| sabin89 a întrebat:

E greu să spui sau să admiţi că există un Tată ceresc. E greu pentru că nu poţi să nu te întrebi şi de originea lui. Cum a ajuns el să fie, să existe. Şi nu numai să fie, dar să fie şi atotputernic. E prea de tot. E greu însă şi să spui sau să admiţi că toate corpurile astea împrăştiate prin univers sunt ale nimănui. Să fie universul ca un copil orfan? Prea de tot. Suntem derutaţi şi atunci când vedem o organizare. Uiteţi-vă numai cum funcţionează un pom fructifer. Sau uitaţi-vă la organismul uman, la structura lui - fiecare organ la locul lui, fiecare cu funcţia lui. Seamănă cu o lucrare de inginerie. Dar un inginer când face ceva, el pleacă de la un proiect. Deci, despre ce vorbim? Despre inginer, despre proiectant? E greu şi aşa, e greu şi aşa. Şi atunci, ce să facem?

Răspuns Câştigător
| GabiDumitrescu a răspuns:

Sa ne vedem de lucrurile din apropiere. Sa ne straduim sa fim NOI aia mai buni asa cum sintem acum si sa nu ne apucam sa punem inca intrebari fara raspuns. La un moment dat vor avea cu siguranta un raspuns.

70 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Ţi-aş da o replică, dar mi-e teamă, cât eşti de revoltat să nu începi să înjuri sau să blestemi.

| ScofieId a răspuns (pentru sabin89):

Astept replica si ne convingem amandoi. Dar imi e tare teama ca o sa fie la fel de penibila ca si argumentele tale pentru existenta unui personaj sub numele de Dumnezeu.

| sabin89 explică:

De unde am plecat, şi unde s-a ajuns...

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Asa e cand oamenii fac uz de ratiune asupra cartilor sfinte: nu scapa niciuna nebestelita.

| sabin89 explică:

Aveţi-vă ca fraţii

| sabin89 explică:

Cred că s-a scris suficient pe acest topic - părerea mea.

| StrongHeart a răspuns (pentru sabin89):

Si eu zic la fel.Sa ne lumineze Dumnezeu mintea, ca poate nu e nici ca mine, nici ca el, poate adevarul e la mijloc, dar nu trebuie sa incetam sa cautam adevarul.

| doctorandus a răspuns (pentru StrongHeart):

Spinoza a inteles ca Dumnezeul dezvaluit prin studiul Naturii (adica al Creatiei) nu poate semana cu un om. La aceeasi concluzie am ajuns si eu. Asta nu e cunoastere livresca, ci dobandita prin experienta personala.

Si Plesu si Baconschi si Liiceanu iti pot spune ca ce-ai scris mai sus nu e teologie de om doxat, ci sunt lozinci uteciste (heirupiste).

Sa stii ca eu citesc cu placere teologie de Klaas Hendrikse si Carel ter Linden. Dar astia nu scriu pentru fundamentalisti nedusi la facultate.

| doctorandus a răspuns:

Argumentul ceasornicarului a picat de la Darwin incoace. Bine, eu cred in Dumnezeu, dar nu intr-un Mos Craciun cosmic care asculta rugaciuni si pe urma face favoruri. Si nici un Kim Jong Un cosmic, care te pedepseste ca n-ai crezut 100% in juche crestin. Sau ca dracii iti pregatesc cazane cu smoala doar pentru a ca ai zis Hare Krishna.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru doctorandus):

Dar unde sunt cazanele cu smoala, ca pentru prosti se spunea ca sunt sub pamant, pentru destepti sunt in interiorul pamantului, dar nu se vad dracii.laughing

| StrongHeart a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Asa ziceam si eu ca nu exista draci,radeam ca tine in hohote,pana cand i-am vazut cu ochii mei laughing
Sunt mai reali decat vrem noi sa credem si pot sa se deghizeze in ceva frumos,sa nici nu poti sa iti dai seama ca iti influenteaza viata.
Si dracii se bucura nespus de mult cand ne legam de cele sfinte si cadem in propria mandrie si spunem ca Dumnezeu nu exista,ca e un personaj inventat,de fapt ei ne fac sa spunem asta de multe ori.
Daca am intelege cu adevarat natura umana, originea noastra, drumul nostru si incercarea vietii, am cadea toti la pamant sa ne rugam si sa multumim ca suntem inca in viata si am fi mai buni unii cu altii, dar ne satisface ego-ul mai mult sa ne credem cei mai destepti si sa atacam credinta.
Mie imi pare sincer rau ca va lasati pacaliti de propaganda unor baieti destepti care au creat aceste sisteme de idei.Sunt lucruri care depasesc ratiunea, dar mandria nu va lasa sa vedeti.Nu va judec, ca poate am gandit si eu asa candva, dar ma gandesc cum ar fi lumea daca toti ar cunoaste adevarul, adica pe Hristos.
Cat despre stiinta, ai stat tu de vorba cu toti fizicienii din lume? Sa stii ca nu toti "oamenii de stiinta" cred ca ne tragem din dobitoace.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru StrongHeart):

Dracii ii viziteaza pe cei ce cred si le este frica de ei.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru StrongHeart):

Pai sigur ca nutoti oamenii de stiinta cred, deoarece nu toti fac cercetari in ceea ce priveste fiinta umana.
De ce sa-l cunosc pe Cristos? Unde este familia lui? De ce nici un mucenic nu are nevasta? Inseamna ca ei nu au respectat prima porunca data de Dumnezeu cand i-a creat pe Adam si Eva: sa se inmulteasca si sa populeze pamantul. Daca as fi rau as trage alta concluzie.
Daca Adam si Eva au avut doi fii, cum s-au inmultit?
Daca Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea sa, de ce sunt oameni albi, galbeni, negrii, rosii?
Vorbele tale sunt pentru prosti, care cred fara sa cerceteze. Stii ca asa scria in biblie inainte, dar acum a fost eliminata zicerea?
Daca Dumnezeu este atotputernic de ce a fost nevoie sa-si trimita fiul sa ne mantuiasca? Doar ca - asa cum zic bigotii religiosi - gandirea oamenilor vine de la Dumnezeu. Si atunci cum sa pacatuim, daca gandim cum ne indruma el?
Nu vezi ca insasi in biblie sunt contradictii si nonsensuri? Daca ar fi cuvantul lui Dumnezeu ar fi intr-o logica impecaila scrisa. Dar ea este scrisa de oameni pentru a avea cu ce prosti prostimea. A mai fost ea periata pe ici pe colo pentru ca sa nu sara in ochi de la o posta aceste contradictii si idei nonsensuale.
Cel puti teoriile stiintifice sunt sustinute de "acesti baieti" de cercetari, nu ca cele religioase care se bazeaza pe vise, gandiri empirice, halucinante.

| doctorandus a răspuns (pentru CodrutElian1990):

De fapt, nu: o conspiratie ar fi facut o treaba mai buna, caci ar fi scris o lucrare coerenta logic.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru doctorandus):

Bibloeca pentru toti: "De la lume adunate si la prostime date". Am schimbat putin zicerea.

| StrongHeart a răspuns (pentru CodrutElian1990):

"De ce sa-l cunosc pe Cristos? Unde este familia lui?"
Nu inteleg intrebarea.Hristos omul, a trait acum aproximativ 2000 de ani.
"Inseamna ca ei nu au respectat prima porunca data de Dumnezeu cand i-a creat pe Adam si Eva: sa se inmulteasca si sa populeze pamantul. Daca as fi rau as trage alta concluzie."
Cunosti cele zece porunci? Unde in biblie scrie ca trebuie pedepsita o persoana care nu se inmulteste? Tragi ce concluzii doresti, nu te forteaza nimeni sa crezi.
Daca Adam si Eva au avut doi fii, cum s-au inmultit?
In primul rand stim ca, dupa ce Cain l-a omorat pe Abel, Adam si Eva au mai avut un fiu, Set.
Pe urma,"Dupa nasterea lui Set, Adam a trait 800 de ani; si a nascut fii si Fiice"
Cati fii au avut de fapt Adam si Eva? Nu scrie in Biblie, ci in alte texte.Ei au avut 100, 50 baieti si 50 fete, perechi.Asa se inmulteau atunci,prin incest,dupa randuiala veche.
"Daca Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea sa, de ce sunt oameni albi, galbeni, negrii, rosii?"
Ce legatura are Dumnezeu cu culoare pielii? Dumnezeu e om?
Culoarea pielii tine foarte mult de zona unde se nasc si cresc si de clima.
"Daca Dumnezeu este atotputernic de ce a fost nevoie sa-si trimita fiul sa ne mantuiasca?"
Pentru ca Dumnezeu a dat liber arbitru oamenilor,pentru a nu fi un tata impunator,un tiran sau ce se mai spune despre el,el a vrut ca noi sa fim asemenea lui,in spirit,referire si la chipul si asemanarea lui.El vrea ca noi sa ne dezavarsim,sa fim precum el,suntem practic,aici pe pamant,semi-zei,limitati oarecum din cauza caderii in pacat,nicidecum nu suntem niste simple animale-in esenta.
Ce ai fi vrut sa faca,sa intervina asupra Creatiei? Ce scop ar mai avea toata creatia? El intervine intr-un anume fel,dar in taina.El s-a sacrificat pentru ca noi sa intelegem ce este iubirea,pentru ca oamenii din fire sunt pacatosi,de cand am cazut din Eden.
Gandirea vine de la Dumnezeu? Da,dar avem si propria constiinta si nu doar bigotii zic asta,eu nu ma consider bigot,rigid sau sever.
Si atunci cand pacatuim e cand nu ascultam,vocea constiintei iti spune ce sa faci,dar tu o asculti sau o ignori?
"Nu vezi ca insasi in biblie sunt contradictii si nonsensuri? Daca ar fi cuvantul lui Dumnezeu ar fi intr-o logica impecaila scrisa."
Si a fost scrisa intr-o logica impecabila,dar in cateva mii de ani si sute de razboaie se mai pierd detalii si amanunte,poate in mod intentionat,dar asta tot din cauza oamenilor.
Nu e plina de contradictii si nonsensuri,este scrisa cu taina.
Sunt multe parabole si invataturi pe care putini reusesc sa le decodeze, in general prin revelatie, e ceva ce nu se explica, pur si simplu stii, intr-o fractiune de secunda ajungi sa vezi tot si e clar si nu mai ai nici un dubiu, pentru ca constiinta iti spune ca e adevarul, sa te bati cu propria constiinta e un lucru prostesc.
Si oamenii care cred in Dumnezeu sustin teoriile stiintifice, sa stii, dar nu pe alea absurde si invers e la fel.Depinde de persoana.
Nu e rau sa stii, e rau sa stii prost laughing
Si mai rau de atat este cand nici nu vrei sa cunosti adevarul.

| doctorandus a răspuns (pentru StrongHeart):

Ce este adevarul?

| StrongHeart a răspuns (pentru doctorandus):

Adevarul este esenta a tot ce exista in lumea asta si poate fi inteles in intregime doar prin revelatie.

| doctorandus a răspuns (pentru StrongHeart):

Adica e parturi mentale, cam asta vrei sa zici.

Cunosti celebra butada? Revelatia e revelatie doar la persoana intai, singular, pentru oricine altcineva este un lucru auzit de la altul sau citit.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru StrongHeart):

Am sa-ti scriu babeste, deoarece am vazut ca nu ai inteles ce ti-am scris. Daca intelegi si scrisurile din biblie tot la fel, imi dau seama ca nu discut cu un om cu oarece cultura.

Eu am pus aceste intrebari de pe post de „novice".

1. La prima intrebare mi-ai raspuns pe alaturi.
a) Am intrebat de ce sa-l cunosc pe Hristos. Mi-ai raspuns ca a trait ca om acum aproximativ 2000 de ani. Da, asta stiam. Dar de ce trebuie sa cunosc un necunoscut oarecare? Ca asta a fost pana dupa 30 de ani.
b) Am mai intrebat unde-i este familia? De ce nu a avut familie? Era o curiozitate doar.
c) De ce nici apostolii nu aveau familie?

2. Cand am spus ca Hristos si ciracii lui „nu au respectat prima porunca data de Dumnezeu cand i-a creat pe Adam si Eva: sa se inmulteasca si sa populeze pamantul." nu m-am referit la prima din cele zece porunci, primite de Moise pe muntele Ararat, ci la ceea ce le-a spus cand i-a creat pe Adam si Eva. Ca a fost tot porunca.
Am zis eu ca trebuie pedepsita o persoana care nu se inmulteste? Eu am spus doar ca n-au respectat cerinta lui Dumnezeu. Asta nu e un pacat?

3. Ai citit biblia de acu cateva sute de ani? Acolo nu scrie ca Adam si Eva au avut si alti copii. Acest lucru a fost completat cand lumea si-a pus intrebarea care am pus-o si eu.

4. Desi bisericile cauta sa sustina ca ceva s-a schimbat dupa potop referitor la speranta de viata sau mai binezis la media varstei de trai, arheologii au constatat ca traim cam tot atat cat se traia in antichitate.
De ce apar varstele matusalemice in biblie si scrierile religioase?
a) Pentruca atunci lungimea unui an era calculata altfel.
b) De asemenea viata unor conducatori era insumata cu a inainasilor, spun unii cercetatori.

5. Nu zic ca Adam nu ar fi putut avea 100 de copii, dar nu doar cu Eva. A crede asa ceva ar fi o ineptie. Era notoriu faptul ca pe atunci un om bogat putea sa aiba mai multe sotii, dar de unde le-a luat?

6. Referitor la culoarea pielii, chiar ai dat cu bata-n balta. Eu ma refeream la ceea ce scrie in biblie. Chiar tu ai spus mai jos ca: „Pentru ca Dumnezeu a dat liber arbitru oamenilor (...), el a vrut ca noi sa fim asemenea lui, in spirit, referire si la chipul si asemanarea lui." Tot ceea ce scriu aici – desi aproape toate sunt fantasmagoriile unor oameni – le inserez din Biblie, ca sa-ti arat si unele contradictii de care am spus. Chiar si tu te contrazici, atunci cand citezi din doua locuri din biblie.

7. Daca Dumnezeu este atotputernic de ce nu a creat aceiasi clima pe intreg pamantul ca sa nu se inegreasca pielea unora?
Dar la rasa galbena si rosie cum a intervenit clima? O fi de la fluvul Galben si de la canionul rosu?

8. A sustine ca el nu trebuie sa intervina este un nonsens si o contradictie. Tu ai copii? Eu am, dar nu ii las sa faca ce vor ei doar si intervin, dar nu doar in taina. Ii invat ce trebuie sa faca, ce este bine si rau si le interzic anumite lucruri rele. Cu toate ca nu sunt atotputernic sa stiu ce gandesc si sa le pot da povata „in taina" ce sa faca si ce nu.
Chiar daca intervine in taina – o expresie folosita in religie de reprezentantii bisericilor, pentru a determina prostimea sa creada si sa nu cerceteze.
Daca Dumnezeu ii lasa pe oameni sa greseasca ca apoi sa ii pedepseasca, da dovada de un cinism incomensurabil.
Da, ai dreptate, nu suntem simple animale sa mergem unde ne trimit mai marii bisericilor si sa fim umili, in timp ce ei traiesc ca „in sanul lui Avram" sa folosec o zicala tematica.

9. Cine a decretat ca oamenii din fire sunt pacatosi? Cei care au averi enorme si mananca la o masa mancare de 200-400 de lei? „S-a sacrificat pentru noi sa intelegem ce este iubirea" zici. Ce iubire este aceea, daca ne lasa sa pacatuim, ca apoi sa ne pedepseasca pana la a saptea spita? Stii ce scrie in Talmudul evreesc, poporul ales? Toti dusmanii poporului evreu trebuie ucisi. Asta da iubire. Asta da iertare – ca doar Dumnezeu este iertator.

10. Pai ori avem propria constiinta – si ar fi bine, dar nu toti o au – ori totul vine de la Dumnezeu. Ca doar asa zice biblia, asa ne invata religia si mai marii bisericilor.

11. Toti cei care cred ad literam ce scrie in cartile de religie si ce spun conducatorii bisericilor sunt niste bigoti.

12. Constiinta este altceva decat gandirea? Nu! Gandirea este determinata de consiinta.

13. Ei, asta-i! Biblia este scrisa cu taina. Am mai auzit una! E scrisa cu taina ca sa nu vada prostimea ce enormitati sustine in unele locuri si cum se contrazice singura. Exact acest lucru l-am auzit cand eram copil, de la o femeie fara nici o clasa, caruia ii citeam biblia.

14. Care oameni au mai scos din biblie? Marii prelati care si-au dat seama ca ceea ce scrie in biblie nu mai sta in picioare in fata oamenilor. Dar si inainte de asta, tot contradictorii si multe ilogice, erau scrierile.

15. Spui „Sunt multe parabole si invataturi pe care putini reusesc sa le decodeze, in general prin revelatie, e ceva ce nu se explica, pur si simplu stii, intr-o fractiune de secunda ajungi sa vezi tot si e clar si nu mai ai nici un dubiu, pentru ca constiinta iti spune ca e adevarul, sa te bati cu propria constiinta e un lucru prostesc.". O mai mare ineptie n-am citit pana acum. „Revelatie", „te bati cu propria constiinta", „parabole" etc. sunt vorbe precum pumnii intr-o cearta atunci cand nu mai ai argumente verbale.

16. Cine stabileste daca stii prost? Popa, episcopul, mitropolitul, patriarhul sau oamenii de stiinta?

17. Intotdeauna bisericile s-au bazat pe cuceririle stiintei, desi nu au recunoscut-o.

18. Cine stabileste care este adevarul? Popa, episcopul, mitropolitul, patriarhul sau oamenii de stiinta?
Desi adevarul este relativ. De aceea nici in instantele de judecata nu se spune ca se stabileste adevarul, ci legalitatea.

| StrongHeart a răspuns (pentru CodrutElian1990):

O sa iti raspund doar la ultima intrebare pentru ca celelalte nu mai au nici o relevanta daca nu intelegi partea asta.
Adevarul NU poate fi relativ,adevarul doar ESTE. Daca dezbati chestiunea, te duci usor pe taramul nemarginit al nebuniei.
Din orice unghi ai privi, pe orice parte l-ai intoarce, adevarul ramane neschimbat si el nu e stabilit de oameni, ci poate doar sa fie perceput de oameni.
Adevarul este absolut, universal valabil si etern.Numai bine!

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru StrongHeart):

Daca imi spui ca daca dezbat o chestiune ajung pe taramul nebuniei inseamna ca esti un idiot. Si gata, nu mai discut cu tine. Nu-mi mai scrie ca te blochez.

| sabin89 explică (pentru CodrutElian1990):

"...primite de Moise pe muntele Ararat"
Pe Ararat zici?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru sabin89):

Am gresit. Pe muntele Sinai, parca.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru sabin89):

Pe muntele Ararat s-a oprit barca lui Noe.

| StrongHeart a răspuns (pentru CodrutElian1990):

I-auzi la el laughing Sa nu cumva sa-mi dai si doua palme, agitatule!

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru StrongHeart):

Nu-ti dau pentru ca nu le meriti. Palmele mele sunt scumpe.

| StrongHeart a răspuns (pentru doctorandus):

Scrie-mi raspuns, nu linkuri cu wikipedia.

| doctorandus a răspuns (pentru StrongHeart):

Adica ai o epistemologie inapoiata (secolul XVI cel mai tarziu).

| StrongHeart a răspuns (pentru doctorandus):

Imi place filozofia.E singurul domeniu in care poti sa bati campii si sa para ca ai dreptate laughing
Banuiesc ca si tu esti pasionat de filozofie din acelasi motiv.

| sabin89 explică (pentru StrongHeart):

Şi el e pasionat de filosofie, dar nu la nivelul sec. al... XVI-lea happy

| doctorandus a răspuns (pentru StrongHeart):

La asta ma refeream cu "epistemologie inapoiata": "Adevarul este absolut, universal valabil si etern."

Dupa Nietzsche, conceptul de adevar e obiect de facut mistouri.

Sau cum zicea Heidegger: nu s-a demonstrat ca ar exista "adevaruri eterne".

| StrongHeart a răspuns (pentru doctorandus):

Ei bine,atunci sunt inapoiat, cum zici tu, daca sa cred in adevarul absolut ma face asa, imi asum eticheta, prefer asta decat sa nu am nici o baza morala sau etalon.

| doctorandus a răspuns (pentru StrongHeart):

Si chiar in cazul in care exista Adevar Absolut, n-ai niciun folos: Adevarul Absolut il are doar Dumnezeu, oamenii nu pot avea asa ceva. Oamenii nu au acces la Adevarul Absolut si e ca si cum n-ar fi.

In Biblie scrie ca exista bacterii? Nu scrie. Scrie fierbeti apa/laptele inainte de a le bea? Nu scrie. Scrie ca exista protoni, neutroni si electroni? Nu scrie. Deci ceea ce stie Dumnezeu pastreaza doar pentru el si nu imparte cu oamenii.

Cu ce i-a ajutat pe antici si medievali adevarul absolut ca holera se transmite prin apa si tuberculoza prin lapte? Acest adevar absolut Dumnezeu l-a pastrat doar pentru el.

Iar daca bagi scuza ca nu erau pregatiti sa afle ai recunoscut ca Dumnezeu e un psihopat.

| StrongHeart a răspuns (pentru doctorandus):

Gresesti.Daca renunti la mandrie,Dumnezeu te ajuta cu har,te ajuta sa intelegi lucrurile altfel si sa poti sa construiesti mai multe in viata asta si sa ii ajuti si pe altii,nu sa fii captiv in propriile pacate si sa te lupti tardiv cu dusmani de care nici nu stii sau esti prea las sa admiti ca exista.
Can il ai pe Hristos,El te ajuta sa razbati,iti lumineaza si mintea, te intelepteste si altfel vezi lucrurile.
Si daca apare o boala, tot prin Dumnezeu se descopera si leacul.
Nu bag nici o scuza si nu pretind ca am raspunsurile la toate, dar prin Dumnezeu toate se pot face, pentru ca te inspira cu har de la Duhul Sfant.

| doctorandus a răspuns (pentru StrongHeart):

La niste dileme serioase raspunzi cu un surogat de gandire, cu un jaf de rationament. D-aia apologetica moderna a dobandit reputatia de "minciuni in numele lui Hristos".

Exista si crestini care gandesc, de ex. Plesu sau Baconschi.

| CortinaDeLut a răspuns:

Să ne bazăm pe ceea ce știm, să descoperim și să nu inventăm povești pe care să le transformăm în adevăruri. Multe lucruri sunt greu de imaginat având în vedere că avem o experiență limitată și subiectivă.

| LoveSleep a răspuns:

Nimic, nu trebuie sa facem nimic, asta e ideea.
Nimic, pentru ca nu stim nimic.

Da, totul seamana cu o lucrare de inginerie. Sa crezi in biblie e ca si cum ai reusi in sfarsit sa exploatezi la maxim inteligenta artificiala, sa creezi un robot care are cel putin aceleasi capacitati ca un om si sa-l pui pe post de masuță de televizor.
Asta e ori imposibil, fapt care ma face sa zic ca credinta pe care o stim noi e o gluma proasta, ori inginerul e retardat.

| sabin89 explică (pentru LoveSleep):

Ideea asta, că nu trebuie să facem nimic, e tentantă, pentru că ne scuteşte de nişte eforturi inutile; de ce să cauţi ceva care oricum nu e de găsit.

| Frank51 a răspuns:

Marii fizicieni pe care i-am avut si ii avem nu pot raspunde la intrebarile astea, desi au investit 40 de ani din timpul lor pentru calcule matematice, masuratori astrologice, samd, de ce sa se streseze omul de rand? Sunt de acord cu primul comentariu.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Asemenea itrebari mi-am pus si eu. Dar eu chiar nu am mers atat de departe. Am ramas doar la intrebarile;
1. Daca este atotputernic, de ce lasa sa se intampe rele?
2. O sa mi se raspunda ca datorita relelor savarsite de oameni. Dar daca este atotputernic si Dumnezeu ii creaza pe oameni, de ce nu-i creaza buni?
3. De ce sunt destui oameni care se nasc cu boli, malformatii etc. O sa mi se raspunda ca datorita pacatelor inaintasilor. Dar daca el le determina inclusiv gandirea oamenilor, de ce ii lasa sa pacatuiasca? Dar scrie biblia ca este milostiv si iertator. Unde este milostivenia si iertarea, cand insasi biblia scrie ca pacatele se pedepsesc pana la a saptea spita?

| sabin89 explică (pentru CodrutElian1990):

Şi? Ai ajuns la vreo concluzie?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru sabin89):

Da! Sa cred si sa nu cercetez. Sa nu cercetez de ce prostia a ajuns la rang de intelepciune. Este inutil. Ajungi doar sa te imbolnavesti de stres.
Atata timp cat religia a ajuns sa conduca tara - mai avem putin si patriarhul o sa fie mai puternic decat presedintele si guvernul, asa cu liderul religios din Iran este mai puternic decat presedintele -, scolile s-au imputinat, bisericile s-au inmultit de 5 ori, in scoli religia ortodoxa - cea mai fundamentalista religie crestina - este obligatorie, iar moastele apar ca ciupercile dupa ploaie, de unde sa ceri populatiei sa creada in stiinta, nu in religie cand vine problema de teorii stiintifice?

| hxneymiilk a răspuns (pentru CodrutElian1990):

La întrebarea nr. 3 mai pot completa cu faptul că și născutul este condamnat să plătească pentru greșelile înaintașilor. Mi se pare destul de ciudat.

| Apokales a răspuns:

Vorbim despre perfectiunea universului, asta te mira ca si pe multi altii. Nu ai vorbit de copiii bolnavi de cancer, o adevarata inginerie as zice. Oare nu orice fiinta, nascuta in aceste conditii ca si noi, si-ar fi pus aceste intrebari?

| sabin89 explică (pentru Apokales):

Într-adevăr, se poate vorbi şi de copiii bolnavi de cancer, şi de cei subnutriţi şi de catastrofe naturale şi multe altele. Nu puteam să scriu despre toate. Tocmai asta trebuie să se întâmple pe un forum, să se aducă tot felul de completări pentru ca lucrurile să apară într-o lumină cât se poate de clară. Eu am menţionat două ipoteze şi le-am lăsat oarecum "agăţate" spunând doar că e greu. E greu şi aşa, e greu şi aşa.

| Apokales a răspuns (pentru sabin89):

Sa ne imaginam ca nu suntem, ca nu existam, atunci nu ar mai exista intrebarea. Daca am fi animale, atunci am exista, dar nu ar mai exista intrebarea, nu ar mai exista acest constient pe care-l avem care ne impinge sa excelam si ne tortureaza in acelasi timp. Iar pusi in fata faptului implinit ne punem intrebari, deci conclud ca oricine ar fi pus in conditia noastra umana si-ar fi pus intrebarea.
Totusi urasc cand cineva imi arunca perfectiunea universului care sa justifice existenta unui creator.

| sabin89 explică (pentru Apokales):

Că urăşti ideea e în regulă. Rău ar fi dacă ai urî şi omul odată cu ideea.

| Apokales a răspuns (pentru sabin89):

Urasc oamenii in general, dar depinde. Daca stai o scurta perioada de timp cu ei, este in regula. Daca stai mai mult, o sa vezi ca exista mari probleme cu ei.

| sabin89 explică (pentru Apokales):

Nu e bine. Eşti pe o pantă alunecoasă. Că e alunecoasă n-ar fi un rău în sine, problema e direcţia în care duce panta. Poţi ajunge să te urăşti şi pe tine, că şi tu eşti om. Fiecare din noi ne aflăm pe suprafaţa pământului printr-o şansă. Avem deci ceva în comun: şansa. Că unul e vegetarian, iar altul se delectează cu fripturi la grătar, asta e. Ne tolerăm reciproc.

| StrongHeart a răspuns:

Cred ca aici sta ascunsa chintesenta.Ai libertatea sa crezi si sa faci ce vrei,dar trebuie sa distingi binele de rau,asta nu e o chestiune de rationament,e intiparita in adn,tot ce iti place,tot ce nu iti place,ce frici ai,ce iubesti,ce te tulbura,ce bariere esti gata sa distrugi si unde tragi linia si iti spui "Daca trec de linia asta,ajung in locul ala,daca nu depasesc nici o limita,raman pe loc.E ceea ce vreau sau nu?"Deci ce e de facut? Lasi inima si ratiunea sa iti dicteze, nu stii de unde vine vocea aia, dar e o voce care te indruma mereu, eu o numesc vocea constiintei prin care ne vorbeste Dumnezeu, asta cred eu, altii cred ca totul e la intamplare sau e determinat de viata.Eu cred in liber arbitru pentru ca tin la sanatatea mea mentala.In trecut ajunsesem sa nu mai cred in liber arbitru si sa neg existenta unor forte exterioare mai mari decat mine si am vazut ca ma pierdeam in rataciri filozofice care nu se mai termine,ca un labirint construit pentru mintile slabe care lasa frica si dubiul sa patrunda.
Ca sa desenam un traseu si o harta pentru a iesi din acest labirint,avem la indemana concluziile trase de noi,in urma experientelor de viata,dar mai avem si experientele a milioane de oameni care au existat de-a lungul a mii de ani si au avut poate aceleasi trairi,aceleasi intrebari si aceeasi suferinta si neputina ca noi. Avem la indemana carti,marturisiri,jurnale, citindu-le ne putem face o idee despre cum functioneaza lumea si care e rostul nostru.
Noi chiar avem unelte sa ne construim un drum al nostru, sunt peste tot, trebuie doar sa privesti atent.
Aici intervine si perspectiva.
Ia un cutit de exemplu.
"Un om, idiot, se va taia din greseala daca-i dai un cutit ascutit.Alt om, disperat de flamand sau indemnat de soapta vreunui demon launtric, ar putea sa-ti puna pe neasteptate cutitul la gat.Altul,poate cu studii de medicina,ar putea sa foloseasca intr-o situatie de urgenta acelasi cutit ca pe un bisturiu improvizat,cu indemanare si sa-ti salveze viata.
Cum e cutitul,la fel si cunoasterea"
Avem la dispozitie unelte,chiar daca nu le vedem ca pe unelte,exista lucruri care ne pot ajuta sa distingem,ce e bine de ce e rau,unde am fost si unde vrem sa ajungem.
Exista oameni care se uita la tine si iti spun lucruri despre tine pe care nu le stiau,nu aveau cum sa le stie,sau sa prezica ce se va intampla in viitor.E adevarat,ca poate se nasc cativa astfel de oameni la o generatie,dar ei exista, oamenii aia cum stiu, ne intrebam, raspunsul este ca oamenii aia vad totul mult mai clar decat noi, cei grabiti si prinsi in "cele lumesti". Mintea e un instrument foarte puternic, pe care de multe ori il incetosam cu lucruri nesemnificative.

| sabin89 explică (pentru StrongHeart):

Cred că te-ai lansat în prea multe reflecţii şi e mai greu de urmărit firul şi legătura cu întrebarea.

| ScofieId a răspuns:

Liber*

| minrest a răspuns (pentru ScofieId):

Scofield, daca faci o greseala de scriere din graba, intri la ''raspunsurile mele'', si modifici acolo.

| ScofieId a răspuns:

Știu.

| ScofieId a răspuns:

Stiu foarte bine ce spun. Sunt constient de mintile geniale ale romaniei și diverse inovații si creații inventate de catre romani, de la laser si avionul pe reactie pana la insulina sau una dintre vaccinurile covid. Doar ca oamenii astia sunt oameni de stiinta care au lasat religia la o parte. Unii dintre ei poate cred insa nu.l amesteca in viața lor asa cum o fac nataraii astia. Pe mine nu ma deranjează foarte mult ca credeti intr.un Dumnezeu. Pe mine ma enerveaza prostia asta in care pur si simplu nu acceptati ideologi sau diferite teorii din cauza credinței prost intelese. Multi nenorociti, de ex, spun ca vaccinul nu e unul real facut pentru coronavirus ci un vaccin cu cipuri care vor fi introduse in oameni pentru a putea fi controlați de catre Bill Gates si ale corporatii ca vezi domne asa scrie in biblie ca fiind vaccinul 666...

| NumeUtilizatorMyAss a răspuns:

Pai nu pleacă. Se spune ca noi înșine ne facem. Energia "spirituala' pune laolaltă materia. Ce sa facem? Sa ne dam mari, zic.

| Ketamin a răspuns:

Natura face multe lucruri complicate
Nu ma gandesc la cine a facut
Daca iei o bucatica de lemn din sant are pe ea buruiana
Crezi ca a comandat cineva buruiana aia?
La fel si universu poate e ca o buruiana pe o bucatica de gunoi nu e proiectata de nimeni e lantul naturii si poate nici in milioane de ani nu o sa afle oameni prea multe despre trecut despre primele buruieni sa zic asa
Poate inteligenta omului de fapt nici nu e inteligenta decat ne dam filme gandeste si la asta
Eu la subiectul asta mereu am presupus ca suntem ceva neinsemnat in univers si universul pe care il imaginam noi la randul lui e neinsemnat in ceva mult mai mare
Nu are rost sa pierdem viata noastra gandind astea
Nu avem puterea ca sa cercetam asa ceva
Pierdem timp degeaba
Alea cu tata ceresc inger ingerasul meu e o mare prostie
Adica e cineva care vrea sa ne conduca e atotputernic dar ce sa vezi e scump la vedere nu vorbeste cu nimeni a lasat meseria de preot ca sa dam cate 100 de lei la biserica sa ne dea dedicatie de noroc
Hai sa l trag de chiloti pe ala care a inventat dumnezeul
Recunosc ca a fost buna poanta si a facut prosti sa se teama sa nu faca rele

| Februar30 a răspuns:

Misterele astea nu cred ca sa pot intelege cu intelectul nostru.
Citeam mai demult prin operele lui Sartre - el chiar asta incerca sa faca, sa perceapa esenta, existenta unui copac, obiect sau fiinta folosindu-se doar de ceea ce primeste de la simturi, apoi sa caute pe cale rationala sa le inteleaga. Discursul lui este absurd, e un delir de om bolnav.

Noi ce putem face este sa ne aratam devotamentul fata de Tatal, prin viata pe care o traim... sa fie cat mai corecta, sa fim cat mai constienti, sa ajutam dezinteresat, din compasiune pe cei din jur, sa nu ne lasam prada emotiilor inferioare, sa ne luam zilnic macar o ora in care sa lasam tot ce facem si sa ne apropiem de El prin meditatie. Si El se va apropia atunci de noi si ne va arata misterele Lui happy

| doctorandus a răspuns (pentru Februar30):

Haiti: meditatie! In Biblie nu scrie de meditatie.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Februar30):

Daca imi spui cine este tatal tatalui pe care-l invoci sunt de acord cu tine.
Vorbesti de emotii inferioare. Pai tocmai astea sunt emotiile inferioare: a crede tot ce se spune, fara a cerceta. Aceste oameni sunt emotii create de niste persoane care se joaca cu mintea celor care nu gandesc.

| Februar30 a răspuns (pentru doctorandus):

Biblia a fost megaeditata la consiliile ecumenice și a rămas ceea ce pot "explica" preoții omului de rând.

| Anonim a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Tatăl Tatălui este "Bunicul", pentru noi happy
De asta am menționat meditația, ca sa nu ajungem sa credem fără sa cercetam.

| doctorandus a răspuns (pentru Februar30):

Conciliile ecumenice nu au editat Biblia.

| Februar30 a răspuns (pentru doctorandus):

Sunt oameni care sustin ce scrie in acel link despre conspiratia Bibliei, pe care l-ai postat.
Iar despre viata lui Iisus scrie si in Evangheliile apocrife, deci nu e doar o conspiratie (casatoria, copiii, studiul in India, etc).
Ma rog fiecare crede ce doreste legat de asta...

| sabin89 explică (pentru Februar30):

Idolul lui doctorandus e Baruch Spinoza. Nu ştiu de ce şi l-o fi ales tocmai pe ăsta. Mai bun ar fi fost Socrate. Dar, ăsta e. Trebuie să-l acceptăm, e de-al nostru şi el. Nimeni nu e perfect.

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Te inseli: Spinoza nu este foarte important pentru mine, mai mult este important ce-a preluat Einstein de la Spinoza.