| Stefan149 a întrebat:

Salutare TPU! Am 1.83, 14 ani, 79-80 kg Merg la sala si nu prea stiu cum sa procedez... Ce ar trebui sa fac sa slabesc sau sa pun masa musculara si ce ar trebui sa mananc exact? Am dat un research pe internet dar vreau sa vad si parerea voastra.

6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

In primul rand, sala nu este recomandata copiilor pana nu inceteaza cresterea (la 20 de ani).
Te poti apuca de un sport de echipa, practicand volei sau baschet, care dezvolta frumos si armonios, toate grupele de muschi si topeste totodata tesutul adipos.

| sierra1 a răspuns:

Fănică mamă, la sală este cel puțin un antrenor, intrebi, te vede, iți răspunde CONCRET și la OBIECT

| RobertMoon a răspuns:

La vârsta ta e greu să îți spun ce trebuie sa faci pentru că asta înseamnă să scriu romane și nu știu dacă merită efortul, aici mă refer la faptul că mulți nu oferă feedback la răspunsuri, iar oricum nu știu dacă o să ții cont pentru că văd copii de vârsta ta pe la sala care mai mult îi încurcă pe cei care se antrenează, iar ei o fac într-un mod total haotic. Cel mai bine e sa îți iei un antrenor timp de 1-2 luni ca sa te învețe cum să faci exercițiile în mod corect, iar după ce înveți chestia asta și programul de baza de antrenament pe grupe de mușchi te poți descurca și singur.

| Smolbean a răspuns:

Dacă mergi la sala și nu știi ce sa faci, ar trebui sa îți iei un antrenor, cel puțin pentru început. Ca sa înveți cum trebuie executate exercițiile. Dacă le faci greșit, le faci degeaba. Ca sa slăbești ai nevoie de deficit caloric. Adică sa mănânci mai puțin. Evident, încearcă sa excluzi chipsuri, dulciuri și sucuri din comerț. Nu o sa slăbești dintr-o data, dar cu pași mici o sa ajungi la rezultatul dorit! Mult succes!

| intrebcenustiu a răspuns:

Esti cam mic pentru sala. ia-o usor, fă flotari, genoflexiuni, abdomene si alearga mult

| Nlechoppa21 a răspuns:

Pai in primul rand ar trebui sa te documentezi putin ce inseamna caloriile si fiecare aliment pe care il mananci cate are ca sa poti manca intr-un deficit de calorii(necesar pentru a slabi), eu personal folosesc o aplicatie (MyFitnessPal) unde imi pot scana codul de bare de le orice produs cumparat din magazin si sa vad cate calorii si macronutrienti are(proteine, zaharuri, carbohidrati, etc.) Cu aplicatia asta iti poti calcula toate caloriile mancate intr o zi ca sa vezi exact cat ai mancat si de unde mai trebuie sa tai pentru ca exista multe mancaruri care ai spune ca "aaa e o gustare nu e nu stiu ce, nu ingrasa asa mult" dar de fapt gustarea aia poate are mai multe calorii decat mesele principale pe care le mananci in general, de exemplu un pachet de popcorn are aprox 500-600 de calorii si e chiar mult considerand ca poti manca o masa chiar destul de consistenta cu care s ate saturi in chiar mai putine calorii. Un deficient de calorii necesar ti l poti calcula pe internet sau daca mergi la un nutritionist, dsr in general deficitul se face pentru barbari undeva sub 2000 de calorii,(2000 fiind o mentenanta, adica nici nu prea slabesti nici nu prea te ingrasi), Ti as recomanda sa mergi la sala, dar sa nu faci numai cardio pentru ca nu prea vei pune masa musculara, trebuie sa faci mai milte antrenamente pentri cresterea masei musculare, dar sa nu exagerezi, mai ales cu greutatile. Vreau sa spun ca muschii cantaresc mai mult decat grasimea din corp si ca daca vei face doar cardio vei slabi in grasime dar vei slabi si in masa musculara si o sa ai un fizic dat peste cap. In schimb, daca faci sala si cardio si antrenamente de forta si pentru muschi, fie cu greutatea corpului fie cu greutati (dar eu iti spun ca iti trebuie un antrenor macar 2 luni inainte sa mergi fara ca sa iti arate baiatu care exercitii sa le faci si cum sa le faci, pentru ca daca le faci gresit le faci degeaba, ba chiar ai risc mare sa te accidentezi) vei creste si in masa musculara, iar in acelasi timp vei da si din grasime jos, rezultatele o sa le vezi pe tine nu neaparat pe cantar.
In general incearca sa mananci o dieta echilibrata dar cu multe proteine (un gram de proteine pe zi/greutatea ta in lbs. adica eu am 70 kg si am 1.80 la 16 ani dar incerc sa cresc in masa musculara deci in fiecare zi bag cam 130 de grame de proteine pe care le iau din piept de pui, oua, proteina din zer, adica suplemente, iaurt, ton, etc)
A si apropo incearca sa eviti gustarile cu multe calorii pentru ca asta ii roade pe multi oameni cand incearca sa slabeasca: popcorn, chipsuri, seminte, fistic, si normal, si dulciurile.
Cand vine vorba de mese incearca sa adaugi sau sa incepi mereu cu o sirsa de proteine pe care ti le am specificat mai sus si apoi pe langa sa adaugi niste legume(legumele si fructele au cele mai putine calorii si sunt necesare pentru un deficit de calorii deoarece poti manca din ele cat sa te saturi, fara sa te ingrase) dar totusi incearca sa eviti cartofii pentru ca au si ei ceba calorii +o gramada de grasimi.
Daca incepi planul asta si continui pe el nu ai cum sa nu vezi rezultate.
Inca o chestie, daca esti la inceputul drumului cu sala si cresterea masei musculare e normal sa cresti mult mai ales in primul an de antrenamente intr-un deficit de calorii dar daca vei vrea sa continui iti spun ca e greu sa cresti masa musculara cu deficit de calorii daca deja ai urmat planul asta un an pentru ca muschii au nevoie in general de mai multe calorii pentru a creste(adica un surplus)
Daca mai ai intrebari bro te rog scrie mi ca imi place mult domeniul asta si chiar vreau sa ajut