| Archangells a întrebat:

Am nevoie de raspunsul unui cercetator in psihologie/sociologie: ce procent din populatie e necesar pentru mentinerea unei realitati colective si acceptarea ei ca atare? Da, e vorba de influenta efectului de turma asupra psihicului individului ce il determina sa accepte si o realitate impusa, neveridica. Un exemplu esuat este comunismul, altul este realitatatea actuala falsa bazata pe bani.

4 răspunsuri:
| OOOLEOOO a răspuns:

Balanta realitatilor se inclina in favoarea majoritatii.

| ViseleSmulgGratii a răspuns:

Depinde de importanta oamenilor care au interesul asta:

Rasputin a fost unul si a speriat o lume intreaga. Motivul a fost ca s-au adeverit o parte din previziunile lui.


Trebuie luata in considerare si repartitia acestor indivizi.

Avem un oras cu 100.000 de oameni simpli. 99.999 spun ca maine vine sfarsitul lumii, unul este(inainte de vreun contact cu ceilalti) sceptic.
In momentul in care va vedea panica in fiecare cetatean, se va "molipsi".

In cazul in care cei 99.999 ar fi impartiti in orase separate, i-ar manca spitalul de nebuni.

In concluzie, procentul nu este un factor prea important in asemenea experimente sociale.

| Dandanache a răspuns (pentru ViseleSmulgGratii):

Ce previziuni s-au indeplinit?

| millyca a răspuns:

Salut. Nu sunt cercetator, dar vreau sa iti raspund. Nu cred ca este important doar procentajul, ci si alte caracteristici ale indivizilor / grupurilor de indivizi care sustin acea "realitate", caracteristici ce tin in primul rand de credibilitate acestora. In general, credinta majoritatii are efect persuasiv asupra indivizilor doar in societatile primitive. Comunismul nu este un exemplu, iar cu banii nu stiu exact ce vrei sa zici, dar intuiesc. Aceste doua exemple date de tine functioneaza in baza unor teorii contestate adeseori. Teoriile complexe, impuse de centre de putere, nu sunt contestate de mase din pura comoditate, din lipsa de resurse, apoi si pentru ca acestea le-au fost prezentate ca solutii optime (si totusi niciodata ca realitati de sine statatoare, nici macar de catre sustinatorii lor).