| StoicAnalysis a întrebat:

Buna ziua! De cateva zile ma tot confrunt cu o nelamurire in legatura cu un calculator cumparat pe piese. Pentru a clarifica partea cu compatibilitatea lor una fata de cealalta, mentionez ca ele au fost verificate de cineva care se pricepe la asta.

Nelamurirea mea este:
Placa de baza unde vin montate piesele este ASUS PRIME B550 PLUS. RAM-ii sunt de 3200MHz 32GB dual channel ( 2 x 16 GB ). Procesorul e un AMD Ryzen 5 5600X. La inceput cand am bagat un singur RAM, imi dadea automat o frecventa mai mica la el atunci cand am intrat in BIOS ( ambii RAM-i nu mergeau impreuna, gen nu imi mai intra deloc in BIOS ). De acolo am inceput sa-i fac update la BIOS asa cum am vazut pe forumuri si prin alte ghiduri. Apoi dupa ce i-am facut update si am dat un restart, Nu imi mai intra in BIOS deloc. Singurul simptom care apare este acel mic led aprins la placa de baza unde scrie DRAM ( O eroare de la RAM din ce am citit prin forumuri ).
Faza este ca am incercat si alti RAM-i de la un prieten ( aceeasi frecventa si stocare ) si tot acelasi simptom imi da. Mai mentionez ca procesorul nu are pini indoiti sau arsi ( am verificat eu si asta ). Si placa de baza suporta acest tip de RAM, deci este exclusa si ipoteza asta.
Cineva care se pricepe la partea electrica sau care a avut probleme similare de asa natura, stie cam care ar fi cauza?

15 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Din punctul meu de vedere problema actuala este de la rescrierea defectuoasa a Biosului, pentru a fi rescris este nevoie de pricepere si echipament pe masura, costurile sunt destul de piperate!

Poti sa mergi cu acel PC la un service IT bun si te vor lamuri daca banuiala mea este corecta!

Prin update defectuos ma refer ca fie nu s-a ales o versiune corecta a Biosului pentru placa ta de baza, fie de exemplu s-a intrerupt conexiunea la curent (alimentarea), fie a aparut o eroare in procesul de update.
Eu ma incumet sa fac update de bios doar la Laptopurile mele, pentru ca stiu sigur ca in cazul in care ar pica curentul, ramane acumulatorul laptopului
La PC as face doar daca as avea acel PC conectat la un UPS

| NLS a răspuns (pentru Simpatic):

Daca a facut ultimul update, adica
PRIME B550-PLUS BIOS 3405
Version 3405 15.97 MB 2024/01/08
e perfect in regula.

Acum nu stiu cum reactionezi tu, dar EU, cand mi se opreste curentul, VAD asta.
Si de regula, nu ma apuc sa actualizez BIOS-ul nici cand sunt beat (ca sa risc sa intru pe pagina altei placi de baza), nici cand vad ca se apropie furtuna.

De vreo 8 ani nu s-a mai oprit curentul aiurea in Ro, cu exceptia unei furtuni.
Iar in Germania, din 2012, niciodata nu am avut curentul cazut.

Acum daca omul se apuca de update de BIOS cand vede nori negri pe cer, e fix problema lui.
Un om cat de cat inteligent nu face asa ceva, daca a citit acel rand amarat si l-a inteles...

In ultimul an am actualizat BIOS-ul pentru toate cele 5 calculatoare din familie, plus 2 laptopuri la care am bateria scoasa si merg de la priza. Plus BIOS-ul unui vecin, caruia i-am facut in 2020 un PC din 3 componente noi, si restul ramase de la mine.
Nu am folosit UPS, (nici nu am de gand vreodata, desi imi permit) si nu mi-am distrus BIOS-urile.

Ce nu inteleg, e de ce nu incearca sa instaleze Windowsul.
Asa am putea afla chestii cu adevarat importante, inclusiv despre starea BIOS-ului, daca ii recunoaste sau nu RAM-ul, daca recunoaste unitatea de stocare.

| Simpatic a răspuns (pentru NLS):

Ai dreptatea, insa eu o fac ca si hobby, imi place sa ma joc cu ele sa 'mesteresc' in functie de idei pe parte de softuri, sa configurez sa umblu in toate setarile etc, la tine e ceva profi, esti in alta categorie cu un alt nivel
iar in ultimii 8-9 ani mi-am cumparat doar laptopuri, de aceea am zis ca sunt mai bazat cand fac update de BIOS pe laptop, am o certitudine in plus
nu-s importiva PC-urilor! Inca mai am unul vechi mai mult pentru office, dar de cand m-am indragostit de laptop nu cred ca imi voi mai lua un PC nou si performant
mai ales acum cand am pus ochii pe un Lenovo Legion, din pacate ce imi doresc ( ce caracteristici are) are un pret pe masura, o sa iti spun cand ma voi decide sa achizitionez, in mesaj privat anumite detalii sau nelamuriri ori sfaturi inainte de achizitie

in ceea ce priveste actual updateul de BIOS, ele numai sunt ca in anii 2000 in care puteai gresi usor, acum producatorul iti pune la dispozitie soft necesar, practic e plug and play, descarci un utilitar (tool) si doar il rulezi, el face treaba in rest

si da, poate m-am grabit spunand ca buba este de la BIOS...

| NLS a răspuns (pentru Simpatic):

Nu am incercat, DAR din cate stiu, poti gresi daca esti pur si simplu habarnist sau total pe langa subiect.
Poti instala un BIOS al unei placi pe alta placa, si risti sa o strici, pentru ca cele 2 pot fi diferite (in special cand e vorba de alt chipset, sunt alte setari pe acolo, totul diferit).

Dar ma foarte indoiesc ca a scos el BIOS-ul altei placi de baza.

In plus, cum ai zis, in ziua de astazi a mai avansat tehnologia.
Pana si placa lui (care e un chipset mai modest) are posibilitati de restaurare daca ai facut ceva gresit.

ASUS CrashFree Bios 3 se numeste functia
(nu stiu daca e un chip secundar fizic, acel DualBios de la Gigabyte, sau e o functie de erase-restore, dar cert e ca nu ai cum sa-ti strici BIOS-ul, nici daca s-a luat curentul, nici daca ai incarcat din greseala altul. Orice ai facut, poti corecta pe urma)

https://dlcdnets.asus.com/......051420.pdf

Eu prefer totusi placile mai high-end, unde aproape mereu ai 2 chip-uri fizice (2 BIOS-uri, dintre care unul de back-up).

| StoicAnalysis explică (pentru Simpatic):

Aceeasi diagnoza mi-a pus si un baiat de la un service de calculatoare. Tot prin aceleasi cuvinte. E posibil de la o rescriere defectuoasa a BIOS-ului. Dar inainte de asta, m-am documentat si eu despre BIOS, update-urile lui si ca este foarte important sa nu ai caderi de curent in timpul update-ului pentru ca ai putea pati asta. BIOS-ul nu aveam cum sa-l iau gresit. Nu cunosc eu toate detaliile hardware si software ale unui pc, dar din experientele mele anterioare cand eram calic si imi reparam singur pc-ul cand se defecta ceva la el, pana in prezent, stiu si eu anumite reguli si pasi importanti cand vine vorba de ceva esential sau chiar vital despre BIOS, procesor, RAM, etc. Incat sa verific atent ce update-uri sa le fac incat sa nu bulesc ceva. BIOS-ul la inceput mergea. Dand mai multe detalii despre situatie, BIOS-ul inainte de update se comporta destul de ciudat si asa. Adica imi citea doar un singur ssd din cei doi pe care i-am instalat, 4 tastaturi, 2 mouse-uri, RAM-ii care nu mii citea pe amandoi cand ii inseram in sloturile lor recomandate de manualul placii de baza, si daca nu ma indoiesc, nici placa video nu mi-o recunostea, cu toate ca cablul hdmi era conectat la ea si vedeam efectiv pe monitor BIOS-ul.

| StoicAnalysis explică (pentru NLS):

E destul de riscant sa incerc sa instalez windows-ul atunci cand e foarte posibil ca BIOS-ul sa fie defect de la chipset sau ceva de genul. Banuiesc ca tocmai de aia la inceput te pune sa verifici integritatea BIOS-ului si sa-i faci update. Tocmai pentru a nu instala un sistem de operare pe o placa de baza defecta.

| NLS a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Atunci poți pune BIOS-ul din nou, dar citește cu atenție manualul de utilizare, secțiunea BIOS.
L-am postat eu mai sus.
Îl poți scoate de pe pagina plăcii în romana dacă exista cumva pe domeniul Asus Ro.
(eu sunt pe pagina de Germania, si nu este în Romana)
Se descriu acolo destul de bine toți pașii, atât pentru update de BIOS, cat si pentru restaurarea lui, în caz ca s- a bulit,
cu ASUS Crash Free Bios3.
Nu trebuie sa te uiți pe net pentru asa ceva, trebuie sa urmezi exact pașii din manual.

Chiar și pentru update, se arata acolo ca trebuie redenumit acel fișier într-un anumit mod.
I-ai schimbat numele înainte sa îl pui pe stick?

| StoicAnalysis explică (pentru NLS):

Pai ok. Dar daca nu apare nici o imagine pe monitor (nu da semnal ), ci doar acel led de la placa de baza unde indica eroarea, cum as putea sa fac "restaurarea" cu acel crashfree? Am vazut pe yt ca cel ce facea acest tutorial avea semnal la monitor.

| StoicAnalysis explică (pentru NLS):

Am aflat pana la urma care a fost toata complicatia. Nici nu m-am gandit vreodata ca se poate intampla asa ceva de la o piesa atat de banala. Era de la un SSD... Aveam 3 piese pe care le consideram posibile defecte: procesorul, RAMii si placa de baza. Nestiind care dintre ele e cea defecta, am ales sa dau tot PC-ul spre diagnoza direct de unde l-am cumparat ( PC Garage ). Am primit raspunsul de la ei ca au inlocuit SSD-ul si a mers... laughing

| NLS a răspuns:

"La inceput cand am bagat un singur RAM, imi dadea automat o frecventa mai mica la el atunci cand am intrat in BIOS"
Asta e normal, chiar si când introduci ambele plăcute.
Ca să meargă la frecventa înscrisă pe el, trebuie sa activezi modul XMP din BIOS (mai exact, la AMD se numește DOCP la unii producători, iar pe plăcile noi, AM5, se numește Expo).

Faptul ca nu au mers împreună înainte de update-ul de BIOS, si nici după aceea, e o problema, dar tine și de "plăcerile" plăcii de baza.

Ajunge ca RAM-ul sa nu primească din placa de baza voltajul potrivit, si totul se duce de râpă.

Ai încercat după update și câte o placa pe rand, în fiecare slot?

Ai făcut foarte bine ca ai încercat RAM-ul lui la tine, dar eu as proceda și invers, as introduce RAM ul tău în alt PC, ca sa am certitudinea ca sunt sau nu ei problema, la modul general.

Ai omis sa specifici dacă calculatorul funcționează în rest normal, adica dacă intra in Windows... Sau nu.

PS: dacă RAMul folosit are parametri asemănători cu cei ce apar în lista de compatibilitate, merge orice model și orice brand, nu trebuie sa te limitezi la cei de acolo.
Important e totuși sa fie de la un brand cunoscut: Corsair, G. SKILL, HyperX, Kingston Fury.

| StoicAnalysis explică (pentru NLS):

Am incercat toate combinatiile de sloturi la RAMi si cu nici una nu vrea. Am citit si din manualul placii de baza prima data unde am vazut ca e recomandat/trebuie sa fie pusi in sloturi anume gen A2 cu B2. RAM-ii sunt Kingston fury beast, e un producator cunoscut de mine, si de altii. Am avut in trecut la vechiul pc tot de la Kingston. Voltajul il primeste da-l in puii mei ca am luat o sursa destul de generoasa si cu certificat 80+ gold. Urmeaza sa vorbesc cu cei de la pc garage si sa dau placa de baza in garantie, sa vad daca este buna sau nu.

| StoicAnalysis explică (pentru StoicAnalysis):

Pai daca nu a intrat in BIOS, automat nu am apucat sa pun nici un sistem de operare. Dar in rest, el functioneaza normal ( placa video, procesorul).

| NLS a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Pai instalează Windows-ul, vezi dacă vrea sa se instaleze. (dacă îți recunoaște RAM-ul, se va instala)

Nu ai nevoie sa intri în BIOS pentru asta, trebuie sa accesezi doar tasta pentru BootMenu. (una dintre tastele F9-F12, în funcție de producător).
Trebuie apăsată repetat, de când apeși butonul de pornire și pana apare fereastra de Boot Menu pe ecran.
Din ea alegi numele stick-ul ui...

| adryang78 a răspuns:

Încearcă să-i scoți BIOS-ul și să-l pui la loc. Sper că n-ai făcut pe-acolo ceva care l-a crăpat de tot. happy
Caută pe placa de bază ceva ce seamănă cu o baterie rotundă, cam ca acelea de la telecomanda mașinii. Rotundă și plată.

| StoicAnalysis explică (pentru adryang78):

Am incercat si resetarea de BIOS prin scosul acelei baterii rotunde de pe placa de baza timp de 5 minute chiar, pentru a fi sigur ca a stat la timp util scoasa afara. Dar tot la fel imi face.