| SonicAndrei a întrebat:

Am luat un ventilator pentru carcasa calculatorului: un Arctic F12 TC, care are un senzor de temperatură în vârful unui cablu pe care îl poți pune oriunde vrei. Ventilatorul funcționează automat în funcție de temperatura detectată de senzorul său: dacă e sub 32°C atunci stă la turație mică, iar dacă depășește 32°C își mărește rapid viteza.
Momentan, am pus senzorul de temperatură deasupra HDD-ului care are o temperatură de 35°C, dar ventilatorul nu pare să-și fă mărit turația prea mult.

ÎNTREBAREA MEA ESTE: Cum pot seta manual viteza acestui ventilator?
Menționez faptul că are o mufă cu 3 pini, iar în BIOS e setat pe Full ON (by default).

4 răspunsuri:
| CM7YRE a răspuns:

Iti iei un soft pentru viteza ventilatorului, google "fan speed" si o sa gasesti mai multe:
http://www.almico.com/sfdownload.php

| SonicAndrei explică (pentru CM7YRE):

Am instalat SpeedFan. Îmi recunoaște ventilatorul („Sys") și e la 100%. Momentan se învârte cu aproximativ 500 RPM, dar el poate 1350 RPM. Am și AsRock Extreme Tuning Utility, dar văd aceleași lucruri ca și cu SpeedFan.
Eu mă gândesc că cipul ventilatorului controlează turația exclusiv în funcție de temperatura detectată de senzorul lui. Totuși, trebuie să fie o metodă prin care îi poți seta manual viteza...

| CM7YRE a răspuns (pentru SonicAndrei):

Unele ventilatoare au anumite cabluri care le reduce voltajul si indiferent cat dai tu peste turatia respectiva, el nu trage mai multa putere. Nu cred sa fie totusi cazul tau, cel mai probabil ai o mufa pe 3 pini. Incearca s-o legi de mai multe locuri, sa vezi daca locul de pe placa de baza (sau daca o legi la sursa sau altfel) conteaza.

| SonicAndrei explică (pentru CM7YRE):

Am mai făcut niște teste, am mai căutat informații pe internet și am ajuns la următoarea concluzie: sunt 95% sigur că Arctic F12 TC își reglează complet automat turația în funcție de temperatura sesizată de senzorul lui, iar tu nu-l poți controla în niciun fel.
Am reușit să prind o viteză de 1000 RPM așezând senzorul de temperatură pe HDD, care a avut la un moment dat 39°C.
Am pus senzorul chiar și pe radiatorul de la procesor și de la placa video, dar nu am atins decât 530 RPM de acolo (ciudat...).
Momentan nu pot lega ventilatorul la sursă întrucât nu am adaptor pentru așa ceva.