| Theo94 a întrebat:

Ati vrea sa fiti criogenati dupa ce muriti, ca apoi in viitor cu noile tehnologii sa fiti readusi la viata?
"Atunci când eşti îngropat putrezeşti şi atunci când eşti incinerat devii cenuşă, dar atunci când eşti îngheţat, nu ştii niciodată ce se va întâmpla. Îţi rămâne o speranţă."

26 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Mi-ar placea sa fiu readus la viata in Marea britanie si sa fiu sofer acolo altfel nas accepta sa inviu din nou

| T0T a răspuns:

Nu. Oricum nu știi ce ți se va întâmpla și cred că mai bine este să nu știi ce ți se va întâmpla într-un mediu familiar și cunoscut decât într-unul căruia îi ești străin. Viața va avea oricum aceeași semnificație doar că o parte din aceasta se află în tine. Tu nefiind compatibil cu noua lume îți vei pierde o parte din tine, din sensul tău și chiar din speranța ta.

| relian a răspuns:

Odata ce ai murit nu te mai aduce nimeni la viata, la revedere, cruce asta la vista laughing poate sa te criogenezi in viata aia e alta poveste.Nici in filme sf nu am vazut basme de genu asta laughing

| Theo94 explică (pentru relian):

Nu acum dar in viitorul indepartat da, datorita tehnologiei.

| relian a răspuns (pentru Theo94):

Interesant si cine ar plati pentru viitorul ala indepartat? sa tina cineva cum spui aia costa corect? Si fctie de viitorul ala in care poate ar apare ceva daca bani tai sa spunem ca ai ceva bani sar termina inainte ca in vitor sa se descopere asa ceva, ce faci? Adica ce vor face aia care te tin cand tu nu mai ai malai sa platesti? O sa te trezesti pe lumea ailanta si o sa le ceri ceva bani imprumut laughing sau ce?

| CuriousStuff a răspuns:

Nu iti garanteaza nimeni ca o sa mai poti fi readus la viata sau daca o sa fii daca o sa-ti mai amintesti ceva sau daca o sa-ti mai functioneze creierul... Sunt doar teorii, nimic sigur. Si ce te face sa crezi ca oamenii peste cateva sute de ani o sa vrea sa readuca la viata "preistoricii"? Ce o sa rezolve cu asta? Oricum o sa fie ei prea multi, o sa trebuiasca sa te puna la curent cu tot ce s-a intamplat, si care ar fi scopul pana la urma? Doar sa vezi si tu viitorul 2 luni dupa care sa mori? Nemuritori nu o sa fim niciodata.

| sabin89 a răspuns (pentru CuriousStuff):

"si care ar fi scopul pana la urma? Doar sa vezi si tu viitorul 2 luni dupa care sa mori?" - Pai nu moare. Cand simte ca i se apropie sfarsitul se criogeneaza din nou.

| CuriousStuff a răspuns (pentru Theo94):

Normal ca exista institut care studiaza si firme care te criogeneaza pentru o "mica" suma de bani, dar cum am zis, nu-ti garanteaza nimeni ca o sa te mai poata trezi cineva, sau daca o sa poata ca o s-o si faca. Care ar fi beneficiul oamenilor din viitor sa trezeasca un muribund in care trebuie sa se bage o gramada de bani si efort ca sa ramana in viata doar ca sa ce? Sa mai traiesti tu putin?

| Mario1994 a răspuns (pentru CuriousStuff):

De unde stii ca suntem muritori? Asta e doar afirmatia ta.

| CuriousStuff a răspuns (pentru Mario1994):

Asta e istoria, asta e stiinta si medicina actuala. Nimeni, niciodata nu a afirmat ca suntem nemuritori. Corpul nostru are integrate in el precese de autodistrugere, moartea noastra e programata in corp. Deci nu e o afirmatie, e un fapt. Suntem programati sa murim, suntem muritor. Si ar fi cea mai mare prostie sa se incerce sa se opreasca aceste procese. Am opri toata evolutia. Corpul nostru e complicat, dupa o varsa, de exemplu, e aproape imposibil sa inveti anumite lucruri, asa ca ce te faci dupa ce tu faci 400 de ani si apare teleportarea, dar tu esti incapabil sa o folosesti pentru ca nu stii cum (la fel cum majoritatea bunicilor nostri nu stiu sa foloseasca PC-ul). In plus, imortalitatea nu vine la pachet cu invulnerabilitate. Daca ai un accident din care te recuperezi dar nu mai ai maini si picioare, insa esti condamnat la o viata eterna, e ok?
Lasati oamenii sa moara, asta e cursul firesc. Unii mor, se nasc altii, evoluam.

| justanotheruser99 a răspuns:

Nu, nu as vrea. Prefer incinerarea, dar de fapt chiar nu imi pasa ce va fi dupa ce mor. Tot acolo e.
Dar uite, sa presupunem ca super avansata tehnologie iti va pune inima in functiune, insa realizezi ca virgula creierul nu va functiona la fel? Toate amintirile, tot ce ai invatat vor disparea, inclusiv identitatea ta. E ca si cum ai lua-o de la 0. Ai fi intr-un stadiu primar (ai avea doar instincte animalice, care te ajuta sa supravietuiesti, pana ce iti redezvolti ratiunea, daca o mai poti dezvolta)
In orice caz eu spun: pas.

| OnePiece a răspuns:

Ii dai idei lui Iliescu. laughing

| AdrianTzar a răspuns:

Avem o tehnologie ce a rămas actuală, se numește Inviere, sper să beneficiem de ea laughing

| GlowingShadow a răspuns:

Daca rezista omenirea pana sa descopere tehnologia nano, atunci rezista si pana cand informatia (care nu se pierde niciodata) va putea fi restructurata ca corp uman. Asta inseamnand ca te vor putea readuce la viata indiferent daca stai inghetat sau nu. Prefer sa nu stau la rece, si sincer as prefera o forma de inmormantare de care am dat pe net anul trecut. Ma baga intr-un sac biodegradabil, si asupra corpului meu planteaza un pom. Cum trupul meu se descompune va fi hrana pentru pomul plantat deasupra mea. Nu cred ca cei care stau inghetati au mai multe sanse ca restul. E o regula universala in spatiu: informatia nu se pierde niciodata, nici macar in gaurile negre. Deci, avem toti sansa sa ne mai vedem peste cateva mii de ani.

| ALGator a răspuns (pentru GlowingShadow):

As mai spune, ar fi trist sa presupunem inca de acum ca nu se va mai intampla nimic spectaculos in stiinte in urmatoarea suta de ani.
Oare cu ce se vor ocupa atunci specialistii? Cu aceleasi metode de acum?
Cercetarile recente din biologie au facut ravagii in ce priveste posibilitatile de a explora corpul (teorii bune existau si inainte, dar mai putin instrumente si tehnici).
Exista cel putin idea in germen la unii cercetatori (contestati, poate) ca se va putea umbla la mecanismele deteriorarii celulelor. Deja virstnicii nu mai sunt ce erau inainte, niste pachete. S-a vazut macar cu ei ca pot deveni mult mai robusti doar prin practicarea sistematica exercitiilor fizice.
Nu se avanseaza prea repede cu cercetarea totusi. Poate pentru ca acele miliarde de dolari care exista sunt dirijate mult prea putin la cercetarea fundamentala. Cind soliciti finantari pentru cercetare, atunci se da prioritate acelor teme care deja au depasit faza fundamentala si promit o anume aplicatie. Dar dezavantajul e ca aceste teme deja sunt banale si de viziune mai redusa.
Daca as avea banii, m-as lasa conservat, doar pentru ca s-ar putea, fara sa-mi fac iluzii. S-ar putea ca o reactivare a unui astfel de om sa fie posibila dar cu esec total, cu suferinta, angoase, descompuneri monstruoase ale respectivului asa incit lumea sa se ia cu miinile de cap ce a iesit.
Mai este proiectul unui miliardar rus care vrea sa faca un transplant al unui cap (un tinar IT-ist rus care are o boala incurabila) la un alt individ decedat. Sansele sunt mici, riscurile mari, dar cred ca rasa umana trebuie sa mai dea dovada si de putina nebunie temperata, altfel sintem doar consumatori consolati.

| GlowingShadow a răspuns (pentru ALGator):

Ai mare dreptate cu finantarea. Chiar si institutii ca NASA au probleme. Sa ne gandim ca o institutie ca NASA acum a ajuns sa caute ajutor pe la privati americani (SpaceX), si rusi (transport uman catre ISS).
Cercetarile in ceea ce provesc bolile traiesc mai mult din donatii.
Daca comparam cat cheltuie lumea pe arme cu care ne putem extermina, cu cat cheltuie pe stiinta...e cam mare diferenta, din pacate. Oricum, inca suntem o civilizatie foarte tanara. Mai avem drum lung, doar sa rezistam. happy

| ALGator a răspuns (pentru GlowingShadow):

Da. Totusi Stephen Hawking crede ca ar trebui sa ne carabanim de pe Terra pana in 100 de ani pentru ca riscam o catastrofa care sa produca si disparitia speciei umane.

P.S. Numitul Stephen Hawking, care poate nu ar intruni criteriile de admitere la multe facultati românesti pe motive de vizita medicala.

| GlowingShadow a răspuns (pentru ALGator):

laughing E omul meu preferat. Si eu asta cred, apropo. Pamantul e leaganul nostru, dar nimeni nu-si traieste viata in leagan. Acum, eu nu stiu daca chiar a spus o perioada exacta, eu nu-mi amintesc sa fi citit de la el asa ceva.
Asta cred ca e principalul motiv pentru care viata inteligenta pare a fi asa de rara in Univers. Repet, pare a fi. E foarte posibil ca multe civilizatii sa se autodistruga, sa devina victime ale unor catastrofe (globale, astronomice). Exemple avem si noi, dinozaurii.
Eu sunt optimist, si desi inca mai avem destule probleme, totusi per total mergem in directie buna.

| ALGator a răspuns (pentru GlowingShadow):

Si eu cred ca mergem in directie buna. Profesorul suedez Hans Rosling a adunat o serie intreaga de statistici in acest sens.

P.S. Am gresit, 1000 de ani ne da Hawking. M-am linistit.
http://www.natureworldnews.com/......ans-go.htm

| GlowingShadow a răspuns (pentru ALGator):

O invatatura buna pe aceasta tema e cartea lui Jared Diamond, Colaps (nu stiu daca a aparut si in limba romana). Tipul a studiat motivele colapsului civilizatiilor, culturilor antice si mai recente. Merita citit.

| ALGator a răspuns (pentru GlowingShadow):

OK, foarte interesant! Multe din "legendele istorice" despre colapsuri au fost contestate. De exemplu, civilizatia romana nu a picat din cauza "desfriului" sau atacurilor popoarelor barbare, ci din cauza exploatarii nemiloase a resurselor si a programului ambitios de finantari (armata ca si cetatenii romani).

| GlowingShadow a răspuns (pentru ALGator):

Tipul e psiholog, geolog, biolog, deci are credibilitate. In multe dintre cazuri si el la concluzia asta a ajuns. Cea mai intersanta analiza a facat-o in legatura cu cei de pe Insula Pastelui. Merita citita cartea.

| ALGator a răspuns (pentru GlowingShadow):

Mersi, am pus-o pe lista sa o iau de la biblioteca.
In contrapartida, ti-as recomanda Rifkin Empathic Civilization (8 dolari pe amazon, 500 pagini de trecere in revista a culturii, civilizatiei, religiilor) apoi "Ce este viata" de Schrödinger (aparuta de mult in Ro, exista si ca pdf) in care vezi ce poate face un fizician numai cu forta gindului (a imaginat principiile geneticii prin 1934).

| TabletaSB a răspuns:

Criogenat sau nu, tot murim.

| Choasmakerangel a răspuns:

Poate pana atunci se descopera o substanta care sa incetineasca dezvoltarea corpuluirolling on the floor))Glumeam, sincer as vrea sa fiu ingropat pe un camp de flori si sa se planteze un copac in locu' ala. Oricum nu prea mai conteaza ce vrem sa se intampla cu noi dupa ce murim pentru ca nu o sa mai existam niciodata.E destul de amuzanta chestia asta, cand stai sa te gandesti ca ti-a trecut timpul si nu o sa mai existi niciodata.