| MaFro a întrebat:

Salutare. Am achiziționat de curând un laptop de gaming la 8000 de lei. Acesta are din păcate doar 2 porturi usb deoarece au fost adăugate înca 2 porturi USB type C. Eu am în momentul actual Mouse prin wireless/bluetooth, Tastatura, Mousepad Iluminat, Căști toate provenind de la Razer. Neavând suficiente porturi pentru ele, vreau sa știu dacă este sigur pentru placa de baza sa cumpăr un HUB USB, imi e teama ca introducând în placa de baza printr-un singur port USB un aparat care poate accepta mai multe USB-uri pot suprasolicita acel port al placii de baza. Practic as avea nevoie de încă unul. Aceste hub-uri pot prezenta astfel de pericole? Și daca nu, îmi puteți recomanda unul bun? Fundita, va mulțumesc.

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Hub-urile USB sunt de 2 feluri:
- pasive, care distribuie port-ul pe mai multe cai (de obicei 4) si care alimenteaza (la nevoie) si aparatele conectate, dar doar pana la un nivel de curent maxim, limitat (la USB 1.0 si 2.0, limita este de 500mA, iar la USB 3.0 limita este de 1000mA)
- active, care au si un alimentator, pentru a permite alimentarea cu curent a mai multor aparate, care n-au alimentare proprie de curent.

Fiecare tip de HUB are limitare de curent, astfel NU se pot defecta prin "suprasolicitare", in cel mai rau caz nu vor functiona (daca curentul nu este suficient, estelimitat).

| cristimihailov a răspuns:

Placa de baza limiteaza puterea care o scoate. Nu iti face griji. Tu poti sa pui si un calorifer electric, nu conteaza.

Apoi tot ce ai enumerat acolo intra cu usurinta si fara probleme intr-un usb hub. De fapt pentru asta e si facut.

Dar, poti sa consideri si o abordare bluetooth. Nu ca ar fi mai buna, ci un pic mai comoda si cu mai putine sarme.

| VoidEternal a răspuns:

Pentru mai multe siguranta cauta un hub cu alimentare separata. In felul asta nu mai ai nicio grija ca ai putea sa tragi prea mult curent din usb-ul laptopului.