| RoxanaRox a întrebat:

Am 3 perusi. Ce trebuie sa manance si sa nu manance? Eu le dau mancare expre pentru ei(sunt niste bobite dar nu stiu prea sigur din ce). E bine sa le dai si alte feluri de mancare? Care sunt acelea? Si apropo... ce NU trebuie sa le dai?
Ofer funda dar asta doar daca imi dati un raspuns explicit si bine formulat.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:




Hranirea perusilor






In habitatul lor natural, perusii se hranesc cu seminte si verdeturi. In captivitate, hrana lor obisnuita este alcatuita in principal din mei si ca supliment nutritiv, dintr-o varietate de legume proaspete.

Proteinele

Perusii au nevoie de un aport semnificativ de proteina in hrana zilnica - cca. 12-15%. Meiul acopera in mare parte acest necesar, intrucat contine 11.1% proteina, dar, intrucat continutul proteic al meiului se afla la limita inferioara a necesarului de proteina, este recomandat ca in dieta perusului sa se adauge si alte alimente care sa completeze aportul de proteina in organism. In acest scop se poate folosi lintea (21.5% proteina), in amestec cu meiul, in proportie de 1/3 din portia zilnica. Lintea este, de asemenea, mai bogata in saruri minerale (5.6%).



Grasimi si carbohidrati

In timpul iernii, cand perusii consuma mai multa energie (si mai multa mancare), este necesar ca dieta lor sa fie mai bogata in grasimi si carbohidrati. Meiul contine 59.8% carbohidrati si 3.7% grasimi - datorita continutului ridicat de carbohidrati este recomandabil in timpul iernii, asa cum lintea, care contine 34.2% grasimi este recomandata si ea, tot iarna, in amestec cu meiul.

Alte alimente care pot constitui un adaos la meniul zilnic al perusului sunt semintele de iarba si de trifoi si, daca perusul nu refuza, iarba proaspata. De asemenea, morcovii, spanacul, andivele, varza de bruxelles si varza creata sunt recomandate ca suplimente nutritive; morcovii se taie rondele subtiri iar legumele cu frunze se atarna in cusca. Este posibil ca perusul sa refuze initial vegetalele proaspete, dar, daca sunt adaugate in cantitati mici in ratia zilnica, se vor obisnui cu ele si le vor consuma cu placere. Atentie la prospetimea legumelor, legumele vestede pot fi chiar daunatoare sanatatii perusului.

Necesarul de apa

Desi perusii nu beau multa apa, este absolut necesar ca aceasta sa se gaseasca la dispozitia lor, proaspata, in fiecare zi. In apa se pot adauga vitamine, la recomandarea medicului veterinar.

Nisipul care ajuta digestia

In general pasarile inghit nisip (unele chiar pietris) pentru a facilita macinarea semintelor in stomac - in cazul perusilor, nisipul ajuta digestia si este recomandat sa le fie la indemana - cea mai simpla metoda este presararea unui strat de nisip special (pe care il achizitionati in acest scop de la pet-shop, este sterilizat si "imbogatit" cu iod, calciu si magneziu - iar daca folositi nisip obisnuit riscati ca perusul sa se imbolnaveasca) in bolul in care puneti semintele. In loc de nisip puteti folosi coji de ou pisate fin, care reprezinta si o sursa de calciu. Unii crescatori recomanda chiar nisipul provenit din macinarea scoicilor, care poate fi luat de pe litoral si se poate utiliza bine fiert, pentru a elimina microorganismele.

sper sa te ajute! funda?big grin

1 răspuns:
| florentina_9904 a răspuns:

Buna Roxana! le dai sa manance semintele lor de la pets shop apoi le poti da pufuleti de ai nostri. porumb,paine uscata, seminte de floarea soarelui NU au voie dulciuri, carne si supe sau ciorbe AR fi bine sa le dai fructe si legume dar vezi ca au gusturi diferite mai intai le dai sa incerce si daca vezi ca continua sa MANANCE LE MAI DAI sper ca te-am ajutat! funda?