| PineapplePizza a întrebat:

Voi ce alternativa folositi in loc de Facebook? Mastodon vad ca e o clona open source dar e de Twitter. (are interfata si functiile copiate pe scara 1:1)

7 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Dar nu este ca si cand... trebuie folosita o alternativa, adica... pentru ce?

Cel putin in cazul meu, folosesti Facebook pentru a vorbi cu diverse persoane, apeluri, video, grupuri, distribuiri de postari, lucruri, noutati, si sa vezi eventual ce mai este prin lume si printre "prieteni".

Cu alte cuvinte, daca majoritatea acestor lucruri se gasesc acolo... de ce ar schimba cineva platforma? Doar pentru ca este ceva mai nou? Da, cand nu o sa mai fie nevoie de lucrurile descrise acolo, hai sa mai zicem. Dar in rest, nu renunti neaparat ca vrei sa stai pe o platforma sociala happy

| PineapplePizza explică (pentru DoarBogdan):

Nu e vina mea ca s-a ajuns la spionaj si reclame, cam zero functii necenzurate etc. si utilizatorii acum deja s-au mutat milioane pe Signal (prima oara cand vad ca se muta cineva pe ceva mai bun si sigur) si zic sa-mi fac si eu partea, sa inlocuiesc si FB cu altceva. Sa nu mai zic ca au curs banarile fara motiv random pe parcursul a 3 ani si nu e sigur pentru socializare (gen din lista am pierdut vreo 30 prieteni si oricum ne imprastiaseram pe Discord si Telegram). Cu unii pierdusem temporar legatura pana ne vazuram fizic in oras. Mastodon e open source si vad ca nu spioneaza si, la fel ca si Signal si Session, fiind open source, oricine poate lua codul sa ruleze server privat si eventual sa faca app-urile custom.

| DoarBogdan a răspuns (pentru PineapplePizza):

Legat de partea cu open source, ai dreptate. Legat de micile grupuri, da... cum este si pe DIscord, doar ce altceva mai ai nevoie?
Dar cand vine vorba de persoane mai inaintate in varsta, presupun ca FB este destul de ok, pentru ca si pare destul de frecventat de astfe de persoane deja.

Dar de spionaj si alte lucruri... la ce te referi? Ca vede cineva ce scrii? Pai sa vada, nu ar trebui sa te afecteze catusi de putin.
Legat de faptul ca iti apare o reclama exact cu ceea ce ai zis tu mai devreme? Pai sa apara, doar nu inseamna ca si cumperi acel produs.
Banuri fara motiv? Eh, da... unele erau oarecum fara motiv, dar in marea parte... cred ca sunt destul de intemeiate.

| PineapplePizza explică (pentru DoarBogdan):

Eu mi-am luat 7 zile adineauri ca am postat ID-ul de pe Session. Dar fraierii de la Facebook au cam uitat ca banul nu e si pe Messenger si am trimis la fiecare in parte rolling on the floor auzi si tu cica e nuditate si dezinformare de covid postarea unde am lasat QR-ul si codul lol. Stau si ma gandesc, cum ar arata o postare care chiar le incalca pe-alea doua simultan. rolling on the floor

| PineapplePizza explică (pentru DoarBogdan):

Gen tu poate nu intelegi partea cu spionatul si reclamele, daca le-ar citi cineva, nici n-ar intelege probabil ce scrie acolo, e vorba de faptul ca orice companie poate cumpara date statistice sa-si faca produsele cat mai profitabile cu cat mai putine functii si securitate cat mai joasa etc. Apple spre exemplu stie a manipula si minti si vinde si acum toti le preiau modelul. Cum nici produse Apple n-am in casa nici pe FB nu vreau sa mai stau, fie Open Source fie deloc.