| sabin89 a întrebat:

Eram la un anticariat si răsfoiam întâmplător o cărticică veche de romanţe si cântece lăutăresti. Mai să-mi dea lacrimile, câtă jale în versurile alea. Si m-am gândit pentru o clipă că si muzica pe care o ascultăm noi astăzi, ca si cea pe care o ascultau părinţii nostri este în mare măsură străbătută ca un laitmotiv de tematica asta a despărţirilor si a regretelor. Bărbaţii cântă cântece de dragoste femeilor si, la fel, femeile cântă bărbaţilor. Îndrăgostiţi si unii, si alţii. Dar, în mod paradoxal, când cei doi se întâlnesc, ceva se întâmplă si cele două iubiri nu se unesc în una singură pentru a-i face fericiţi pe amândoi. Nu generalizez, stiu că sunt si cupluri a căror relaţie rezistă la proba timpului, dar presupun că într-o mare majoritate din cazuri se ajunge la despărţiri, regrete si suferinţă. Ce ar putea fi acel ceva care intervine în mod nefericit si face să eşueze tentativa celor doi de a se întâlni cu fericirea? S-a gândit cineva până acum să facă un studiu, o analiză a cauzelor acestui fenomen? Dacă si el si ea doresc acelasi lucru, ce anume îi împiedică să ajungă la o dragoste reciprocă, atât de mult dorită de amândoi? Poate că psihologii si oamenii de stiinţă ar putea identifica acest obstacol (probabil mic) care crează probleme atât de mari. Poate e ceva simplu, ca un click dat pe un link si noi încă nu îl stim. Vă daţi seama ce uşurare ar aduce în lume o astfel de descoperire, dacă s-ar găsi cauza si implicit leacul! Dezamăgirile, regretele si suferinţa care afectează o mare parte din tineri (si mai puţin tineri) ar lăsa locul împlinirilor în dragoste, cu toate binefacerile care decurg de aici. Aveţi vreo sugestie? Poate reusim noi cei de pe TPU să rezolvăm problema, să o luăm înaintea psihologilor si a oamenilor de stiinţă. happy

Răspuns Câştigător
| Plato a răspuns:

Ce e acel ceva? Faptul ca oamenii nu incep relatii bazate pe iubire, ci un fel de contracte sociale. Adica "trebuie" sa ai o relatie pentru ca are toata lumea, asa ca iti faci si tu. Nu gasesti pe cineva pe care iubesti, asa ca iei pe cineva cu care doar sa iesi in public. Mizeriile de genul asta nu au cum sa tina. Oamenii canta despre iubirea adevarata, dar ei o refuza cu desavarsire si prefera abdomenul, sanii, fundul, fata, masina, casa, banii etc. Lucrurile astea materiale nu au nicio legatura cu iubirea, e imposibil sa aiba. Iubirea nu e materiala si nu e pamanteana, ci e absoluta, infinita, astronomica. Atata timp cat BMW-ul are ceva de spus, aia nu mai e iubire, sub nicio forma. Iubirea nu vede nici banii nici aspectul fizic.
Asta nu inteleg oamenii, din acest motiv nu le merg lor relatiile, deoarece nu sunt bazate pe conexiunea sufleteasca si intelectuala care exista doar intre suflete pereche. Putini isi mai cauta jumatatea, multi cauta buze mari, multe cauta portofele si patratele mari. Alea pot doar sa elibereze panarama din tine, nu sa te faca sa iubesti. Oamenii nu inteleg iubirea, nu stiu ce inseamna. Iar daca o inteleg, li se pare prea complicat, asa ca se rezuma la un contract social. Iubirea e o realizare pe termen lung, oamenii superficiali prefera bucuriile de moment, deoarece ei nu se gandesc si la viitor sau la moralitate.
Daca femeia si-ar iubi barbatul (sau invers, irelevant), relatia ar functiona. Dar (urias "dar"), intr-un contract social femeia nu-si iubeste barbatul, ci ceva ce are barbatul. Nu-l ia ca pe un tot. Ii plac unele parti, ca cele pe care le-am mentionat anterior.
Sugestie? Probabil ca educatia ar mai remedia situatia. Daca tinerii ar mai pune mana si pe o carte, nu doar pe iPhone si pe rigla sa-si masoare penisul, poate ar invata ce e viata cu adevarat, ar invata s-o traiasca frumos ca sa obtina impliniri majore, nu bucurii de moment. Dar cand vezi ca fetite de 13, 14, 15 ani intreaba ce gust are sperma, ce marime sa ia la prezervativ, cum sa-i spuna mamei ca e insarcinata... ce sa mai zici? Suntem intr-o degringolada, un declin infiorator. Imi este groaza sa ma gandesc ca, peste cativa ani, copiii astia ignoranti vor avea drept de vot, drept de conducere, Doamne fereste. Sper ca, putinii copii de bun-simt ce-i mai avem, sa fie atat de buni incat sa depaseasca cumva haita enorma de cretini superficiali, sa ii tina cumva sub control. Deocamdata, viitorul e sumbru.

| sabin89 explică (pentru Plato):

Uită-te si tu la cel care mi-a umplut spaţiul cu patru răspunsuri. Eram gata să cred că e un tip serios, care chiar are ceva de spus. Dar când am văzut ce subiecte de conversaţie iniţiază cu femeile pe categoria D & S... Să fie ăsta prototipul omului modern, evoluat, civilizat? Ce zici?
Sau, fiindcă tot discutăm, poate îţi dai cu părerea si despre primul răspuns. Să reflecte asta ideea omului modern cu privire la cel mai nobil dintre toate sentimentele? Cât despre răspunsul lui Ray, doar nu l-am înţeles.

| Plato a răspuns (pentru sabin89):

Se pare ca nu toata lumea înțelege noblețea aceea. E greu, pentru un om limitat, sa accepte ceva ce nu poate atinge. Eu nu mai stau sa comentez raspunsuri precum primul, am o limita la prostie, mi-am stabilit un nivel care nu mai merita contrazis in vreun fel.

| RAY a răspuns (pentru Plato):

Daca vreti putem discuta despre inutilitatea a absolut orice, mai exact tot ceea ce facem este ceva de prisos?

| Plato a răspuns (pentru RAY):

Ray, ai luat ceva?

| RAY a răspuns (pentru Plato):

De ceva timp ma gandesc la inutilitatea absolutului, adica nimic nu are sens, scop

| Plato a răspuns (pentru RAY):

Nu tine de noi sa intelegem scopul universal, dpdv religios nu e bine nici sa cercetezi asta. Oricum, oricat ai cerceta, nu ai cum sa iti raspunzi, mintea omului e incapabila. Spusele mele sunt sustinute de I. Kant.

| RAY a răspuns (pentru Plato):

Plato fara un sens, scop nu poti coexista man, desi dorintele sunt primitive, emotionale, simt placere cand vad un doc dar nu ca cand vad un film pentru adulti, scuzami cacofonia

| Plato a răspuns (pentru RAY):

Avem un scop, dar nu-l vom sti niciodata. Suntem incapabili, putem doar sa presupunem.

| RAY a răspuns (pentru Plato):

Pai avem dar sunt de ordin primitiv multe din ele, vezi piramida lui maslow

| FantasyChary12 a răspuns (pentru Plato):

Marry me!

| sabin89 explică (pentru FantasyChary12):

happy

19 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

S-a lasat cu urlete, sange si ai platit pentru toate asta, cel mai ironic este sa megi la stomatolog

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Suferinta aia, e un sut in cuur, un pas inainte. Daca unul dintre cei doi, nu e fericit cu celalalt, de ce sa stea cu el, doar sa fie mizerabil?
Daca n-a fost sa fie inseamna ca asa a trebuit sa fie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ne cam place drama, asta zic (și) eu. Suntem dependenți de ea. Nu ma prea atrag chestiile siropoase/amoroase. In fine, n-am leac, o mutație genetica poate. Atâta vreme car ne zăpăcesc chimicalele nu prea avem control.

| christine99 a răspuns:

Indragostirea reprezinta, de fapt 2 oameni care sunt atrasi unul de altul. Ca animalele in calduri, cand e sezonul de imperechiere. Ulterior creeaza o legatura, si pot ramane impreuna o perioada, poate din obisnuinta, poate din alte motive. Insa de cele mai multe ori: Romantic movies are fake news!

| theforceofgood a răspuns:

Nu se mai simt atrași ca la începutul relației din cauza monotoniei ce intervine în timp între parteneri, se plictisesc unul de altul, cei doi simt nevoia de ceva nou, proaspăt. Este ca și cum ai mânca același fel de mâncare mult timp, chiar dacă la început ți-a plăcut foarte mult, până la urmă de saturi de el.
Unul din motivele monotoniei se mai află și faptul că cei doi nu se mai comportă ca la început, ei consideră că odată ce l-ai „legat" pe partener de tine, prin căsătorie, prin copii, nu mai este nevoie să-l atragi, să-i incinți plăcerea. Până la urmă respectivul î-și va tratat partenerul ca pe un lucru, care nu mai necesită atracție ( considerând că odată ce și-s prin prada și o pune la pământ, nu mai e nevoie să tragi cu urma).
Uite aici o carte foarte interesantă care te va face să înțelegi aceste lucruri https://www.librarie.net/......eavoastra.

| theforceofgood a răspuns:

Uite încă o carte de același autor special concepută pentru această problemă https://www.librarie.net/......e-durabila