| unoarecare2 a întrebat:

Este posibil ca stelele pe care le-aţi văzut să fi fost deja moarte în acel moment. De ce? Am inteles ca ce vedem este la modul trecut dar totusi existenta nu este simultana peste tot?

11 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
-------------
e un băiat ce te-ar putea ajuta la problema asta, îi zice Eminovici

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Oo asta este o buna intrebare. Dar, posibil ca este posibil big grin

| Frank51 a răspuns:

Majoritatea stelelor vizibile sunt moarte, noi vom vedea lumina lor inca zeci de mii de ani. Singurele obiecte care exista "simultan" cu noi sunt planetele, si pot fi identificate foarte usor.

Existenta nu are cum sa fie simultana datorita timpului.

| johnnny123 a răspuns:

Nu are nici o legatura cu "simultaneitatea existentei".

Ai auzit de viteza luminii? Asa cum ii spune si numele, este viteza cu care calatoreste lumina.

Daca o stea se afla la o distanta de un milion de ani-lumina, inseamna ca fotonii aia pe care ochiul tau ii capteaza atunci cand "vezi" steaua au parasit acea stea si au pornit spre Pamant in urma cu un milion de ani.

Drept urmare, nu vezi imaginea stelei asa cum este acum, ci asa cum era atunci cand a emis acei fotoni cu un milion de ani in urma.

| unoarecare2 explică (pentru johnnny123):

Deci daca am fi la 68 de ani lumina distanta de pamant si ne-am uita catre pamant cu un super telescop inseamna ca am putea vedea dinozaurii desi ei nu mai exista acum? pana aici inteleg perfect dar ma ''incurc'' in timp care credeam ca iti da existenta simultan peste tot, adica odata ce dinozaurii nu mai exista, ma gandesc ca nu ai cum sa ii mai vezi chiar daca ai fi la o distanta de 68 de ani lumina pentru ca asta deja e la timpul trecut pentru noi de aici de pe pamant. Multumesc de explicatii.

| NoisyLight a răspuns (pentru unoarecare2):

Dinozaurii emiteau lumină?

| johnnny123 a răspuns (pentru unoarecare2):

In primul rand, acum 68 de ani nu prea erau dinozauri pe pamant.
In al doilea rand, te complici aiurea si nu intelegi nimic. Ti-am mai spus ca nu are legatura cu "simultaneitatea existentei".

Poti sa-ti imaginezi si altfel:
Daca o civilizatie de pe o planeta aflata la un milion de ani lumina trimite in clipa asta un mesaj catre Pamant, acel mesaj va ajunge pe Pamant doar peste un milion de ani (pentru ca atat va dura ca undele electromagnetice care poarta acel mesaj sa parcurga distanta pana la noi).

Iar daca ar fi trimis acel mesaj cu un milion de ani in urma, l-am fi primit abia acum. Dar daca primim acel mesaj acum, nu avem de unde sa stim ce face acea civilizatie in clipa asta, daca mai exista sau nu. Tot ce stim despre ei este ca acum un milion de ani ne-au spus "Salut!"

Exact la fel stau lucrurile si cu imaginea unei stele aflata la un milion de ani lumina. Imaginea pe care o vedem acum a fost "transmisa" de stea cu un milion de ani in urma, si abia acum ne-a parvenit.

Intre timp, steaua si-a vazut de "viata" ei. Doar ca nu avem de unde sa stim cum arata in clipa asta, pentru ca informatia asta nu ne va parveni decat peste inca un milion de ani.

| unoarecare2 explică (pentru johnnny123):

Multumesc mult de explicatii. Daca ai Facebook as vrea sa te am la prieteni.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru unoarecare2):

Daca ai avea un super telescop si daca niste fotoni de lumina ar lovi pamantul cu tot cu dinozauri si tu ai sta la 68 de milioane de ani lumina fata de pamant si acei fotoni ar ajunge pana la urma la tine atunci da, ai vedea dinozaurii.
Imaginile pe care le vezi sunt informatii purtare de lumina iar lumina e foarte rapida dar nu instantanee! Pe distante mari luminii îi ia ceva timp sa circule si nu se poate modifica din mers sa zic asa.

| SingleForOne a răspuns:

Este posibil să fie și existență simultană dintre noi și acele stele, cu toate că răspunsul celorlalți utilizatori este adevărat. Totuși, pot fi anumiți factori care pot face continuitatea acelor stele/sori, în același timp cu noi, chiar dacă lumina lor a fost transmisă mii sau milioane de ani în urma. Fiecare dintre ele sunt mai mult sau mai putin formate diferit. Adică, e ca și cum ne-am uita la un desen 2D. Te uiți la un punct de pe cer, și după calculele noastre pământene, realizezi că acea lumină a existat acum mult timp. Dar nu te poți uita în stânga și dreapta dacă încă există sau nu.

| Chiiconyradar a răspuns:

Si luminii de la soare ii ia 8 minute ca sa ajunge pe pamant, fiindca e o distanta foarte mare. Stelele sunt la o distanta prea mare, mult prea mare ca imaginea sa ajunga instant.