| Yee a întrebat:

Yee(Salut)! Oare evenimentele pe care le uitam cu totul, le percepem de parca nici nu s-au intamplat vreodata si experientele pe care le traim in fiecare zi, in mod repetat ne schimba comportamentul?

Răspuns Câştigător
| Lostlyric a răspuns:

O sa incep cu un paradox: tine minte ca nu vom uita nimic, niciodata. Totul este memorat, asa ca nu ai cum sa percepi ca un anumit lucru sau eveniment nu s-a intamplat decat in cazul in care suferi de diverse forme de amnezie. In momentul in care te lovesti cu un trigger, acea amintire este readusa la viata. Ea sta acolo, captiva in proteinele neuronale pana in momentul in care o vei accesa din nou.
Nu experientele pe care le traiesti zilnic iti schimba comportamentul, ci mecanismele foarte complexe de analiza a creierului in acele modele sau pattern-uri prin care treci iti pot schimba comportamentul. Nu experienta in sine schimba comportamentul, ci raspunsul la experienta. Daca intr-o experienta care se repeta ai un raspuns repetitiv sau un mecanism repetitiv, adica un pattern, dupa o lunga perioada de timp acel mecanism cerebral se va repeta in mod inconstient. Cred ca ti s-a intamplat de multe ori sa spui despre un drum pe care il faceai zilnic ca "il cunosti si cu ochii inchisi". Exact asta inseamna. O experienta pe care o repeti foarte des, raspunsul este de a face in fiecare zi acelasi drum ca apoi, dupa o anumita perioada de timp, sa urmezi aceleasi carari fara a mai fi atent la drum.
Singura modalitate de a schimba mecanismul sunt experiente noi. In exemplul dat: intr-o zi te abati de la drumul pe care il faci in mod obisnuit si intri pe o straduta laterala.

| sabin89 a răspuns (pentru Lostlyric):

Cum ai aplica raţionamentul tău în cazul unui obicei rău pe care l-ai contractat (ex., jocurile de noroc)? Cum te poţi debarasa de el? Tot prin experienţe noi?

| Lostlyric a răspuns (pentru sabin89):

A juca la jocurile de noroc nu are legatura cu vreo experienta anume, ci este un rezultat. happy Care de multe ori apare in cazuri de deviere comportamentala. Printre cele mai multe persoane care nu inteleg ca jocurile de noroc sunt facute pentru a pierde sau sunt facute pentru cei slabi la matematica sau ca sunt creeate special pentru ca acele case de pariuri sa castige - sunt persoanele care sufera de episoade maniacale, cele care isi doresc fix-ul unui comportament deja prestabilit. Ca la droguri, mecanismul cerebral o ia singur pe o cale, datorita dezechilibrului chimic la nivel neuronal. Acela nu mai e un exemplu bun, desi este un exemplu diferit si definitoriu.
Exemplul pe care am incercat sa-l expun mai sus este pentru a demonstra ca o experienta nu poate fi stearsa din memorie si ea nu schimba comportamentul, ci ca acesta poate fi schimbat prin a schimba intreg mecanismul de gandire sau felul in care privesti acea experienta.
Invat. Nu sunt atot-cunoscatoare. Buna intrebare.

| SG1995 a răspuns (pentru sabin89):

Poate nu uita ca depenta e ceva psihic, ajungi sa fii dependent de un lucru doar ca sa te simti bine, pentru un jucator de noroc nu e important daca castiga sau pierde, ci sentimentul de a juca, adrenalina, etc. Cauzele unei dependente e totdeauna o evaziune de problema sau o nevoie. Parerea mea e ca o dependenta nu poate distrusa e in gena umana sa aiba un anumit "drog", deci trebuie inlocuita cu o alta dependenta mai putin nociva sau excesiva.

| sabin89 a răspuns (pentru SG1995):

Complicat! Cel mai bine, faci un efort de voinţă şi pui capăt acelui obicei. happy

| SG1995 a răspuns (pentru sabin89):

Un dependent nu poate pune capat taman pentru ca dependenta sa e psihica.
De exemplu un vanator nu ucide de necesitate, ci din placerea obiceiului, placere pe care a asociato cu obiceiul.

6 răspunsuri:
| PRD98 a răspuns:

Evident ca ne schimba, daca evenimentele sunt nefericite sau au un anumit grad de insatisfactie, in viitor v-om face tot posibilul sa nu mai trecem prin astfel de evenimente, constiinta are deja experienta celor intamplate si nu te lasa sa 'comiti unele greseli'.