| Steregoi a întrebat:

Telescoapele spatiale sunt foarte slabe din punct de vedere al capacitatii de apropiere a obiectelor indepartate in comparatie cu dimensiunile mult mai mari ale universului material. Este posibil sa fie asa deoarece stelele foarte indepartate sunt invizibile la o apropiere mai mica prin lentile iar zona, unde obiectele indepartate s-ar putea vedea la o apropiere mai mare, este intunecata. Universul material este ocupat de nebuloase care ar putea distorsiona lumina captata de la obiectele mai indepartate aflate dincolo de aceste nebuloase si nori de praf cosmic. Nu degeaba se chinuie cercetatorii sa faca telescoape cu o capacitate de apropiere mai mare si tot nu ar fi suficient ca sa se vada marginile universului material. Ce parere aveti?

5 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

In mare parte universul este empty, se poate ca lumina de la anumite stele sa nu fi ajuns la noi, dar avem si telescoape bune, asa am reusit sa vedem in trecut cu 13, 8 miliarde de ani, o sa spui dar cum?
http://istoria-universului-2020.blogspot.com/......lesul.html
un mic clip care arata cum se calculeaza distanta pana la stele

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Hubble Space Telescope
James Webb Space Telescope

https://www.seti.org/astrobiology
cauta viata in univers

| Doja a răspuns:

Nu exista capacitate de apropiere Exista rezolutia lentilei si a senzorului si abilitatea de a focaliza pe un punct cat mai mic.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Deep_Field

| Steregoi explică (pentru Doja):

Rezultatul e acelasi, apropierea aparenta a obiectelor indepartate aflate la distante cosmice.

| Doja a răspuns (pentru Steregoi):

Da, este... dar este inteles cumva gresit conceptul si are si niste consecinte diferite, cum ar fi deformari de perspectiva.

In mod normal daca ai apropia 2 imagini ar trebui sa fie plate si sa-si pastreze proportiile. Daca proiectezi sectiuni atunci imaginea va fi deformata in functie de curbura lentilei.