anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care dintre urmatorii 2 filozofi au dreptate : Thomas Hobbes
Care credea ca oamenii sunt condusi de instinctul de a se prăda unii pe altii, nu din dorinta dominatiei ci in principal de teama de incertitudine, nevoia coplesitoare de siguranta ii face pe oameni sa devina violenti.
Intreaga dezvoltare evolutiva a omenirii este un razboi toti vs toti.

Sau Jean-Jacques Rousseau care sustine ca oamenii in starea naturala sunt inocenti fiind corupti de efectele nefiresti ale civilizatiei, iar societatea este construita pe principiul colaborarii si a dorintei de a fi membru al unui grup social.

20 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Eu zic că niciunul. Ref. la primul filosof: Eu de când mă ştiu nu m-am simţit condus de instinctul de a-l prăda pe altul; nici măcar înclinaţia sau tentaţia de a face aşa ceva n-am avut. Aici pe site am mai avut câte un conflict cu câte unul, dar dacă l-aş întâlni pe stradă, sigur i-aş da o îmbrăţişare şi l-aş întreba: "Ei, cum e? Cum merge?". Sau poate l-aş întreba simplu: "Ce pofteşti, mă musiu?" happy Cu al doilea filosof iar nu aş fi de acord. Cum adică efectele nefireşti ale civilizaţiei? I-ar plăcea cuiva să stea necivilizat?

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Prima varianta cea realista, si in varianta a doua e tot egoism de fapt, suntem egoisti cu toti

| gabicoo a răspuns:

Hobbes! Zici că a trăit în Românica anului 2021.
winking

Despre J. J. Rousseau puțini știu următorul lucru: El J. J. a fost șeful unei bande de hoți. Când era liber se ocupa cu jafuri și tâlharii. În perioadele de detenție, ca să-și omoare timpul, scria. Așa a luat naștere ideea reîntoarcerii la natură și a contractului social - el susținând că sursa tuturor relelor din societate o constituie proprietatea privată!

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Sunt doua categori de prosti:
- prostul violent din punct de vedere fizic si practic (pumni si picioare).
- prostul violent din punc de vedere verbal (injuraturi)

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Ce zici de Oswald Spengler declinul Occidentului.

| Mirel4412 a răspuns:

Pentru mine nu exista filozofi. Toata ciata noastra ca oameni, noi suntem filozofi nostri. Nu poti numi un om filozof doar pentru ca spune niste lucruri basic, dar in care se regasesc oamenii.

Noi suntem facuti sa supravietuim ca si animalele. Doar ca noi nu suntem animale, ci avem ratiune. Oamenii au nevoie de un partener sau un prieten, pentru ca asa sunten facuti de Dumnezeu, vrem sa vorbim cu cineva, sa ne afirme cineva ideeile noastre si sa fim validati de altii.

Unii oameni sunt buni, altii sunt rai, parerea mea e ca nu ne nastem buni sau rai, ci mai degrama invatam lucrurile astea strict din societate, daca nu stii ce e rau nu poti stii ce e bine, cine decide cine e bun sau rau, pe ce reguli ne bazam? Doar prin ratiune si constiinta.

| Meme10Meme a răspuns:

Varianta 2.

| DonEduardo a răspuns:

Thomas Hobbes.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mai mult înclin spre varianta 2. Toți oamenii se nasc inocenți dar pe parcursul vieții, datorită experiențelor trăite, unii se înrăiesc iar alții își păstrează bunătatea și inocența.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

Nu numai antisociali, dar și psihopați. Ceea ce voiam să zic mai exact e că în momentul nașterii toți suntem inocenți, fără pată, după aceea genetica, educația și experiențele de viață ajung să-și spună cuvântul.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

You're right. You win. tongue

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| DoctorulManhattan a răspuns:

Filozofia in sine nu e menita sa fie ceva drept, corect sau concret, insemnand chiar asta: un exercitiu de imaginatie, o deducere/observatie a realitatii si mutilare a acesteia dupa propria voie cu scopul de a vedea consecintele acelei alteratii. Fiecare persoana adopta (sau cel putin asa ar fi cel mai benefic) parti din mai multe conceptii filozofice pe care le adapteaza intr-un asemenea fel incat sa fie in concordanta cu personalitatea lor si dorintele/ telurile/scopurile pe care le urmaresc in viata. Acest lucru se aplica si marilor filozofi pe care i-ai numit mai sus. Ideile extravagante/ absolute precum cea ca,, toti oamenii in starea lor naturala sunt inocenti" nu poate fi nici afirmata nici contrazisa precum nu poate fi nici opusul acesteia. Toate aceste idei, desi scrise concret, nu sunt deloc asa, ba chiar din contra, sunt presupuneri/teorii, ceva ce o persoana isi poate insusi in ideologia sa pentru a depasi un obstacol sau pur si simplu pentru a se dezvolta din punct de vedere psihologic

| DoctorulManhattan a răspuns (pentru DoctorulManhattan):

Cu alte cuvinte, ar fi gresit sa spui ca un filozof are dreptate pentru ca astfel ai spune implicit ca alti 10 nu au. Un filozof are dreptate atata timp cat te regasesti cu filozofia sa

Răspuns utilizator avertizat
| CroitorașulCelViteaz777 a răspuns:

Depinde de resursele de pe teritoriul unde s-a format civilizația respectivă.