| FerLin a întrebat:

Pentru ca stau intr-o zona unde am vant aproape permanent, ma gandesc sa-mi pun pe balcon o turbine eoliana de mici dimensiuni care sa-mi scada factura la curent (cel putin). A cumparat unul din voi asa ceva pana acum? Imi puteti spune ce ati cumparat voi si care sunt impresiile?

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Vezi ca sunt foarte multi pasionati de sisteme independente, pe Youtube. Gasesti acolo toate explicatiile.
Eu am vazut doar cateva cabane si rulote cu panouri solare, care aveau 220V fara a fi conectate la retea.
Eolienele sunt in general mari, nu stiu daca gasesti ceva potrivit pentru balcon.

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Cu ce vrei tu, nu incarci nici bateria de la telefon.

| FerLin explică:

Tinand cont ca nu detin cunostinte tehnice, raspunsurile voastre m-au ajutat sa-mi fac o idee orientativa asupra randamentului. Va multumesc pentru detalii. Cu toate ca ma gandeam deja ca daca ar fi rentabil, ar fi pline balcoanele de asa ceva, speram totusi la un randament mai bun. Va salut cu multumiri tuturora!

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru FerLin):

O copertina cu panouri solare, un acumulator auto si un invertor te-ar putea ajuta sa asiguri iluminatul in fiecare seara, cu becuri led.
Sau daca te rezumi la iluminat, nici macar nu ai nevoie de invertor, pui leduri de 12V. Benzile RGB sunt la 12V.
https://s13emagst.akamaized.net/......8d2748.jpg

| mihai69 a răspuns:

Există "eoliene" care se pot pune "pe balcon" (preferabil ar fi pe bloc, dar numai dacă stai la ultimul etaj). Nu au nevoie de mare lucru, mai ales dacă nu vrei 220 V / 50 Hz, ci te descurci cu c.c. 24/12 V.
Evident, puterea livrată nu e prea mare, dar poți trece măcar iluminatul casei pe "independent". Și dacă mai adaugi și minimum două panouri fotovoltaice de cca 300 W, chiar și electrocasnicele de mică putere (TV, cafetieră, PC etc). Posibil chiar și frigiderul, dacă e pus într-un loc răcoros și nu umbli toată ziua prin el.
Eu mi-am luat una din asta, de la chinezi
https://m.banggood.com/......42640.html
Doar că era la ofertă - 145 € adusă acasă. Pornește de la vânt de 2 m/s indiferent de direcția de unde bate.

| FerLin explică (pentru mihai69):

Exact la astfel de avantaje ma gandeam si eu doar ca nu detin suficiente cunostinte tehnice sa le pot exprima corect.
Link-ul cu ceea ce ti-au luat tu a fost scurtat. Daca poti sa mi-l trimiti intr-un mesaj privat sau oricum altfel astfelincat sa il pot accesa, ti-as fi recunoscator.

| mihai69 a răspuns (pentru FerLin):

Link-ul nu mai e valabil pentru că nu mai există acel produs la prăvălia lor.
Era ceva cam așa:
https://www.banggood.com/......47863.html

| Frank51 a răspuns:

Depinde dacă vorbim de una din comerț sau ceva diy, pentru că eficiența este mult mai mare la una făcută în serie. În funcție de dimensiunea ei și de viteza vântului, poți scoate în medie între 50-100Wh îndeajuns să alimentezi un televizor led de 43" sau un laptop.

Totuși nu ai în vedere costul prea mare de implementare, ai nevoie de un spațiu destul de mare, de un convertor AC to DC în caz că nu vine echipat, și de un dispozitiv de protecție și stabilizare, plus costul mare al turbinei.

| Frank51 a răspuns (pentru Frank51):

De fapt de convertor nu prea ai nevoie, folosești direct AC, doar că trebuie stabilizat și ăla.

| johnnny123 a răspuns:

Și cam cât curent speri să produci cu o turbina eoliană miniaturală pusă pe balcon? Cât să-ți încarci telefonul mobil de două ori pe lună? Cu cât îți va reduce asta factura la curent?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru johnnny123):

Hai ca exagerezi. Uite, 600 W. Daca chiar ii bate vintul, poate sa alimenteze un calculator si un televizor de la asta fara probleme. Cu UPS-urile de rigoare adaugate in sistem, desigur.

| johnnny123 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Indiferent unde stă, nu o să-i bată vântul în continuu. Și oricât de mult i-ar bate, o morișcă pe balcon nu va produce decât cantități minuscule de curent.

De exemplu, pe situl Romstal au o turbină eoliană 24V 600W. Costă 2350 lei și NU include stâlpul, controlerul hibrid, bateria și inverterul. Diametrul elicei este de 1.75m și necesită un stâlp de 6m. Deci mai greu să o pui pe balcon.

Ce vreau să spun este că un sistem capabil să producă și să stocheze suficientă energie încât să simți o reducere la factură costă câteva mii de lei bune (dacă nu de euro). Dacă-și reduce factura cu 50 de lei pe lună și investește 5000 de lei, își va amortiza investiția în 100 de luni...

Nu sunt contra energiei verzi, ba dimpotrivă. Dar necesită investiții mari, iar amortizarea se face în ani de zile. Nu merge cu o morișcă înfiptă în ghiveciul de flori și două sârme.