| Sawarekh a întrebat:

Daca fac schimbarea de la graphic design la graphic motion/editare video am mai putine optiuni de angajare?

Sau este la fel de cautata ramura?

6 răspunsuri:
| carevaescu a răspuns:

E mai puțin cautata dar e mult mai bine platita. Mai ales special fx.

Dar pentru ca aceste meserii nu sunt "cu semnatura" le poti învață in paralel. Adica poți ramane pe GD si sa inveti in paralel despre MG.

Recomandarea mea: invata Houdini

| Sawarekh explică (pentru carevaescu):

Multumesc o sa ma interesez sa vad cum estehappy

Ai idee daca pe partea de editare video, after effects ajuta daca il invat? adica daca se cere pe domeniul acesta.

| carevaescu a răspuns (pentru Sawarekh):

Da. After Effects e standard in domeniu. Este folosit in aproape tot ce inseamna motion graphics. E un fel de photoshop al videoului. Bineînțeles, nu e singurul, dar e cel mai răspândit. Iti mai trebuie pe langa el sa inveti si Premier Pro (sau final cut, davinci resolve, etc). Iar pentru grafica in 3D e bine sa inveti si softuri 3D.

Houdini e foarte specializat pe specialFx, mai ales in filme Hollywood, jocuri AAA, etc. Are un learningcurve extrem, dar maiestria e f bina platita. Daca alegi sa te specializezi pe calea ast, ar fi bine sa inveti si alte softuri 3D cum ar fi Cinema4D, maya, blender, etc.

Bineînțeles ai de invatat si partea audio. Un alt domeniu, dar iti vei da seama cum se mananca.

O idee fundamentala este ca niciun soft nu se folosește de unul singur pentru un rezultat final. Cel mai bine te gândești in termeni de workflow. Adica pentru fiecare set de pasi folosesti un soft si trimiti catre alt soft.

Din punctul acesta de vedere, trebuie sa inveti de fapt mai multe softuri sa iti dai seama cum le orchestrezi in workflow-ul tau. Mai mult, o sa ai mai multe workflow-uri, cate unul cel putin pentru fiecare categorie de rezultate. Suna greu dar merita efortul.

E un domeniu fascinant. Mult succes si bafta!

| NLS a răspuns (pentru Sawarekh):

After Effects e in cădere libera, si nu se folosește decât la proiecte simple.

La studiourile unde se face treaba serioasa, se foloseste fluxul de lucru bazat pe noduri.
Adica:
1. NUKE
2. HOUDINI
3. BLACKMAGIC FUSION (STUDIO).

Toată lumea renunță la Premiere și AE, dat fiind ca nu pot folosi ca lumea o placa video dedicata, si crapă în prostie, si tu vrei sa investești timp în asa ceva?

Incearca măcar sa faci diferența între editare video și compositing.
After Effects e program de compoziție și efecte (VFX), nu de editare video, ala e Premiere la Adobe.

| Sawarekh explică (pentru NLS):

Mercii pentru sfaturi, oke eu nu caut sa lucrez a modelator, practic caut si ma regasesc in domeniul de graphic designer.
Insa, am tot vazut ca multe companii cer sa ai si cunostinte pe partea de video editare, asta e ideea.
Mie mi-ar place sa raman la Illustrator si Photoshop, Adobe xd, insa
vad ca nu ma angajeaza mai nimeni, am trimis daca ma crezi 200 de mail-uri.

| NLS a răspuns (pentru Sawarekh):

Ti-am vazut portofoliul cu lucrari de design grafic, e destul de ok.
Insa designul grafic nu e mare lucru, poate aproape oricine, concurenta e mare (pe Fiverr, Upwork, PeoplePerHour, FreeLancer, etc. e puzderie de indieni si alti asiatici ce lucreaza pe 2 parale)
INSA NU chiar oricine se pricepe la editare video si compositing.
Sau la colorizare profesionala.
Panta de invatare e lunga si grea, dar cand stii sa creezi orice,
garantat iti gasesti de munca, si inca foarte bine platit.
CONDITIA e sa FII FOARTE BUN.

Repet, Premiere nu e tocmai o solutie, programul acela crapa cand ti-e lumea mai draga, e foarte scump pentru ceea ce ofera (da, si Avid Media Composer e foarte scump, dar acela merita toti banii, se foloseste la marile productii de la Hollywood) si e foarte incet, nu stie sa foloseasca placile video dedicate.
DaVinci Resolve in schimb, e un monstru, in sensul pozitiv al cuvantului.
Si castiga teren pe zi ce trece.
Are o versiune gratuita, daca nu doresti sa platesti 345 euro pentru varianta Studio (ce ofera licenta pe viata), versiune gratuita ce ofera MULT, infinit de mult peste concurenta (prin concurenta ma refer desigur la Media Composer First, sau la LightWorks Free, versiuni gratuite ale unor prgrame folosite la Hollywood, dar destul de limitate in varianta free)

Urmaresc 40 de YouTuberi ce au stat ani multi pe Premiere (unii chiar si de la aparitia lui din 2003), acum in ultimii 2 ani au trecut la Resolve.
Oare de ce?
Si cati or mai fi din astia, fara canale de YouTube, fara mediatizare, oameni care pur si simplu creeaza proiecte pentru business-ul proproiu sau pentru vreun angajator/companie mica.
Apropo, si Dan Cadar (@ZonaIT) cauta video editor in Resolve acum cateva luni, acum insa a gasit.

2 dintre cei pe care ii urmaresc si-au dat demisia luna trecuta de la jobul permanent, pentru a se dedica unor proiecte personale legate de Resolve.
Unul lucreaza pentru KoFi, celalalt pentru Tesla.

Am un coleg de liceu, a facut Calculatoare la Cluj, dar a ajuns cameraman si apoi editor video, prin cei de la Epic Show.
Era foarte pasionat de filmat si editing.

Se poate, daca chiar doresti, studiezi mult si esti bun.

Pentru compositing, After Effects a fost standardul in domeniu cum zice colegul, DOAR pentru proiecte mici si pentru YouTuberi.

Chestiile "adevarate" s-au facut dintotdeauna in 2 programe:
NUKE si Fusion. Si mai nou exista Autodesk Flame, dar nu stiu cat de folosit sau bun e.

Ambele folosesc noduri, NU layere, e aparent mult mai complicat de invatat, dar la proiecte mai complexe esti mult mai productiv, gasesti mai repede ce cauti sa modifici, si intelegi mai bine relatia dintre elementele folosite.
Lucrul cu layere la proiectele complexe devine un haos.

Houdini nu e program de compozitie video, ci de modelare si animatie, la fel ca Autodesk Maya, Autodesk 3DStudio Max, Cinema 4D, si Blender.

Ai nevoie si de unul din aceste programe pentru creare de efecte mai avansate (pe care apoi le introduci in editorul video sau in programul de compozitie, pentru efecte suplimentare), insa asamblarea clipului o faci in NUKE, Fusion,... sau After Effects.

Blender e gratuit si destul de puternic, dar bineinteles ca in industria de film si jocurile mari, se folosesc celelalte 4.

Analogia cel mai des folosita e cea cu instrumentele muzicale:
Maya, 3DStudio Max, Cinema 4D, Houdini, Blender, sunt instrumente, sau bucati muzicale inregsitrate cu acestea,
iar NUKE, FUSION, Autodesk Flame sau Adobe After Effects, sunt DAW-ul, sau pupitrul de mixaj, in care pui totul impreuna si adaugi deasupra si alte efecte.

In Bucuresti se cauta garantat modelatori si animatori in Maya, 3DStudio Max sau Cinema 4D.

Sa faci editare video, asta se poate invata relativ "usor" (mai mult de 1 an nu ia sub nici o forma, daca inveti cate ceva zilnic, si pui in practica tot zilnic).

SA lucrezi in Fusion, NUKE, Flame, necesita mult timp si multa vointa, plus niste cursuri bune.
After Effects e mai usor de invatat pentru ca se bazeaza pe layere, insa la chestii avansate, obtii o stiva de layere cat China, si nu ai o vizualizare directa intre ele, nu stii ce e unde.
Problema cea mai mare a lui nu e asta, ci crashurile si performanta slaba.