| sabin89 a întrebat:

Hi! Cum credeţi că se explică tranziţia de la particulele elementare la stări ale materiei în care particulele elementare se leagă una de alta ca să formeze structuri complexe?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Da, nu modelul standard explica asta. Dar sunt precizate in LCMD (Lambda Cold Dark Matter) ca si ordine cronologica.
Imediat dupa Big Bang au aparut toate cele sase tipuri de quarci si cele sase tipuri de leptoni. Dintre care au ramas doar cativa, ceilalti fiind instabili.
Spre exemplu quarcii masivi nu sunt stabili, au ramas doar cuarcii up si down.

Mai exista si bosonii care mediaza interactiunile dintre fermioni si bosonul Higgs.
Quarcii formeaza hadroni.
Nu pot exista quarci individuali. Dupa cum spuneai si tu forta de culoare dintre ei creste pe masura ce distanta creste. Practic pentru a separa doi cuarci e nevoie sa introduci in sistem atat de multa energie incat la un moment dat toata energia introdusa, in loc sa contribuie la separarea cuarcilor, duce la aparitia de nou quarci. Si dintr-o pereche de doi quarci ai obtinut doua perechi de alti doi quarci. Numai ca structura asta (mezoni) e si ea instabila in timp.
Singurul tip de hadroni stabili sunt barionii: protoni si neutroni.
Care se obtine din trei quarci. Un quarc Up si doi Down, respectiv un quarc Down si doi Up.

Barionii se pot forma doar prin simpla interactiune dintre quarci.
Imediat dupa Big Bang temperatura era atat de mare incat nu se puteau forma atomii de hidrogen. Electronii nu erau stabili si se anihilau cu antielectronii in fotoni de inalta energie.
Pe masura ce Universul se raceste nuceele de hidrogen deja existente pot forma atomi impreuna cu electronii.
In momentul asta exista atomi de hidrogen si helium, si datorita unor fluctuatii cuantice ce si-au marit proportiile multumite inflatiei exista variatii ale densitatii. Unde ai densitate mai mare gravitatia tinde sa formeze nebuloase, temperatura creste, fuziune, stele si restul elementelor.

Asta e simplu. Mai complicat de inteles e modul in care forta nucleara tare functioneaza.
Creste direct proportional cu distanta.
Exista trei tipuri de sarcina care insumate se anuleaza, nu doar doua (+ si -) cum avem in cazul electromagnetismului.
Sarcinile particulelor se schimba intre ele cu fiecare interactiune.
Iar particula care mediaza forta nucleara tare, gluonul, poseda si ea sarcina culoare. Ceea ce inseamna ca emite la randul ei alti gluoni. Fiecare din acei gluoni emitand alti gluoni si tot asa.

19 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

@Darkmagic.
Gravitatia nu are un rol important in "tranziţia de la particulele elementare la stări ale materiei" deoarece masa particulelor elementare este foarte mica. De aia nici nu apare gravitatia in QED si QCD.
Altele sunt fortele relevante: Electromagnetismul si forta nucleara tare.

Forta nucleara tare e responsabila de formarea protonilor si a neutronilor, dar si de mentinerea stabilitatii in cazul nucleelor atomice (care fiind compuse din particule incarcate pozitiv ar trebui sa se dezintegreze). Vezi QCD.
Iar electromagnetismul e responsabil de stabilitatea atomului ca intreg sau stabilitatea structurilor de atomi (molecule). Vezi si QED.

Pana ca ansamblul ala de particule sa capete masa suficient de mare incat bosonul Higgs sa aiba si el un rol mai e cale lunga.

| Inferno a răspuns:

@Darkmagic
Problema cu raspunsul tau nu era ca a fost scurt, era ca nu are legatura cu intrebarea...
Bosonul Higgs e responaabil de existenta gravitatiei, forta neglijabila atunci cand vorbim de masa unor particule elementare si de modul in care ele interactioneaza una cu alta.

Raspunsul lui Steregoi e si el scurt insa relevant. Vezi diferenta?

| sabin89 explică:

Tu înţelegi cum e cu unitatea aia dintre forţa nucleară slabă si cea electromagnetică? În prezent aceste forţe ne apar ca distincte. Au fost ele "una" cândva demult? Cam cum se zice la căsătorie că cei doi vor fi "una"? happy Iar acum sunt distincte, cam cum sunt cei doi după divorţ? happy Nu, serios, cum e cu povestea asta? Ce-i aia "broken symmetry"?

| oprescudorin11 a răspuns:

Deductiv si inductiv, mecanicist, putem incepe de la SORI. Ei sunt compusi din Plasma, si nu numai.La temperaturi de milioane de grade, particulele elementare cunoscute si mai intuitive (exista si altele deductiv admise), electronii, protonii, neutronii, cuantele, sunt in stare libera. Factorii ce-i fac sa se asocieze in diverse substante, structuri complexe, cum zici tu, sunt determinati de factori gasiti in afara de plasma, medii 'domestice', in care Temperatura, presiunea, gravitatia, alti factori, trecerile rapide sau mai lente de la un mediu definit, de start la altul, duc la formarea de diverse structuri, substante.
Spre exemplu, Diamantul, realizat si in laborator, este o forma de structura carbonica supusa la o presiune extrema, plus la o variatie de temperaturi, din starea de PLASMA.

| Steregoi a răspuns (pentru oprescudorin11):

Dumnezeu e pasnic si linistit si in linistea asta domestica s-au format structurile complexe. laughing Ca sa apara structuri complexe a fost necesara o reglare precisa intre variatie sau dezordine si ordine sau structurare. Numai o inteligenta si putere ca cea a lui Dumnezeu ar fi putut face asa ceva posibil. Astia se chinuie acum sa implementeze algoritmi complecsi pentru a controla fuziunea nucleara din centralele cu fuziune ce sunt in constructie. Parerea mea este ca nu vor reusi niciodata.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Steregoi):

Da! Dragule! Este simplu sa invocam pe Dumnezeu ca sa justificam FRUMUSETEA si diversitatea!
Dar un raspuns de acest gen, in care, parca ne separam de El, nu va lamuri lumea stiintifica.
Suntem la subiectul incadrat in 'stiinta si filosofie'.Nu asa!
Este extrem de valoros ce spui tu!
A merge pe URMELE lui Dumnezeu, nu este interzis, doar sa nu ne credem : EL!
Oricum nu avem sanse sa-l egalam.Dar niste pasi de fost sugar putem face, suntem curiosi, vrem sa ne aflam urmatorul pas!
Dar nu Dumnezeu ne-a interzis asta!
El ne-a invatat sa-i respectam Poruncile!
Cata vreme i le respectam, putem sa ne jucam cu tot ce ne-a fost dat! Ca atare, vom merge mai departe, sa cercetam, sa aflam si noi in ce lume vietuim, putem face multe! NU TE TEME!
MAI E MULT PANA SA_I CALCAM PRIMA PORUNCA!
Tu crezi ca fuziunea nucleara controlata este cea mai mare gaselnita, odata reusita?
Vor mai munci generatii, apoi distruse si iar de la CAPAT!
Dar tot Dumnezeu ne invata sa incercam, sa gandim si, mai ales sa iubim!
Teozofic sau filozofic vorbind!

| Steregoi a răspuns:

Cica ar intra in joc o misterioasa forta numita forta nucleara tare.

| Darkmagic a răspuns:

Bosonul Higgs, aka "particula lui Dumnezeu".

Si cu asta cred ca ti-am dat cel mai scurt raspuns din istorie. laughing
Nu am loc sa explic aici ce face B Higgs, (ai internet pentru asta), dar fara cel care confera substanta particulelor care constituie atomii, Universul ar arata ca o "ciorba" fara nicio reactie notabila.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Păi chiar un răspus scurt. Eram obişnuit cu de-alea mai lungi. După cum vezi, îmi place să-mi bag nasul şi prin "oala" asta cu fizică teoretică. Cât oi pricepe şi eu. Citeam ceva despre istoricul Modelului Standard. Cum prin anii '40 Richard Feynman, Julian Schwinger şi Sin-Itiro Tomonaga au pus "pirostriile" electrodinamicii cuantice, apoi Steven Weinberg, Sheldon Glashow şi Abdus Salaam au creat teoria care unifică forţa nucleară slabă şi cea electromagnetică (apropo, asupra acesteia aş vrea să mai stăruim puţin); în fine, despre cromodinamică, despre explicaţiile date în 1954 de C.N. Yang şi Robert Mills. Foarte interesante toate. Cu proliferarea quarcilor şi a varietăţilor lor prin anii '60 au apărut noi particule şi simetrii, care s-au dovedit a fi exact cele care să ofere teoriei Yang-Mills posibilitatea de a da o formă finală pentru forţa nucleară tare. Ca o paranteză aici, mi se pare foarte ciudat cum se comportă particulele guvernate de această forţă: interacţiunea lor creşte pe măsură ce distanţa dintre ele creşte, ca şi când ar fi legate cu o bandă de cauciuc, slabă la distanţe scurte şi tensionată la distanţe mai mari. Ciudat, nu?
Deci Modelul Standard a fost complet. Şi a fost, evident, un triumf. Dar, ajuns în punctul ăsta, mi-am pus întrebarea de mai sus, că Modelul Standard nu explică tranziţia de care ziceam. Deci sub aspectul ăsta nu ar fi complet.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Poti fi prietenul meu virtual daca vrei. happy

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Toţi care scriem pe aici ar trebui să fim (virtual) prieteni, în primul rând pentru că suntem români. Prin exemplul nostru să stăvilim măcar cu puţin tendinţa asta spre destrămare a naţiei.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

"Modelul Standard nu explică tranziţia de care ziceam."
De ce nu?
Quarcii se combina formeaza proton isi neutroni.
Protonii si electronii formeaza atomi. Si cam asta e.
Celelalte elemente sunt produes de fuziunean nucleara din stele, dar deja parasim nivelul cuantic al fenomenelor.
Deci unde ar fi problema?

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Păi nu ştiu dacă Modelul spune ceva si despre fazele astea de care zici: combinarea quarcilor, apoi a protonilor si electronilor. Posibil să explice. O să mai dau un search. Eu am stiut că Modelul a făcut doar o clasificare a tuturor particulelor găsite, în plus a stabilit cele patru forţe, ce sunt, ce fac, care cum se unifică si cam atât. De asta am pus întrebarea aici, pentru că am ştiut că sunt oameni mai bine documentaţi. Şi nu cred că e nicio nenorocire dacă răspunsul ăsta a mai fost dat cândva pe undeva.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Da, nu modelul standard explica asta. Dar sunt precizate in LCMD (Lambda Cold Dark Matter) ca si ordine cronologica.
Imediat dupa Big Bang au aparut toate cele sase tipuri de quarci si cele sase tipuri de leptoni. Dintre care au ramas doar cativa, ceilalti fiind instabili.
Spre exemplu quarcii masivi nu sunt stabili, au ramas doar cuarcii up si down.

Mai exista si bosonii care mediaza interactiunile dintre fermioni si bosonul Higgs.
Quarcii formeaza hadroni.
Nu pot exista quarci individuali. Dupa cum spuneai si tu forta de culoare dintre ei creste pe masura ce distanta creste. Practic pentru a separa doi cuarci e nevoie sa introduci in sistem atat de multa energie incat la un moment dat toata energia introdusa, in loc sa contribuie la separarea cuarcilor, duce la aparitia de nou quarci. Si dintr-o pereche de doi quarci ai obtinut doua perechi de alti doi quarci. Numai ca structura asta (mezoni) e si ea instabila in timp.
Singurul tip de hadroni stabili sunt barionii: protoni si neutroni.
Care se obtine din trei quarci. Un quarc Up si doi Down, respectiv un quarc Down si doi Up.

Barionii se pot forma doar prin simpla interactiune dintre quarci.
Imediat dupa Big Bang temperatura era atat de mare incat nu se puteau forma atomii de hidrogen. Electronii nu erau stabili si se anihilau cu antielectronii in fotoni de inalta energie.
Pe masura ce Universul se raceste nuceele de hidrogen deja existente pot forma atomi impreuna cu electronii.
In momentul asta exista atomi de hidrogen si helium, si datorita unor fluctuatii cuantice ce si-au marit proportiile multumite inflatiei exista variatii ale densitatii. Unde ai densitate mai mare gravitatia tinde sa formeze nebuloase, temperatura creste, fuziune, stele si restul elementelor.

Asta e simplu. Mai complicat de inteles e modul in care forta nucleara tare functioneaza.
Creste direct proportional cu distanta.
Exista trei tipuri de sarcina care insumate se anuleaza, nu doar doua (+ si -) cum avem in cazul electromagnetismului.
Sarcinile particulelor se schimba intre ele cu fiecare interactiune.
Iar particula care mediaza forta nucleara tare, gluonul, poseda si ea sarcina culoare. Ceea ce inseamna ca emite la randul ei alti gluoni. Fiecare din acei gluoni emitand alti gluoni si tot asa.

| Darkmagic a răspuns:

@Inferno am specificat ca ma amuz si ca este "un raspuns scurt".
Las pe cei care au timp, sa explice electromagnetismul, forta nucleara tare, materia intunecata, etc, pentru a da un raspuns aproape complet.
Eu nu mai am, mai ales ca Sabin "intreaba" trei randuri, la care sunt necesare "romane", ori in ultima vreme i-am scris destule, si a ramas "azot".
Consider deci ca e mai bine sa las raspunsurile de +100 de randuri cui doreste. big grin

| Darkmagic a răspuns:

Departe de mine sa afirm ca esti un user comun, DAR, ...acestea sunt ultimele raspunsuri-"roman" pe care nu le-ai inteles, de aici si hotararea de a raspunde cu trei randuri pe mai departe. :)
Pe bune, cand spui ca folosoful X a afirmat ca "nimic nu este" iar eu ti-am demonstrat cateva "ESTE" si tot nu s-a inteles, mai vrei acum sa scriu "Razboi si Pace" ca sa descriu interactiuni dintre electromagnetism, F.N.T. si materia intunecata?
Ca sa ce? :)
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16200297/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16202169/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16170833/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16231966/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16232649/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16233981/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16246893/
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16248774/
Spor pe mai departe.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Când ne aşezăm la masă să mâncăm, nu zicem niciodată "păi iar s-au pus în ciorbă morcovi, ceapă şi pătrunjel...". Nu, s-or fi pus, dar gătite de fiecare dată puţin altfel, continuăm să le mâncăm cu plăcere. Cam aşa şi cu aspectele pe care le menţionezi tu. Se pun întrebări aparent despre aceleaşi lucruri, dar de fiecare dată privite puţin diferit. Şi răspunsurile pot fi şi ele, evident, tot puţin diferite. Nu văd ce nu e în regulă aici. Despre ce să vorbim? Să zic "s-a uitat una la mine când treceam pe lângă ea; ce credeţi, mă place?" Chiar, despre ce să discutăm? La istorie toate sunt stabilite, cunoscute, se află pe net. În electrodinamica cuantică totul e clar. În mecanică, la fel. Şamd. Poate în filosofie ar mai fi ceva loc. Sau hai mai bine să spunem bancuri. Sau, de ce nu, să propunem să se închidă site-ul şi să plecăm fiecare acasă. Nu cred că e bine. Fii puţin mai maleabil, Darkmagic. Să dăm un caracter puţin mai uman discuţiilor noastre, mai prietenesc. Ce dacă la unele răspunsuri de ale tale nu am fost de acord sau nu am înţeles? Aşa se întâmplă când încercăm să socializăm. E ceva normal. Nu e ca la partidul unic: cine e pentu? toţi. Împotrivă? nimeni. Tu ar trebui chiar să te bucuri când se mai pun întrebări de acest gen (chiar dacă par a se repeta), pentru că, într-un fel, ţi se ridică mingea la fileu, ca să zic aşa; adică se abordează un domeniu în care tu eşti în elementul tău. Nu cred că sunt mai mult de trei oameni aici pe site care să ştie cât ştii tu. Eu te apreciez şi, cu permisiunea ta, vreau să fim prieteni; virtuali, evident.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru sabin89):

In Viena exista un Paradis al baietilor! Cu numai 500Euro, pe o saptamana, aveti bufet suedez (including femei, pe alese si la orice ora si oricate puteti!). Lasati handicapati ca ala raposat de vreo 3 zile, saracul, intr-un carucior, cu IQ calculat de el insusi!
Bosonii si alte tampenii! Sunteti tineri, lasati-va de subpozitii de 2 bani!

| Monst a răspuns:

Cauta pe brainly