|

Ce înseamnă wati la o boxa? Cat de tare se aude sau care e faza? Sa ma clarifice cineva va rog și cum pot sa îmi aleg o boxa bună care sa se auda bine?

4 Raportează Evaluează
4 răspunsuri:
| a răspuns:

W de pe difuzpare reprezinta puterea maxima la care poate functiona un difuzor. In multe cazuri acele valori sunt p.m.p.o. sau "peak", adica valori exagerate, neadevarate. Puterea r.m.s. e normal puterea maxima reala. Mai importanta este impedanta, si mai complicat de explicat. La majoritatea difuzoarelor e de 4 sau 8 ohmi, dar sunt si de 2, 1, 16 sau mai mult. Cu cat sunt mai putini ohmi, cu atat mai multa putere suge din amplificator. Un difuzor la 4 ohmi poate primi putere dubla fata de unul de 8 ohmi, de la acelasi amplificator. Insa nu toate amplificatoarele rezista la 2 ohmi, de exemplu. Uzuale sunt 4 si 8, cum am mai spus. La 2 si 1, rezista doar amplificatoarele foarte performante, de competitii car-audio, de exemplu, la subwoofere mari

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Sa se audă tare, contează Watii (ai învățat la fizica ce este watt ul ), sa se audă "bine", sunt alte chestii.
Materialul membranei, tipul magnetului, ohmii, materialul incintei folosite, designul incintei, dar mai ales calitatea amplificatorului, filtraje, etc (pentru boxele active)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Dacă ești pasionat și ai urechi fine, și muzica la calitate flac, atunci un sistem gen Microlab b-77
Pentru o camera simpla ajunge.
Daca vrei putere mai mare, Edifier R2730DB 136w (cam 740 lei)
Daca asculți mp3, wma sau orice alt format lossy, merge un sistem Genius de peste 60w, nu vei simți diferența.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Serieparalel

Cele doua reprezentari din stanga se refera la acelasi lucru, respectiv o conexiune paralela, dar reprezentata in doua feluri (amandoua posibile din punct de vedere fizic, cu aceleasi rezultate).

Si acum, ce se intampla cu impedanta in cazul fiecareia dintre acestea:

– in cazul conexiunii serie, se insumeaza impedantele difuzoarelor sau boxelor inseriate; de exemplu, daca cele 2 reprezentari ale boxelor ar avea 4 ohmi fiecare, impedanta pe care ar "resimti-o" amplificatorul ar fi de 8 ohmi

– in cazul conexiunii paralel, calculul se complica un pic (Z e impedanta totala a ansamblului de boxe/difuzoare, iar Z1…Zn sunt impedantele fiecareia in parte):

formula

– totusi, o varianta mai simpla, in cazul in care impedanta boxelor sau a difuzoarelor este aceeasi: se imparte impedanta unuia dintre ele la numarul total de difuzoare (deci, daca am avea 2 boxe de 4 ohmi inseriate, impedanta rezultata ar fi de 2 ohmi)Polaritatea
Dupa cum ati observat in schema de mai sus, precum si pe mai multe boxe, pe bornele de conexiune apar notatiile + si – (sau "positive" si "negative", am mai observat), in general reprezentate cu rosu pentru "+" si negru pentru "-".

Ce se intampla daca, sa zicem, am legat "+"-ul amplificatorul la "-"-ul incintei acustice? In cazul in care este o singura boxa folosita, absolut nimic gresit. In cazul in care legam si ce-a de-a doua boxa in mod similar (+ la -), in continuare, absolut nimic gresit. Sistemul va functiona perfect normal, ca si in cazul standard in care am legat totul asa cum ar trebui (ca si in schema de mai sus, de exemplu).

Problema intervine in momentul in care sunt doua sau mai multe boxe au fost conectate cu polaritatea inversata la acelasi amplificator (una cu "+" la "+"-ul amplificatorului, alta cu "+" la "-"-ul amplificatorului). In momentul acela, boxele vor actiuna in sens opus una fata de cealalta – in momentul in care una dintre ele "avanseaza", cealalta...2007 - 2112 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează