| HouseHouse a întrebat:

Multi spun ca Einstein a fost credincios, dar alti ca a fost ateu...hmm oare care este adevarul?

20 răspunsuri:
Apache
| Apache a răspuns:

Si de unde sa stim noi adevarul cand avem aceleasi informatii de care dispui si tu?
Si ce conteaza pana la urma in ce credea?
A fost un vizionar si asta conteaza.

| victor333 a răspuns:

Sincer nu stiu si nimeni nu stie cu adevarat in afara de el ce e important e ceea ce a facut el in viata si pentru -ugly- invata sa vb corect limba romana

| HouseHouse explică (pentru victor333):

Ai auzit de scris repejor? Sau tu scrii corect tot timpul?

| RAY a răspuns:

"Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti.Niciun fel de interpretare, indiferent cat de subtila, nu-mi poate schimba opinia" - Albert Einstein

| Mădă0611 a răspuns:

Mda, povestea cu intuneric-lumina, frig-caldura laughing, minciuna, si unele lucruri spuse de el si neintelese de multi, ca de exemplu "When the solution is simple, God is answering."
* He said he believed in the god of Baruch Spinoza, but not in a personal god, a belief he criticized. He also called himself an agnostic, and criticized atheism, preferring he said "an attitude of humility."* (toata lumea stie de wiki)

| Wøodenpints a răspuns:

Credeam că pentru cineva cum era el, mai important este ce-a făcut în domeniul în care se pricepea cel mai bine, nu ce religie avea, sau dacă avea una.
Însă am întâlnit o mulţime care merg pe logica "dacă un om care era deştept, şi a avut merite deosebite într-un anume domeniu, credea în ceva, o să cred şi eu în acel ceva pentru că ăla era mai deştept decât mine şi ştie el de ce făcea asta." Nu, nu merge aşa. Cineva poate fi ultra dotat încât poate rezolva orice problemă de fizică sau matematică din univers, dar pe plan religios să fie de-a dreptul retardat. Chestiile ăstea nu merg mână în mână.

Deci, nu prea cred că contează dacă era credincios sau necredincios, asta ar fi trebuit să fie strict problema lui.

| raluk27 a răspuns:

Ce importanta are?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un ignorant in ceea ce priveste influentele spirituale.A ales drumul cunoasterii decat cel al indoctrinarii, dar un ateu, nu cred!

| bogdan72 a răspuns:

Einstein era deist. Credea in Dumnezeu ca intr-un "mare arhitect". Pentru Einstein, Dumnezeu crease lumea (i se parea ca totul materia se aranjase prea frumos cand putea fi haos dintr-un capat in altul, dar nu e), dar nu intervenea in creatie. Ca un ceasornicar priceput; din momentul in care mecanismul incepe sa ticaie, el nu mai are de ce sa intervina. Acesta era si conceptul lui. Nu credea in Dumnezeu care implineste dorintele si aduce daruri de craciun, nici macar in cel din Biblie, dar credea intr-o forta atotputernica.

Ca filosofie, deismul mi se pare un non-sens. Nu e absurd, doar nu isi are rostul. Am o explicatie simpla, dar nu asta e intrebarea ta.

| Thunderstruck a răspuns (pentru bogdan72):

As vrea si eu sa stiu de ce e un non-sens, pe privat daca doresti, daca nu, e bine si aici, chiar ma intereseaza.

| bogdan72 a răspuns (pentru Thunderstruck):

Recunosc ca "non-sens" nu e cel mai potrivit termen - am scris in graba -, dar iti voi explica ce vreau sa spun.
Deci, presupunem ca Dumnezeu este chiar asa cum este inchipuit de deisti.
1) Nu se implica in viata noastra
2) Nu are asteptari de la noi; neimplicandu-se, nu cere sa fim morali sau oricum pretind religiile.
3) Creatia sa principala este cea materiala; nu ne ducem intr-un loc "mai important" dupa moarte; nu exista o viata atemporala.

Ce inseamna asta? Ca cel mai important este ceea ce faci aici si doar trairile de pe pamant conteaza pentru tine.

Bine-bine, si daca actiunile noastre nu au consecinte decat de felul "ai furat un mar, vine politia si te bate, te barfeste vecinul, te cearta parintii", daca ceea ce facem aici conteaza doar pentru noi si nu ne afecteaza dupa moarte, ce sens mai are existenta unui Dumnezeu? Si chiar daca are, de ce mi-ar pasa mie de existenta lui? El nu se implica in viata mea, nu ma pedepseste, nu ma rasplateste. Lui nu ii pasa de mine (sta doar dupa un geam de sticla si se uita la lume ca intr-o vitrina), mie nu imi pasa de el. Ce imi pasa daca el a creat lumea? Nu am datoria sa ii multumesc pentru existenta mea. Nu am nicio datorie. Nu am pur si simplu niciun beneficiu din a crede in el.
Daca un Dumnezeu a creat lumea sau nu, pentru mine nu e nicio diferenta. El exista degeaba si, din punctul meu de vedere, e doar o explicatie a celor ce se indoiesc de stiintele exacte pentru a explica existenta. Existenta totului.

| Thunderstruck a răspuns (pentru bogdan72):

Am inteles punctul tau de vedere, il apreciez, as scrie si eu ceva dar am o mana rupta si imi ia 2 ore, altcandva daca e, mult noroc!

| Solsagan a răspuns:

Ce câcat contează?

| Terente20 a răspuns:

Din ce stiu eu asa, din auzite, einstein toata viata a fost ateu. pe patul de moarte insa a spus ca dumnezeu exista. bineinteles, a spus-o doar ca sa mai lase inca o enigma in urma lui.

| Terente20 a răspuns (pentru Terente20):

O alta enigma ar fi, la ce lucrari a dat el foc spunand ca lumea nu e pregatita pentru ele? ce descoperise, teleportare, calatorie in timp...nu stiu si nu imi bat capul.

| HouseHouse explică (pentru Terente20):

Nu stiam ca a scris cv lucrari ai citit undeva poti sa imi dai linkul sau sa imi zici numele cartii eventual?

| Visionfree a răspuns:

Nu credea in religii dogmatice.
Einstein a incercat sa demonstreze ca nu exista dumnezeu si nu a reusit.

Aici nu vorbim de un barbos care sta in cer si care te trimite la baubau daca nu esti cuminte, asta si un retard isi da seama ca nu exista, el se uita dupa un Dumnezeu pe care nivelul omului de intelegere nu il poate percepe nici macar un procent(de aceea oamenii Il asociaza cu simboluri).

Einstein era agnostic.

| funkygiovi a răspuns:

Din cate stiu eu, Einstein era evreu...

| HouseHouse explică (pentru funkygiovi):

Da era ereu si se mandrea cu asta dar spunea ca religia asta nu este mai deosebita decat altele sau ca oamenii care sunt evrei nu sunt mai speciali sau mai inferiori decat cei care nu sunt.

| MonteCassino a răspuns:

Dupa parerea mea intrebarea ta avea mai mult sens in categoria religie.
Tu selectand categoria stiinta si filosofie nu faci decat sa incerci sa pornesti un razboi in ''tara'' gresita.Nu stiu daca intelegi ce vreau sa spun.
In ceea ce priveste stiinta, chiar nu conteaza adeptul carei religii era Einstein. In domeniul stiintei el si-a facut treaba bine si asta e tot ce conteaza legat de acest domeniu.
Daca era crestin sau ateu nu mai intereseaza pe nimeni (faptele/influentele sale asupra lumii moderne ramanand neschimbate indiferent de ceea ce credea sau nu credea in.
Probabil intrebare ta ar fi avut mai mult succes in categoria religie avand in vedere faptul ca si crestinii si ateii il vor pe Einstein drept un plus (un avantaj daca vrei) ce are sa aduca politicii lor ''dominatia" atat de mult ravnita de fiecare reprezentant al fiecarui cult.
Sper ca am reusit sa ma fac inteles...E opinia mea, e observatia mea poti sa o accepti sau nu.