| costin007 a întrebat:

Salut TPU am facut o boxa ce contine 2 difuzoare de bass si 1 tweeter cum fac legatura intre ele eu o pun pe o statie separata statia scoate maxim 100w eu am 2 bass de 75 w fiecare si tweeteru de 75 w cum le leg serie sau paralel dati-mi si mie o schema cv dau funda

Răspuns Câştigător
| LinxCont a răspuns:

Depinde de impedanta minima pe care o suporta statia. Daca sa zicem cele 2 difuzoare au 4 ohmi fiecare si sunt puse in paralel, atunci vor avea impreuna 2 ohmi si daca statia suporta minim 4 ohmi, statia nu va functiona corect, va trece un curent mai mare decat normal si e posibil sa se arda statia sau siguranta. Daca rezista atunci e OK.
In serie daca sunt puse, puterea pe ele va mai mica, si daca ambele sunt de 4 ohmi, in serie vor avea 8 ohmi si nu vor suprasolicita statia.
Tweeter-ul daca e cu bobina si se pune fara filtru (minim un condensator), se va arde destul de repede (se arde bobina de la frecventele joase).
Daca e piezoelectric va rezista, dar se zice ca merge bine un rezistor de 10-50 ohmi/20W in serie cu difuzorul piezoelectric.

Deci, trebuie cunoscuta impedanta difuzoarelor de bass in ohmi, impedanta statiei in ohmi, impedanta tweeter-ului si tipul lui, daca e piezo sau cu bobina. Nu e rau daca se cunosc si frecventele pe care merg difuzoarele. Uneori ar putea ramane neacoperite frecventele medii, nici de difuzoarele de bas nici de tweeter.

Exemplu http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerCrossover/

Daca se pun 8 ohmi la Tweeter Impedance si la Woofer Impedance iar la frecventa 4000 adica de la 4000 sa mearga tweeter-ul si sub 4000 sa mearga bassul rezulta un condensator de 5uF in serie cu tweeter-ul, daca e tweeter cu bobina. Daca e piezo, nu-i mai trebuie condensator ci un rezistor. Nu am avut difuzoare piezo si nu stiu cum se comporta.


Bobina cred ca poate sa lipseasca iar daca se folosete se face.

Condensatorul daca nu e polarizat e ok, iar daca e polarizat se respecta configuratia statiei daca se cunoaste schema sau se pun 2 condensatoare polarizate de valoare dubla in serie dar cu + la + nu in serie obisnuita + la -. Tensiunea trebuie sa fie mai mare de 60V la condensatoare.

La fel de bine se pot cauta in comert filtre cum vad aici http://www.mivarom.ro/......211-p-3570

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/filtru-boxa-f08-p-7732

si avem separarea frecventelor asigurata.

1 răspuns:
| Live4Ride a răspuns:

Nu conteaza cum faci legatura cred! o sa ai puterea care le scot cele doua difuzoare!