| ElKarlos a întrebat:

Sunt nelinistit legat de tensiunile dintre Ucraina si Rusia.
Credeti ca incepe razboiul la frontiera noastra?
De ce face Rusia aceste demonstratii de forta?
Rusia este mai puternica decat SUA?
Avem vreo sansa fiind cu NATO si SUA?

11 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Exercitiu militar, nu are curaj putin sa o dea pe branci pentru ca exista bomba atomica asa ca nimeni nu face haz de necaz

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Nu.
2. Fiindcă poate.
3. Au puteri egale.
4. Da.

| NLS a răspuns:

Indiferent cine aprinde scanteia, ucrainienii sau rusii, celelalte puteri europene+UK+SUA vor interveni, toate de partea Ucrainei.

Turcia este si ea impotriva Rusiei, datorita faptului ca doreste sa isi pazeasca iesirea la mare (cam asta e intentia Rusiei, vrea sa acapareze treptat bucatica cu bucatica diferite teritorii, in special din Ucraina, si cat mai multa iesire la mare).
Singurul potential aliat al Rusilor ar fi China, dar nu m-as baza pe asta, ei acum au ce au cu Taiwanul, si cred ca se gandesc de 10 ori inainte sa o porneasca incoace.
Intr-un cuvant, se pot intampla multe, dar la fel de bine poate sa fie un fâs.
Rusii se bazeaza mai mult pe intimidare, sunt destul de constienti ca sunt (aproape) singuri.

| batranulintelept77 a răspuns:

Nu au șanse rușii contra NATO.

| Spo0ky a răspuns:

Situatia e tensionata, ambele tabere folosind ofensiva, intimidarea. Un lucru e cert :Rusia nu va abandona teritoriile anexate, ba chiar va incerca sa se extinda pentru ca considera Ucraina ca teritoriu propriu controlat de rebeli pro-vestici.

| Zuzu1991 a răspuns:

1. da
2. ca mai vrea o bucata din Ucraina, in mod explicit zonele cu vorbitori de rusa majoritari
3. nu, dar nu conteaza, in caz de bubuiala nucleara murim toti, nu exista invingatori
4. habar nu am... NATO a fost o chestie anti-comuism si tarile care erau pe vremea aia erau clar ca vor fi aparate de comuisti, acum tari ca Romania, Lituania, Letonia, Bulgaria, etc. s-ar putea multe tari cel putin sa strambe din nas daca ar trebui sa vina si sa le apere, cel putin Trump nu avea nici o intentie... OARECARE

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

În privința lui Trump, eu zic să ne luăm după fapte, nu după relatările din presa neomarxistă.

Faptul că Obama a desființat Flota a 2-a a Atlanticului de Nord, iar Trump a reînființat-o e o realitate, chiar dacă presa mainstream nu a scris niciun cuvânt despre asta. Crimeea a fost anexată pe vremea lui Obama, după desființarea Flotei a 2-a americane.

Faptul că Obama a retras pe tăcute toate tancurile americane M1 Abrams din Germania, iar Trump le-a adus înapoi, iarăși e o realitate, chiar dacă presa mainstream nu a scris niciun cuvânt despre asta. Crimeea a fost anexată pe vremea lui Obama, după retragerea completă a tuturor tancurilor americane din Germania.

Ai văzut în presă vreo fotografie cu bavarezi fluturând steaguri americane când tancurile M1 Abrams de la Grafenwöhr au ieșit pentru prima dată pe drumurile publice, după ce Trump le-a adus înapoi? N-ai văzut și nici n-o să vezi. Cine a readus Rusia în forță pe arena internațională, în urma intervenției din Siria? Nu tot administrația Obama? Cu se ce ocupa Biden pe vremea aceea? Nu cumva era vicepreședintele lui Obama?

Armamentul nuclear strategic e din alt film, rolul lui e tocmai acela de a nu fi folosit, el există în scop de descurajare a unor conflicte majore. Există și arme nucleare tactice mici (obuze de artilerie, dar și rachete aer-sol B61 care pot fi lansate și de pe avioane F-15, F-16, F-18 etc.) însă efectele lor sunt modeste, chiar sunt arme tactice cu efect redus sau intermediar, nu sunt arme strategice.

Problema serioasă e alta: rolul democraților la Casa Albă e să realizeze visul lui Gorbaciov, "casa comună europeană, de la Atlantic până la Urali." Iar la Bruxelles și la Berlin sunt o mulțime de cârtițe de-ale rușilor. Putin a fost rezident KGB la Dresden timp de 9 ani, vorbește germana cu același accent ca Merkel și pe mulți dintre politicienii germani de azi i-a recrutat cu mâna lui.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Harfagre):

Clar, ma apuc sa invat rusa big grin

| Harfagre a răspuns (pentru Zuzu1991):

A trecut vremea rușilor, cam în urmă cu 150 de ani au atins ei nivelul maxim, aproximativ pe vremea războiului nostru de independență de la 1877.

Știu că urmează manifestări isterice din partea neomarxiștilor, dar nu mă pot abține tongue : decăderea rușilor a început odată cu abandonarea creștinismului, exact cum s-a întâmplat și cu Marea Britanie după 1918 și exact cum se întâmplă în prezent cu Statele Unite.

Religiile abrahamice sunt expansioniste, dpdv cultural ele oferă un avantaj evolutiv, așa a ajuns civilizația occidentală să se impună pe toată planeta în secolul 19. Odată cu abandonarea creștinismului, în secolul 20, avantajul evolutiv a dispărut, iar acum asistăm la expansiunea islamului, care e tot o religie abrahamică și e evident tot expansionistă.

Nu cred că poate nega nimeni expansiunea musulmană din Europa de azi. Chiar și armata Rusiei conține musulmani cam în proporție de 50% sau chiar peste. La momentul de față, avantajul evolutiv e doar al islamului, el se extinde, odată ce vest-europenii au cam abandonat creștinismul. Dar nu li se poate explica asta neomarxiștilor, fiindcă ei la asta muncesc, la distrugerea civilizației creștine. Însă în viitor tocmai ei vor suporta din plin consecințe din partea musulmanilor, asta fiindcă "Dumnezeu nu bate cu bățul" tongue

| Harfagre a răspuns:

Nu poate fi vorba de un război propriu-zis între Rusia și Ucraina, ci de un război civil în Ucraina. Rusia ar fi interesată de destrămarea Ucrainei și împărțirea ei în cel puțin două state. Statul din nordul și vestul Ucrainei actuale ar rămâne pro-occidental, iar statul din estul și sudul Ucrainei actuale ar fi pro-rusesc, putând fi ulterior integrat chiar în Federația Rusă.

Vestul Ucrainei e compus din teritorii care au aparținut Poloniei și Imperiului Austro-Ungar, în timp ce sudul Ucrainei a fost Novorossia (Rusia Nouă). Istoric vorbind, Novorossia a aparținut Imperiului Țarist. Integrarea ei în Ucraina a fost o decizie oarecum arbitrară, la fel ca și pentru Crimeea.

Rusia nu e mai puternică decât Statele Unite, însă un război civil în Ucraina poate fi prelungit de ruși la nesfârșit, exact ca în Siria sau ca în Afghanistan. Cu Biden la Casa Albă, Putin e liber să facă ce vrea el. Să nu uităm că Biden a fost vicepreședintele lui Obama, iar Putin a anexat Crimeea în 2014, pe vremea lui Obama. Care Obama desființase Flota a 2-a a Atlanticului de Nord în 2011 și retrăsese toate tancurile americane din Germania. Trump a remediat ambele probleme în 2018, dar acum Biden o să dea din nou mână liberă Rusiei.

Problema Ucrainei este că are cel puțin vreo 8 milioane de ruși pe propriul teritoriu, din care probabil vreo 80% sunt loiali Rusiei, nu Ucrainei.

| luigifan a răspuns:

Pentru ca vor ei sa devina cea mai mare tara, ca si cum nu sunt, doar ca ei nu le-au ajuns si vor mai mult.