| Daughter a întrebat:

Atunci cand cineva face o poza si pune la descriere "35mm" ce reprezinta de fapt? Am observat ca in marea majoritate a cazurilor pozele cu acest hashtag/ descriere au un aspect "vintage", care chiar emana o anumita atmosfera. Multumesc.

7 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

1. in cazul aparatelor SLR (si a celorlalte aparate clasice), 35mm o reprezinta latimea filmului fotografic. Era cel mai comun format de film, existand totusi si "super-aparate" cu filme de 120mm. (Hasselblad, Rollei, Kowa...)

2. in cazul unui DSLR (sau orice aparat digital, fara film), senzorul echivalent unui film de 35mm, are dimensiunile 36 mm × 24 mm.
(si din acest motiv se numeste senzor "full frame")

3. in afara de cazul de la punctul 1), 35mm poate reprezenta distanta focala a obiectivului.


In lista de mai jos sunt cateva aparate cu film, de fabricatie mai recenta.
https://www.bhphotovideo.com/......-brand-new

LEICA merita toata atentia, ei sunt parintii formatului de 35mm.

INSA un efect Vintage de calitate il poti obtine pe orice aparat digital, daca te pricepi. Ma refer in principal la DSLR-uri, nu la o sapuniera de 350RON.
Mai poti obtine acelasi rezultat folosind filtre specifice, in programele de editare foto.

| Uvox a răspuns:

35mm este lățime filmului fotografic. Exista si digitale la care senzorul are dimensiunile filmului de 35mm (full-frame).
35mm inseamna ca e pe film si nu digital.

| Daughter explică (pentru Uvox):

Imi poti da exemplu de cateva aparate de genul?

| Bula a răspuns (pentru Daughter):

La noi in tara s-au folosit multe aparate bune de fabricatie sovietica: Smena, Zenit, Zorki au fost cele mai cunoscute. Mai ales in alb-negru se puteau face efecte artistice excelente (atat la expunerea cu aparatul foto, cat si in timpul prelucrarii in camera obscura).

| Uvox a răspuns:

Sau mai poate insemna distanta focală a obiectivului folosit.

https://www.rockpapershotgun.com/2016/06/21/35mm-review/

| MentulaMagna a răspuns:

Sunt poze facute pe film. Eu am un Zenit, altele cunoscute sunt: Pentax, Zorki, Olympus, Minolta, Kodak, etc. Filmul il alegi tu inainte sa-l cumperi, daca vrei sa faci poze color sau nu. Dupa ce termini rola te duci cu el la developare/scanare. O rola gasesti si la 12 lei. Restul e in jur de 30 de lei, depinde de film si unde te duci pentru developare.