Probabil cea mai isteață mișcare este să înlocuiești plimbările la fast-food cu meniuri gătite în casă. Ies mai ieftin, sunt mai sănătoase (știi clar ce ai pus în mâncare) și, chiar dacă iau ceva timp să fie gătite, în general merită efortul.

Noi am început să mâncăm pâine făcută în casă (cu un agregat din ăla de face pâinea) și iese dumnezeiască. Avem deja 2 prieteni „abonați" la noi, cărora le mai facem câte o pâine de gust. Am mâncat pâine din comerț după aproape jumătate de an de când avem doar pâinea noastră pe masă și nu înțeleg cum de nu ne-am luat agregatul mai repede. Iaurt? Nu am mai băut din comerț de ceva timp. Facem iaurt în casă, din lapte de la țară. Sunt chestii minore, dar evităm astfel un sfert din Tabelul lui Mendeleev și ne costă chiar mai puțin. O pâine în casă ne costă cam 1 leu. Una cât mai curată de aditivi se vinde în oraș cu 4 lei. Mai mică decât a noastră și fără densitatea perfectă pe care o scoate aparatul nostru.

7. Gătește cu ingrediente naturale și proaspete.
Există o întreagă piață de semipreparate, care teoretic îți fac gătitul mai ușor. Și sunt prezentate ca sănătoase și minunate, până apuci să te uiți mai atent la ingrediente. Chiar dacă ia mai mult timp, încearcă să gătești de la ingrediente cât mai simple: condimente, legume, carne etc. Poate nu te omori cu bucătăria (cazul meu), dar, când ai ingredientele alea proaspete si de toate culorile, parcă te apucă și pofta de gătit. Iar organismul se va simți mai bine fără aportul de „chimicale" pe care le-ai găsi în semipreparate.

8. Mai puțin junk-food sau deloc.
Recunosc că aș suna ca lupul moralist, dacă aș spune „gata cu mâncarea de la fast-food". Știm că sunt pline de calorii, că nu sunt sănătoase, că sunt unul dintre cele mai mari motive pentru care nu ne place mereu cum arătăm. Îmi place o pizza bună, am mâncat hot-dog de pe stradă, nu spun nu unui gyros bine făcut (sau orice altă minune din asta „sănătoasă").

Dar mănânc ocazional (adică poate o dată pe lună, în medie), nu în fiecare zi. Și de cele mai multe ori fac asta în călătorii, când fac și plimbări de câteva ore. Deci se cam consumă și caloriile în exces.

Fă-ți un obicei să mănânci acasă de câte ori se poate, să iei „pachet" cu tine, decât să comanzi din oraș. Nu spune nimeni să nu mai pui pizza pe gură cât trăiești, dar fă acest lucru rar.

9. Mai numără și caloriile.
Slăbitul se bazează pe aritmetică: scazi din caloriile „mâncate" pe cele „arse". Dacă ai deficit, slăbești, dacă ai zilnic sensibil mai multe decât necesarul, te îngrași. Chiar dacă nu te pasionează prea tare subiectul, nu strică să mai vezi cum stai. Am ținut și eu un jurnal în care am scris câteva zile ce mănânc și ce sport fac, apoi am scăzut. Așa mi-am dat seama dacă sunt sub necesar sau am sărit calul.

Chiar dacă pare iritant, acest exercițiu te ajută să vezi clar unde ți se consumă „bugetul" caloric. Vei observa că un meniu la fast-food acoperă necesarul tău de calorii pe întreaga zi, că sucurile aduc și mai multe sute în sus etc. Probabil nu vei ține un jurnal permanent, dar periodic cel puțin te ajută să îți pui la punct nutriția.

10. Învață să faci alegeri mai sănătoase, când nu mănânci acasă
Este foarte ușor să te ții de o nutriție potrivită, când tu îți controlezi mâncarea și ingredientele. Odată ce ai ieșit din casă însă ești la „mila" diverselor restaurante. Poți căuta mâncare mai aproape de stilul tău sănătos de viață, poți alege să nu mănânci desert sau să bei apă în loc de sucuri sau alcool. Nu este obligatoriu să-ți rupi și fărâma acesta de plăcere, dar, dacă nu ești atent, o ieșire la restaurant poate face ravagii.

11. Fă sport!
Când e vorba de slăbit, cu toții ne gândim la dietă, dar de multe ori sărim partea cealaltă a ecuației „consumat calorii". Și ce e mai bun pentru asta decât sportul?

Te vei plânge că nu ai timp. Stai măcar 2 ore pe seară la televizor? O oră pe Facebook? Atunci crede-mă că ai timp. Ieși la alergat în jurul casei (începe cu distanțe mici, vei ajunge apoi să alergi mult). Sau, dacă-ți place mai mult să faci sport într-un cadru organizat, mergi la sală. Ori la fitness, ori la aerobic, arte marțiale, înot. Nu-ți ocupă atât de mult timp (pe mine mă „costă" 2 ore în total (de la făcut duș la venit acasă după sport) și mă simt foarte bine după. Fac înot și TaeBo, chestii la care sunt începătoare, dar fac efort serios și se simt deja diferențele.

Nu contează ce alegi, contează să faci sport. Chiar și de două ori pe săptămână și ești deja câștigat.

12. Mișcă-te cât de mult poți.
Nu fă mișcare doar la sală. Mergi pe jos, urcă scările fără lift, plimbă-te mult, când ești turist, ieși cu bicicleta, aleargă cu copilul tău. Sunt multe ocazii de a face mișcare și te vei simți tot mai bine și mai plin de energie.

13. Solicită ajutorul familiei.
Nu e nimic mai iritant decât să încerci să-ți schimbi stilul de viață și să te trezești că pe membrii familiei tale îi doare nici acolo de tine. Discută clar cu ei ce planuri ai, explică-le de ce ai ales să faci asta și încearcă să-i convingi să accepte micile schimbări. Nu vei da totul peste cap din prima, deci probabil vor putea și ei să se adapteze pe parcurs.

Dacă totuși observi că le intră pe o ureche și le iese pe amândouă, amintește-ți că TU CONTEZI și că este viața ta la mijloc. Poate succesul tău îi va convinge, poate că nu.

14. Dă mai departe.
Sunt destui oameni care încearcă să slăbească sau au nevoie de niște susținere. Vorbește deschis despre probemele tale, cere sfaturi, povestește ce faci tu, ce a mers și ce nu funcționează. Vei vedea că și alții se deschid și puteți găsi unii în alții un sistem de sprijin care să vă ajute.

Dacă ai copii, fă eforturi să le modifici și lor viața în bine. Dacă tu, ca adult, suferi atât de mult până să dai kilogramele în plus, imaginează-ți ce „moștenire" lași copiilor tăi. Dacă sunt obișnuiți să mănânce la Burger King toată ziua, vei obține niște rezultate, dacă sunt obișnuiți cu alegerile sănătoase din familie, vor avea un avantaj în viață.

Copiii prind din zbor informația și se adaptează repede. Obișnuiți să facă sport și să mănânce sănătos, vor crește ca adulți care poate nu se vor confrunta cu problemele pe care le ai tu acum.

15. Nu renunța niciodată.
Sunt oameni cu un metabolism fantastic, care pot mânca enorm și nu pun pe ei. Sunt oameni care, după cum glumesc chiar ei, dacă beau un pahar cu apă, deja s-au îngrășat. Poate ești în prima categorie, poate fiecare kilogram pe care-l dai jos înseamnă muncă sisifică. Oricare ar fi situația, este un exercițiu de durată. Nu ești la dietă. Nu-ți dai complet viața peste cap, pentru că nu vei rezista mult. Caută să faci mici modificări pas cu pas. Renunți la cola astăzi, te apuci de sport, rărești snack-urile dulci etc.

Chiar dacă nu ești într-o luptă continuă cu kilogramele, majoritatea ideilor de aici sunt bune și pentru tine. Să faci sport e foarte indicat (mai ales că acum avem asemenea joburi sedentare), să mănânci fructe e indicat, să fii atent la ingrediente. cam la fel.

Sperca te-am ajutat!

Dar totusi iti recomand sa mergi la un nutritionist, el te va ajuta mai bine cu o dieta calumea

| Cosmin86 a răspuns (pentru danaieladaniela):

E interesant ce-ai zis, dar unde a zis ca vrea sa slabeasca?

| a0u1 explică (pentru Cosmin86):

Nu vreau sa slabesc vreau un stil de viata sanatos

| Georgiana05 a răspuns:

Interesează-te de dieta Rina?

| Cosmin86 a răspuns (pentru Georgiana05):

Poate ca nu vrea dieta de slabit, unde a mentionat asta?

| NeaNicu78 a răspuns:

Prietene ai 18 ani, nu aici găsești răspunsul dorit, du-te la un nutriționist și cere-i sfatul și acesta te va îndruma și îți va urmări evoluția și în funcție de rezultate el o sa îți modifice programul, e vorba de tine nu de un joc pe net, asculta-mi sfatul si fa o alegere înțeleaptă, sănătate și să ți se împlinească dorințele

| PeeWee96 a răspuns:

Nu o sa iti zic eu ce sa mananci ca sa slabesti, eu iti zic sa mergi sa vorbesti cu un nutritionist si el stie ce dieta sa iti recomande..nu te lua dupa ce zice una si altul.Bafta

| Cosmin86 a răspuns (pentru PeeWee96):

UNDE vezi tu ca vrea sa slabeasca? E asa greu sa citesti o intrebare inainte sa raspunzi?