| cristi202 a întrebat:

"Cuget, deci exist!" spunea Descartes.
Calugarii isihasti ortodocsi, pe de alta parte, vorbesc despre "coborirea mintii in inima", si despre existenta mai mult ca simtire, perceptie, contemplare.
Cum iti vezi existenta personala, doar a cugetului, a mintii, a ratiunii, sau a emotiei, a simtirii, a inimii?

Răspuns Câştigător
| Lioana a răspuns:

La mine de cele mai multe ori ratiunea colaboreaza cu inima. In caz de conflict castiga cea care e mai puternica in acel moment.

10 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Cum iti vezi existenta personala, doar a cugetului, a mintii, a ratiunii, sau a emotiei, a simtirii, a inimii?
care e intrebarea cristi?

| cristi202 explică (pentru RAY):

Intrebarea e: cum traiesti, datorita mintii, adica esti o fiinta rationala, sau datorita emotiei, lasi mai intii sentimentul sa decida?

| RAY a răspuns (pentru cristi202):

Hai sa isi cateva exemple,daca mai intreba ce telefon imi doresc,recunosc ca mas baza mai mult pe aspectul fizic al acelui telefon,la fel si cand cumpar haine trebuie sa existe acel ceva,dar de ceva timp mi am oprit pofta de manca dulciuri in mod rational,voluntar,putem trece peste vici in mod rational,deci ele vin in mod involuntar, ca cand imi place de o fata nu inseamna ca trebuie sa sar pe ea, deci sunt si emotional si rational depinde de caz, desigur ca iphone x nu l as cumpara desi emotional imi place stiu ca rational nu am ce face cu el, dar poate ca as avea banii l as cumpara, se stie ca 95% din decizile noastre sunt emotionale,creierul uman estre structrat astfel
creierul reptilean =reproducere,supravetuire,teama de a invata ceva nou, frica =amigdala,cati din noi ne este frica de ceva nou? cati din noi recunoastem ca gresim?
creierul emotional =afectiune,iubire, emotie
e si de aici incepe creierul rational care e cel mai mare la specia umana, e acest creier se ocupa de ratiune, logica, gandire, dar acest creier este nou asa ca daca nu indeplinesti nevoile esentiale acest creier va fi blocat
friedrich-nietzsche-dincolo-de-bine-si-de-rau
https://drive.google.com/......hGM0U/view

| Mclaren12 a răspuns (pentru RAY):

"se stie ca 95% din decizile noastre sunt emotionale"
Atunci cum se face că neocortexul ocupă 76% din creierul uman?

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Esti total pe langa

| Mclaren12 a răspuns (pentru RAY):

Bravo, genial argument. Mai ai si altele?
Daca nu intelegi limba in care am scris mai sus, m-am referit la faptul ca neocortexul care face parte din cortexul cerebral, deci din "creierul rational", reprezinta 76% din tot creierul. Cum se poate ca omul sa ia decizii bazate pe emotii in 95% din cazuri cand "creierul emotional" nu reprezinta nici macar un sfert din creier? Este o mica contradictie.

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Nu e nici o contradicție, pur simplu sistemul limbic e mai rapid ca partea rationala, desigur depinde de fiecare, sunt persoane care sunt rationale, sunt persoane care se lasa puratati de sentimente
http://www.descopera.ro/......nduc-viata
uite ceva ciudat einstein avea un creier mai mic, avea creier de femeie

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Http://www.descopera.ro/......eaza-viata

Sistemul 1 este înnăscut, o consecinţă a evoluţiei şi rezultatul adaptării la mediu de-a lungul timpului, pe când sistemul 2 este o componentă specifică omului. De altfel, ceea ce noi percepem ca specific propriei persoane este sistemul 2 - sinele conştient şi raţional, cel care gestionează credinţe, opţiuni şi decizii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Daaa, e greu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ambele. poate simt prea mule, sunt prost.