| ilinca23 a întrebat:

"Elev in comunism"
Ce opinii aveti?

10 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Îndoctrinare marxist - leninistă - atee,
uniforma obligatorie cu număr matricol cusut la vedere - ca la pârnaie, şcoală şase zile pe săptămână, muncă patriotică, munca în agricultură - pomicultură septembrie început octombrie urmată de " recuperarea " materiei prin orele pierdute pe câmpurile agriculturii socialiste unde mai lucrau bătrânii, soldaţii şi elevii, frig iarna în şcoli, participări obligatorii la demonstraţii plus pregătiri la acestea de 1 Mai, 23 August, Cântarea României etc.
Memorare număr mare de cântece şi poezii patriotice, filme româneşti şi ruseşti, blue jeans doar de la bişniţari, aparatură electronică mai de Doamne ajută doar la negru şi la preţuri uriaşe.
Muzica doar din ţările comuniste - restul la radio Europa Liberă, BBC ( interzise ), discuri aduse din occident foarte scumpe sau muzică vândută de diferiţi DJ de la Bucureşti sau alte părţi. Un singur post de televiziune şi acela cu două ore de program. Cozi la alimente şi cartelă, la butelii de aragaz. Apa două ore dimineaţa - două seara, curent electric la fel.
Foarte multă fericire şi veselie.

| Arthur a răspuns:

Singura diferenţă legată de ordine şi disciplină era Frica. Frica de părinţi, de profesori, de securitate, de miliţie etc. O spaimă generalizată care domina hormonii şi lipsa de discernământ caracteristică vârstei.
Autocenzura, autocontrolul îşi făceau simţită prezenţa prin acea spaimă omniprezentă. Păi cum să faci sex când mijloacele contraceptive erau tabu iar avorturile interzise şi pedepsite automat cu ani grei de puşcărie?

| darrio2007 a răspuns:

O perioada destul de neagra.Dar macar ne intra ceva in cap.Nu se intampla, ca acum, ca elevul sa isi bata profesorul sau atatea crime in fata sau in incinta scolii.Sau sa vii de la scoala si sa iti faci tema pe net.

| Arthur a răspuns (pentru darrio2007):

Atunci era invers : profesorii băteau elevii iar cu învăţatul te rog mult, învăţa cine era interesat să înveţe pentru că profesorii aveau probleme mari dacă aveau repetenţi în clasele în care predau ( legat de salariu plus meditaţiile pe timpul verii... ). Se făcea carte doar cu cei buni, restul primeau notă de trecere iar proful la ore le spunea : " Dormi ţărane, dormi în pace, ţara muncitor te face! " Erau cazuri de elevi care primeau la liceu nota la mate pe tabla înmulţirii pe care în sfârşit erau obligaţi să o înveţe.
Mai erau şi cei piloşi care tot nu învăţau nimic dar ajungeau doctori, ingineri, contabili etc. sau cei foarte piloşi care urmau Academia Ştefan Gheorghiu. Ceilalţi slabi la învăţătură dar care doreau să facă o facultate urmau Facultatea de Agronomie ( unde se intra cu cele mai mici note ) sau îmbrăţişau cariera militară unde ajungeau la grăniceri sau la infanterie.
Aşa apăreau şi ingineri care întrebau muncitoii ce trebuie să facă, şi doctori de pe mâna cărora era o mare nebuloasă dacă scapi sau nu cu viaţă, alţi ingineri ca şi Iliescu care făceau irigaţii în agricultură cu studenţi pe post de conducte şi găleţile aferente pe post de aspersoare.

| darrio2007 a răspuns (pentru Arthur):

Si acum se merge pe pile.Mult mai rau. Apropo de ingineri.Atunci macar te intrebau pe tine, ca muncitor, ce trebuie sa faca.Acum fac de capul lor fara sa mai intrebe(ifose de sef) si daca iese prost da vina pe muncitor.Ba il mai da si afara.Am apucat acele vremuri.Si cu scoala dar si cu 2 ani de munca.Nu-mi spui noutati.

| Arthur a răspuns (pentru darrio2007):

Corect, dar nu ai observat că întrebarea nu era legată de comparaţia între sistemul de atunci şi cel de acum care e vai de mama lui. Fiecare ministru schimbă regulile după bunul plac la distanţe de timp mici care nu produc decât haos. Mai sunt şi scandalurile legate de diplome false, de licenţe copiate, masterate trucate etc.
Întrebarea era : " Elev in comunism"
Ce opinii aveti?
Din această cauză nu am amintit măreţia scolii postdecembriste.

| Wehrmacht a răspuns:

Un elev in conditiile acelea este deja un sclav sau un viitor criminal in unele cazuri pentru ca nu toti stau si accepta ce se intampla. Daca m-ar trata cineva asa, asi accepta si peste ceva timp persoana care m-a tratat asa ar regreta. Daca eu gandesc asa de ce nu ar fi si altii ca mine?

| lo a răspuns:

Nu sunt de acord cu perioada comunista dar nici cu perioada actuala care pare scapata de sub control.Arthur a acaparat toata perioada comunista cu avantaje si dezavantaje,in functie de punctul de vedere al fiecaruia.Dar, totusi in perioada aceea datorita carentelor/restrictiilor,cartea inca mai avea ceva de "spus".In actualitatea,libertatea cu tot ce inseamna ea(net, mass-media, moda, tehnologie, etc.)nu este un instument care se utilizeaza intr-un mod educativ.Scolile sunt pline de "smecheri"care agreseaza colegi si profesori, de "pitipoance fashion" la bucuricul gol care intretin relatii sexuale de asemenea cu colegi si profesori; chiuluri, violuri, droguri, etc.Muzica cu mesaj inapropiat,divertisment needucativ.Apa, electricitate, gaz contra cost, un cost prea ridicat avand in vedere situatia financiara a tarii. Locuri de munca bine remunerate sau macar cu plata la termen destul de rare, viitorii licentiati au gand de emigrat aparte ca Sunt cca.3.250.000 romani migrati la munca in strainatate, dintre care
2.800.000 in Europa(conform rombel.com) desi Institutul National de
Statistica(INS)nu cunoaste numarul real al emigrantilor romani. Si imagineaza-ti cati copii sunt lasati singuri, copii care isi pierd interesul pentru carte.

Si uite asa putem continua la nesfarsit cu aceste comparatii care de fapt sunt in van deoarece ambele perioade sunt umbrite de lucruri nefaste pe care le sufera cetatentii de rand si ai lor copii.Pt mai multe detalii cauta aici:

http://lyrica-rosalyn.blogspot.com.es/......tp?/search

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca erau vremuri foarte nasoale pe atunci.
Iar elevii (si nu numai) erau ca la puscarie.
Deci eu ma simt foarte norocoasa ca m-am nascut in vremurile astea.happy

| Alexander121 a răspuns:

Seriozitate,silinta,invatamant ok din aproape toate punctele de vedere, fara violente, discriminari intre elevi si foarte multe altele, 85% deupa parerea mea era mult mai bine atuncea...in privinta invatamantului..nu vedeai copii de 15-19 ani omoranduse, facand filme porno in clasa, sa injurea sa bata sau te miri ce alte atrocitatibig grin

ps:nu l-am prins...dar am frati si prietenic are mi-au spus...

Întrebări similare