| GeosBIOS a întrebat:

Ce parere aveti despre:
http://en.wikipedia.org/wiki/Molecular_processors

10 răspunsuri:
| shadovv a răspuns:

Prefer http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computer

Tot ce are quantum in nume e smecher!

| GeosBIOS explică (pentru shadovv):

Interesant, dar se merge tot pe anorganic. Pe cand prin procesoarele moleculare se cocheteaza cu ideia de a face masini organice capabile de regenerare / autoreparare functionand intr-un mod similar creierului, dar din cate am inteles, imbunatatite pentru calcul. Adica vor face chiar mai multe decat creierul uman, avand in vedere ca acesta nu se regenereaza si desi poate face calcule in mod abstract nu poate stoca date, cu fidelitate pentru mult timp, intr-o memorie interna pe care mai apoi sa le poata aduna, inmulti samd.
Uite un alt articol unde anumite lucruri sunt explicate mai bine:
http://www.msnbc.msn.com/......man-brain/

Personal, avand in vedere ca orice descoperire majora a facut omul a avut intotdeauna 2 fete, una care a ajutat desi lucrurile au mai scapat de sub control (Cernobil + cazul recent din Japonia si energia nucleara), insa cealalta care mai mult a stricat, folosita in producerea armamentului de toate tipurile, nu as vrea sa prind ziua in care aceasta tehnologie va fi pe deaintregul cu putinta.

| shadovv a răspuns (pentru GeosBIOS):

Distinctia dintre organic si anorganic este o iluzie. Un standard uman care nu reprezinta nici o diferentiere fizica. De ce quantum? Pentru ca la nivel quantic se intampla realitatea, de acolo deriva ce simti tu empiric. Probabil si cel molecular are calitatile lui dar "organicul" si mai ales omul care e exemplu suprem al gandului are limitari. Limitari foarte mari. Daca vrem sa computam la nivelul cel mai universal trebuie sa o facem in modul cel mai universal.

| GeosBIOS explică (pentru shadovv):

Nu te supara, dar as putea sa te intreb ce intelegi tu prin computer cuantic?

| shadovv a răspuns (pentru GeosBIOS):

Presupun ca nu inteleg mai nimic sau doar o mica portiune. Din cate stiu eu are legatura cu electroni (cred) la o temperatura foarte apropiata de 0 kelvin. Un bit poate avea doua valori: 0 si 1. Un quantumbit poate lua valori intre 0 si 1 adica [0; 1]. Aceasta caracteristica ofera capacitatea rezolvarii unor probleme legate de internet si de entropia datelor. Toate acestea le am scris din cap, poate am gresit.

| GeosBIOS explică (pentru shadovv):

"Distinctia dintre organic si anorganic este o iluzie. Un standard uman care nu reprezinta nici o diferentiere fizica"
Las-o mai usor cu textele. Cand vorbesti de fizica, vorbesti deja de standarde umane prin care sunt interpretate fenomene din natura folosind legitati matematice. Adica tu cand spui standard uman ce nu reprezinta nicio diferentiere fizica, te contrazici in idei, referindu-te la o diferentiere asa cum o dicteaza standardele umane.Altfel, multe pot fi considerate o iluzie incepand cu filozofia lui Platon pan'la filmul Matrix.

"Din cate stiu eu are legatura cu electroni (cred) la o temperatura foarte apropiata de 0 kelvin"
De fapt nu are legatura cu nimic in mod deosebit si tu probabil nu ai citit decat niste modalitati prin care astfel de calculatoare ar putea fi facute. Mai exact starea unui qubit ar putea fi exprimata, deocamdata mai mult in teorie decat in practica (chit ca s-au facut niste incercari practice in acest sens, mai ales incepand cu anul 1985), prin miscarea unui atom, electron sau fluctuatiile unui camp magnetic si alte posibilitati interesante pe care le-ar putea pune la dispozitie fizica cuantica. Teoretic, posibilitatea computerelor cuantice, a aparut la doar cativa ani dupa aparitia celor curente, pe biti (1957 din cate am inteles), atat tot ca sunt mult mai greu de construit pentru a lucra cu ceea ce poarta numele de qubiti.

Qubitul nu este defel o valoare intre 0 si 1. Computerele (mai exact procesoarele) cuantice ca si cele actuale vor folosi in continuare limbajul binar, de 0 si 1, diferenta este insa ca qubitul este o superpozitie a acestor doua valori de adevar. Prin superpozitie se intelege faptul ca un qubit poate fi 0, 1 dar poate fi de asemenea 0 si 1 in acelasi timp. Cu alte cuvinte un qubit poate avea simultan valoarea 0/1, 1/0, 0/0 sau 1/1. La o scara mai mare, gandeste-te ca un qubit ar putea fi reprezentat printr-un magnet care in acelasi timp are 2 poli, si prin a caror intensitate magnetica un pol a magnetului poate indica o anumita valoare de adevar pe cand celalalt pol poate indica o alta. Ei bine acelasi rol, la nivel foarte mic, cuantic, elementar daca vrei il poate juca si un electron sau foton.

In traducere si mai pe scurt fiind spus, prin qubiti principalul avantaj este ca, computerele ar putea vehicula astfel o cantitate mult mai mare de informatii prin faptul ca qubitul poate lua ambele valori de adevar in acelasi timp. Adica daca pana acum s-a imbunatatit viteza cu care se aducea apa de la fantana (viteza de operare a procesoarelor), prin trecerea la qubit s-ar putea mari insasi galeata in care se transporta apa (bitul). In rest insa principiile programarii si lumea IT ar ramane exact la fel, numai ca mult mai rapida.

"Aceasta caracteristica ofera capacitatea rezolvarii unor probleme legate de internet si de entropia datelor."
Intr-o prima faza, pana toate bancile lumii s-ar moderniza cu computere pe qubiti, le-ar amplifica foarte mult. Unul cu un computer care lucreaza pe qubiti ar putea sparge usor codul unui cont, prin simplul fapt ca acel calculator ar genera foarte repede numarul de combinatii posibile.

Prin procesor molecular insa se intelege inceputul erei masinilor ce pot invata si repara/regenera singure, ce nu trebuiesc programate, singura programare facandu-se doar la inceput prin design. Altfel spus era cyborgilor, a "terminatorilor" sau cum vrei tu sa le spui.

| shadovv a răspuns (pentru GeosBIOS):

Tu consideri fizica interpretare matematica. Eu consider ca fizica este lumea, nu o interpretare a ei. Aici intram in polemica "Dumnezeu e matematician?". Eu spun ca da.

Ai dreptate. Era vorba de superpozitie. Oricum sunt sigur ca cineva va gasi multe utilitati fenomenelor "anormale" ce au loc la nivel cuanitc.

Cat despre cyborgi, autoprogramare, calculatoare moleculare/biologice, tendinta omului de a imita actul crearii, viata creata de om, etc. eu cred ca inteligenta artificiala ar putea venii doar din strafundul realitatii. In locul acela unde fizica se inbina cu filozofia. Din legi pentru care inca nu avem aparatul matematic pentru ele.

| GeosBIOS explică (pentru shadovv):

Dumnezeu nu este matematician, noi suntem, prin incercarea de a cunatifica si explica intr-un fel sau altul lucrurile din jur.

Inteligenta artificiala exista deja, iar daca ai jucat vreodata un joc video ai si interactionat cu ea. Inteligenta punct insa, este cu totul altceva.

| GeosBIOS explică (pentru Dianaîşialegesoţulbazândusepetpu):

Hmmm... sa inteleg ca nu-ti surade gandul ca maine, telefonul / calculatorul s-ar putea sa-ti faca ham ham