| UnuPentruAltu a întrebat:

Cum poate fi recunoscut ceva necunoscut?

Pentru majoritatea oamenilor psihiatria este un set de norme (definițiile și reglementările din legea sănătății mintale), însă un set de norme nu este neapărat o știință. Un set de norme poate fi și o religie, însă credința în dogmele religioase nu este impusă prin lege.
Cei care afirmă că acțiunile psihiatrilor sunt întemeiate, deși nu le cunosc temeiurile, și că deciziile psihiatrilor sunt benefice, deși deciziile psihiatrilor sunt bazate pe niște cunoștințe despre care ei, ne fiind "medici", nu se pot pronunța, CRED că acțiunile psihiatrilor sunt întemeiate și că deciziile psihiatrilor sunt benefice.
Dacă cineva susține că are cunoștințe de psihiatrie și nu este "medic", nu poate decât să confirme un diagnostic pus de un "medic". Un "medic" poate să și infirme diagnosticul pus de un alt "medic", deci afirmația unui medic este egală cu 1 (fie că este confirmare +, fie că este infirmare -). Afirmația celui care nu este "medic", deși este de confirmare (+), nu are valoarea afirmației unui medic (1), deci confirmarea lui este egală cu 0. Doar "medicii" pot să confirme sau să infirme diagnostice, fiindcă doar medicii pot avea cu adevărat cunoștințe de psihiatrie. Cei care nu sunt "medici" nu au cunoștințe de...(psihiatrie) și din această cauză nu pot confirma faptul că medicii psihiatri au cunoștințe de psihiatrie, oricâți ar fi (0+0+...+0=0). Doar "medicii" pot să își confirme unii altora că au cunoștințe de psihiatrie.
Pentru oamenii de rând psihiatria este o știință necunoscută, putând fi reală sau fictivă. Ei nu pot să confirme și nici să infirme psihiatria, întrucât doar medicii cunosc psihiatria. Majoritatea oamenilor CRED că psihiatria este o știință reală dar, ne fiind "medici", pot cel mult să CREADĂ acest lucru.


Chiar dacă psihiatria este făcută de oameni, cu scopul de a ajuta oamenii, credința sau necredința în psihiatrie nu trebuie confundată cu încrederea sau neîncrederea în oameni. La fel cum religia este făcută de oameni, cu scopul de a ajuta oamenii, și psihiatria este făcută de oameni, cu scopul de a ajuta oamenii, iar cum cel care nu crede în Dumnezeu poate avea încredere în oameni deși nu crede în Dumnezeu, și cel care nu crede în psihiatrie poate avea încredere în oameni deși nu crede în psihiatrie.

7 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

"întrucât doar medicii cunosc psihiatria."
Nici ei n-o cunosc.

| Alexandrionelu a răspuns:

"Cum poate fi recunoscut ceva necunoscut?"
Uite un exemplu: eu nu te cunosc, dar citind ceea ce ai scris, am recunoscut un om cu probleme.
Îți recomand să mergi la un psiholog sau un psihiatru, te poate ajuta.
Multă sănătate!

| UnuPentruAltu explică (pentru Alexandrionelu):

De ce CREZI că ar trebui să merg la un psiholog sau un psihiatru?

| Alexandrionelu a răspuns (pentru UnuPentruAltu):

Dacă nu ai nici o problema, ai plătit consultația degeaba și atat. Dar daca ai, ajutorul oferit de specialist îți poate face mult bine. Este greu sa îți dai seama de unul singur dacă ești bolnav sau nu și nici nu te poți lua după părerea unui necunoscut de pe TPU. Cel mai bine ar fi sa întrebi oamenii apropiați ție, familie, prieteni și sa vezi părerea lor. Sau dacă îți este rușine, pur și simplu du-te, în cel mai rău caz, pierzi doar banii să-ți pe consultație, dar dacă stai asa și nu faci nimic, este posibil sa pierzi mult mai mult.
Succes!

| anonymus4106 a răspuns:

De ce doar un medic poate confirma elementele de psihiatrie? Există studii științifice care stau la baza acesteia, iar tu nu e nevoie decât să-ți asumi studiul făcut de ceilalți. Asta face psihiatrul, nu? Tot vorbești de "medic" ca și cum ar fi un zeu, dar care e diferența dintre cei doi din punct de vedere al corectitudinii în domeniul lor?

| PsihologulMZlate a răspuns:

Excepțional raționamentul tău! Pentru că cel ce e medic și psihiatru, poate "confirma" psihiatria prin cunoștințele acumulate și prin eforturile proprii. Iar prin ceea ce zici tu cu psihiatria confirmată și infirmată, nu CRED că este valabil. Chiar ai afirmat că psihiatria reprezintă un set de norme. Normele acestea au fost creeate de cineva, iar cel ce le-a creeat este singurul în măsură să le confirme sau să le infirme. În concluzie, psihiatria este greu a fi confirmată sau infirmată având în vedere perioada în care a apărut și faptul că aceea ce i-au dat naștere nu mai sunt de mult. În schimb, ceea ce ar trebui aprofundat de către tine este noțiunea de boală, mai ales cea de boală psihică. Pentru că boala psihică este cea care poate fi confirmată și infirmată. Este clar pentru majoritatea dintre noi identificarea unei persoane cu o boală psihică, cu o tulburare de personalitate etc. Este clar pentru că acea persoană iese din normalitate și atrage atenția. Ce nu poți confirma fără a fi medic este un diagnostic clar, pentru că nu știi să diferențiezi toate simptomele și să le combați individual. Exact ca în cazul unei viroze, primești medicație care să combată cauza problemei (la viroză este virusul, la diagnosticul de boală psihică este dezechilibrul hormonal sau leziunile din interiorul cortexului cerebral). Ca să închei și să fac o legătură între credință și psihiatrie, CRED că dacă cele enunțate de tine sunt cu adevărat o idee proprie și asumată iar textul este scris cu asumare, CRED că ar fi bine să aflii și părerea unui medic psihiatru asupra a ceea ce crezi tu. El ar fi în mai mare măsură să îți spună cine e și cine nu e în stare să confirme sau să infirme psihiatria. Toate cele bune!

| sabin89 a răspuns (pentru PsihologulMZlate):

"ar fi bine să aflii"
* să afli