| Simpatik a întrebat:

Poate ma puteti lamuri si pe mine spre o achizitie cat mai potrivita referitor la un nou router? Am un router vechi de vreo 7 ani de la TP-link si-a facut treaba, din camera de unde transmit pana unde trebuie primit semnal sunt 10 metri, semnalul la acel PC se primeste printr-un adaptor wireless tot de la tp link.
Ideea este ca in ultima vreme pica foarte des netul si nu se poate lucra la acel PC.
Asa ca am nevoie sa imi recomandati un router wireless cat mai performant, eu m-am uitat spre TP-LINK Archer C2300 dar poate fi orice alt model chiar si de la alte branduri, ma intereseaza sa aiba protectie suficienta, o interfata proprie de conectare la el usoare si intuitiva.
Apropo, trebuie sa iau si un nou adpator este? Atunci facem o recomandare si de un adaptor.
Eu intr-o prima faza as merge pe comboul TP-LINK Archer C2300 cu adaptor TP-Link Archer T3U dar cum ziceam poate sa fie orice alte branduri si modele.
Chestia e ca acel PC este cam invechit si e folosit totusi de altcinevaa, dar nu ma straduiesc sa iau altul, eu avand laptop de gaming.

Se poate obtine o viteza mai buna si doar schimband adaptorul wireless cu unul mai performant decat cel actual?
Asta pentru ca m-ar scapa de bataie de cap al configurarii routerului din interfata.
Si inca ceva de ce la unele adaptoare wireless zice ca nu au sistem de securitate atata timp cat ele se conecteaza prin ele insele la un sistem SSID criptat?

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Picajele de semnal sunt cauzate de semnalul wi-fi destul de slab si distanta relativ mare.
Deoarece puterea de transmisie a echipamentelor wireless "de casa" au puterea aproxim egala, nici un echipament nou nu va rezolva problema ta.
Daca sistemul actual functioneaza si doar intreruperile sunt problema, atunci schimbarea echipamentului nu este rezolvarea.

Ce poate sa te ajute?
Tu trebuie sa maresti intensitatea semnalului radio intre componente (router-adaptor wi-fi). Acest lucru se poate face prin cativa pasi, prin aranjarea celor doua componente, avand in vedere urmatoarele:
1. Adaptorul si antena router-ului trebuie sa aiba VEDERE DIRECTA
2. Sa nu existe obstacole electromagnetice in jurul liniei de comunicare. Asta inseamna sa nu ai nici un obiect metalic sau cablu electric in apropierea liniei imaginare trasate intre router si adaptor. In cazul tau, distanta laterala trebuie sa fie de minim 1m in jurul acestui ax.
3. Si peretii sunt obstacole in fata undelor electromagnetice, dar semnalul poate fi atenuat drastic de orice obiect metalic, relativ "banal": un prelungitor, carcasa calculatorului (!), dar si o cratita pusa pe masa.

Ce te poate ajuta?
In practica, la ridicarea router-ului respectiv a adaptorului wi-fi la inaltimea capului (1.60-1.80cm) semnalul se mareste considerabil. Pentru asta, router-ul se monteaza pe perete (pe laturadinspre adaptorul wi-fi), iar adaptorul se ridica si el si se conecteaza la calculator cu un cablu de prelungire USB (de 1.5-2m).

Cel mai bine ar fi, insa, sa conectezi calculatorul si router-ul printr-un CABLU. In acestcaz poti avea un semnal constant si rapid, net superior conexiunii wireless de 10m!

| InOrOut a răspuns:

Teorie:
Eu cu tl-wn8200nd cu antene de +8db am prins semnal de 1 linie dar stabila de la 1km prin 2 pereti de beton. Faptul ca ai adaptor wifi la distanta de 10m si probabil 1 perete subtire de caramida nu e problema de prins semnal happy se mai intampla sa se strice routerele. Eu mai folosesc ca si adaptor wifi tl-wn722n cu antena originala de +3 db si prinde si asta de la 100m distanta.
Intrebarea ta:
"Se poate obtine o viteza mai buna si doar schimband adaptorul wireless cu unul mai performant decat cel actual?" - la o distanta mica merita antene mici de +1db, +3db, antenele mari +5db, +8db, +12db sunt pentru distanta mare gen 2-3 km. Raspuns: nu.
"la unele adaptoare wireless zice ca nu au sistem de securitate atata timp cat ele se conecteaza prin ele insele la un sistem SSID criptat" - dar nu conteaza daca adaptorul prinde wifi, el nu e soft AP ca sa si dea internet, adaptoarele gen tl-wn 8200nd pot prinde wifi cu o antena si da wifi cu cealalta antena prin SoftAP, unde are ce securitate vrei, wpa, wpa2, etc.
Extra:
Daca tot te intereseaza de securitate si probabil de hack sau anti-hack la wifi, nu poti ataca un adaptor wifi care nu emite wifi, el doar preia. Singura modalitate e un rogueAP si asta nu tine de adaptor si de "securitatea lui", tine de tine si de pc tau cum e configurat (daca are auto reconect to wifi - care e periculos pentru rogue ap). Nici un router nu te poate apara de un eventual ddos de tipul "deauthentification attack", asa ca apararea la un router e fix 0. Cand vine vorba de wifi te cam protejezi manual.