| DonEduardo a întrebat:

Ce parere aveti despre Comunism? Prin Comunism ma refer la ideologie, nu la cum este aplicat.

Răspuns Câştigător
| romeo78 a răspuns:

Comunismul, ca ideologie, a fost creat de oameni bogați, culți, dar care făceau parte din cei care se opuneau regimurilor regale totalitare din acel secol XIX. Ultimul secol regal al omenirii. Marx, Engels, au avut idei, doctrine publicate, căci ideea de comunism, e veche de când lumea.
Doar, că ei, în contextul frământărilor socio-economice, influenței crescute a partidelor politice au reușit să se impună doctrinar.
Doar că au existat profitori ai ideilor de bază, care au devenit la rândul lor noi dictatori, care au interpretat și pus în practică cum au vrut ei ideea de "comunism".

19 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Nu am sa iti spun parerea mea. Pentru ca exista una, mult mai interesanta, ca sa zic asa. Urmareste filmul "Enemy at the gates". E un film extraordinar. La final, după o intrigă intre doi bărbați si o femeie (asta e latura sentimentală a filmului), unul din cei doi bărbați da cea mai buna definitie a comunismului pe care am auzit-o vreodata. Nu ti-o zic, te las sa o vezi, e extraordinara, mai ales in contextul actiunii filmului.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Una nasoala.
eu vreau sa am pentru cat muncesc si sa fie al meu
nu sa am cat vor altii

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Utopie.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Ma gandesc ca poate "incearca" sa faca bine pe anumite aspecte, si face rau pe alte aspecte.

| Mosotti a răspuns:

O impresia foarte buna, socialismul bine aplicat e pentru omul de rand, capitalismul NU, ala e doar pentru bogatasi, companii, smecheri si atat.

| DonEduardo explică (pentru Mosotti):

Realizezi ca noi traim in capitalism, da?

| Mosotti a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai tocmai ca traim in capitalism! Si se vede ca nu e deloc bine si nu va fi.
Se baga bani privati in politica, se va servi bosilor care au finantat, nu le pasa de omul de rand sub nici o forma.
Capitalismul clar e in SUA, iti place?

Cei trei piloni ai unei societati sunt praf:
1 - Sanatatea, ei fac afacere din sanatate, lucru care nu ar trebui, nu sa fi tratat in functie de cat platesti, ci ca in Germania (unde e si socialism bine aplicat), platesti dupa venit si beneficiezi la fel toti de full service bune.

2 - Invatamantul, ai cap, invata nene gratis din impozite si taxe, nu ma pune ca in SUA sa platesc zeci de mii de dolari ca sa invat, adica se traduce cum ca doar bogatii sa invete, si fraierii la sapa.
Scolile nu sa fie diferente intre nivel in functie de zone de finantare, sa fie ca in Germania peste tot la fel de bune. Si acolo e "ai cap, invata gratis tata".

3 - Sistemul social, in Germania daca ai 55 ani si te da afara nu din vina ta, statul nu te lasa nici daca 7 ani nu gasesti de munca, ajutorul de somaj nu expira!
Dar sigur, iti cauta si ei de munca, iti cauti si tu, trebuie sa dovedesti ca ai 4-8 CV respinse lunar. Acolo primesti raspuns si daca nu te accepta.
In SUA cum e? Mori dracu`... daca n-ai munca in timp util.
Nici concediu platit n-au, nici concediu de maternitate.
Aia vrei?

Ala e capitalismul pur bine aplicat!
Partea socialista bine aplicata face in Germania bine cum am zis.

Ce zicea Catarama liberalu` "sa facem domne spitale privata ca statu nu se poate ocupa".
Se traduce prin "sa desfiintam noi pe cele de stat sa nu mai avem nici concurante aia care o mai avem, ca totusi cu o spaga mult mai mica decat taxele la private, se rezolva treaba, si apoi sa cadeti pe mana noastra, iar cine n-are bani, crapa".

In loc sa zica asa "Daca venim noi la putere, o sa avem grija ca statu sa gestioneze f bine sistemul sanitar".

Si iar intrebare, asta vrei?
Nu cunosti doctrina capitalista inseamna, inseamna doar profit maxim in timp cat mai scurt cu investitii minime, si ATAT.
Omul nu conteaza.

De ex in capitalism daca un medicament nu mai renteaza, nu ti-l mai importa, nu cont ca oamenii au nev de el.
In socialismul bine aplicat, ti-l aduce ca sa fie omul bine.
Asa ca, aia este.

| SG1995 a răspuns:

Ideile lui Marx sunt bune, în teorie, în practică sunt bullsh*t.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Multi vorbesc de el si spun numai prosti, putin il cunosc.

| CostinAlamariu a răspuns:

O ideologie hidoasa, plina de hibe, plina de presupuneri gresite, îngustă, o insulta pentru fiinta umană.

Sunt multi care spun ca e o utopie. Nu sunt de acord cu asta.
Utopie înseamna ceva frumos, dar inaplicabil.
Nu e nimic frumos la comunism, nici macar pe hartie, nici macar ca idee.
E un sistem distopic și nefunctional.

| Apokales a răspuns:

Cum este ideologia asa s-a si aplicat. Este o ideologie ce divide si cucereste, egalitatea este imposibila la scara mare.

| DonEduardo explică (pentru Apokales):

De unde stii?

| Apokales a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai, s-a vazut in primul rand. Odata ce asa zisa egalitate este stabilita vor fi unii care vor dori privilegii. Plus ca este neproductiv sa fie egalitate pentru cei ce pot mai multi vor fi trasi in jos de cei ce sunt incapabili.
Sa zicem ca in ziua de astazi ai o ruda cu un handicap, ea primeste un ajutor in bani, dar si tu ai un handicap pentru ca ai grija de ea si consumi energie si timp, atunci si tu ar trebui sa primesti un ajutor. Si asa se poate face si cu prostii, obezii ce nu se pot abtine. De ce? Pentru ca ei considera ca este o problema de context, nu una a individului. Varianta mai buna este fiecare sa inceapa cu aceleasi beneficii pe care le are fiecare, sa fie echitate. Ai acces gratuit la invatamantul la care are acces toata lumea, ai o pensie de handicap (in limitele bunului simt, nu asa cum am discutat mai sus). Recunosc ca socialismul a avut efecte benefice pentru ca statele democratice au adoptat anumite masuri specifice socialismului, dar doar de frica lor, respectiv a populatiei.

Egalitatea functioneaza la nivel mic, acest lucru s-a demonstrat intr-un experiment pe niste cimpanzei. Amandorura li s-au oferit castraveti, bucatele mici. Apoi broboane de struguri, erau mai dulci decat castravetii, evident. Iar in al 3 lea rand, unuia i s-a oferit castravete, iar altuia strugure. Ce s-a intamplat?! Cel ce a primit castravete s-a revoltat pentru ca nu era tratat egal. Concluzia?! Este in instinctul nostru de a dori sa fim tratati egali. Dar ce se intampla la nivel inalt? Nu stim pentru ca nu s-a facut un astfel de experiment. Oare?! Pai, nu. Pentru ca statul insasi reflecta acest experiment. Suntem creatori de ierarhii, intr-o continua competitie, nu se poate mentine egalitatea in grupuri mari.

https://www.youtube.com/watch?v=-KSryJXDpZo&ab_channel=vladimerk1

| StrongHeart a răspuns:

Inca se resimte comunismul la noi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O parere buna imi place de Lenin, ma aseman cu el la multe caracteristici
https://youtu.be/rTpTXFvadFw
https://youtu.be/yBnCo2SKafU?t=54
Decat democratie mai bine comunism

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Exista vreo alta tara in care ai vrea sa locuiesti?

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Japonia. Rusia teoretic e mai Ok din punct de vedere moral, cultura ruseasca e mai fireasca, naturala. dar mintea mi prea corupta asa ca aleg Japonia.

| AnatoliyMikhailov a răspuns:

Comunismul nu a fost rau dar nici bun.

Comunismul a avut tot felul de beneficii astfel incat tara sa fie putere mondiala. Prin restrictii comunsimul a scos oameni cu mult bun simt, responsabilitate si maturitate si sa ajunga sa se descurce cu ce aveau. Scoala pe atunci era obligatorie. Banul era mult mai puternic, dar o data cu aproprierea revolutiei totul s-a dus pe darapa datorita faptului ca Ceausescu trebuia sa plateasca datoriile. Si da acesta le-a platit prin surpindere pe toate pentru tara.

| suntserios a răspuns (pentru AnatoliyMikhailov):

Banul nu era deloc puternic pe vremea comunismului la noi.
Pila era puterea.