| sabin89 a întrebat:

Roma a fost intemeiata de un descendent al lui Aeneas, care nu vorbea latina. Aeneas cu trupa lui vorbeau limba care s-a vorbit in Troia. Cum de romanii au continuat cu latina si nu cu o combinatie intre cele doua limbi?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Nu o sa primesti un raspuns aici, chiar daca imi esti prieten si ai si un frumos nume latin. happy
Pentru ca sunt lucruri care se pot, si lucruri care NU se pot...
Explic: happy
Orice absolvent al unei facultati serioase de Istorie iti va spune ca nu se cunosc motive bazate pe izvoare, motive care sa arate DE CE in perioada pre-romana nu s-a vorbit greaca sau o combinatie greaca-latina, ori altceva.
Nu se cunoaste nici daca etruscii au fost o populatie autohtona, ori daca ei au venit in Italia, parte din zona Troiei (Turcia de astazi), parte din insulele grecesti.
Sunt mai multe ipoteze pe acest subiect, iar grecii au avut dintotdeauna pacatul exagerarii... happy
Putem crede in legendele privind intemeierea Romei de catre cei doi gemeni, sau putem crede in toponimul Ruma, derivat dintr-o ramura etrusca ce imi scapa acum, DAR tot nu se cunoaste cine a intemeiat Roma.
Daca au fost troienii, daca troienii au devenit etrusci, sau daca troienii au fost practic asimilati de etruscii deja prezenti ca si populatie autohtona.
Controverse sunt multe, iar in lipsa unor izvoare certe, si acum se merge pe varianta legendara a lupoaicei si gemenilor.
Pentru ca repet, sunt lucruri care se pot, si lucruri care NU se pot... happy

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Sigur, povestea cu lupoaica nu o crede nimeni. Si ceea ce spune traditia despre fondarea, dezvoltarea si regii Romei timpurii nu poate fi crezut decat in parte. Istoriile s-au cristalizat sute de ani dupa evenimentele pe care pretend ca le consemneaza. Este posibil si ca documente de valoare sa fi pierit cu ocazia pustiirii Romei de catre gali (390). Totusi sunt si lucruri pe care le putem accepta, precum existenta celor sapte regi, de la Romulus la Lucius Terquinius Superbus. In ce priveste latina, problema e foarte neclara. Chiar acolo in Peninsula nu stim cine mai vorbea acesta limba in afara de cei din Latium. Vorbeau sabinii latina? Sau umbrii, picenienii, samnatii si care mai erau? Greu de zis.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Din pacate dovezile s-au pierdut, Istoria fiind o disciplina mai grea cu fiecare an care trece.

In legatura cu ce a raspuns userul Kaℓi, latina a devenit "limba internationala" odata cu dezvoltarea teritoriala, administrativa si militara a Republicii, apoi sub Imperiu, mai apoi sub Biserica Catolica, sub care a devenit si limba comunicarilor stiintifice.

6 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

Oare ce limba se vorbea in Troia? happy
Probabil latina era, pe vremea aia, un fel de engleza de azi. Adica limba pe care o cunosteau macar cei invatati din fiecare semintie, limba internationala cea mai accesibila.
Si poate ca in troiana erau mai grele conjugarile happy

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Limba internationala? Din cate stiu eu nu se vorbea nici in peninsula italica, decat in acea minuscula regiune numita Latium. happy

| Mădă0611 a răspuns:

Https://www.youtube.com/watch?v=duj_84hnc58 Nu spun ca totul e adevarat, dar nu pare nici minciuna, desi ceva e totusi dubios.

| Kaℓi a răspuns (pentru Mădă0611):

Daaaa, Roxin si generalul Che! big grin tulburatori! sau tulburati?winking