| UnAltAnonimCelebru a întrebat:

Vreau sa imi cumpar un aparat foto DSLR de pe olx. Ce trebuie sa stiu inainte de a cumpara un DSLR?

Răspuns Câştigător
| Chez0nz a răspuns:

Dacă vrei să cumperi un DSLR second-hand și considerând că vânzătorul nu vrea să-ți dea țeapă cu defecte pe care ți le ascunde, un singur parametru ar trebui să te intereseze: câte fotografii s-au făcut până atunci cu aparatul.
Numărul total de declanșări este important deoarece oglinda unui DSLR este practic singura sa piesă în mișcare, iar orice piesă mecanică este predispusă la defecte, în timp ce electronica aparatului foto probabil că va ține mult mai mult.
Un DSLR entry-level și medium-level ține cam 80.000 – 150.000 de declanșări, în timp ce modele mult mai scumpe se laudă cu 200-250k declanșări. Pentax-ul meu K-5, de exemplu, s-a defectat pe la 90.000 de cadre trase (estimarea mea) și i-au schimbat oglinda pentru că încă era în garanție, din fericire.
Altfel spus, dacă vrei să cumperi un DSLR second-hand și afli că are cam 80.000 de cadre trase, mai mult ca sigur se va defecta în curând. Nu m-ar mira ca acesta să fie motivul pentru care proprietarul său îl vinde, că service-ul costă ceva bani dacă nu mai este în garanție.
Cum poți afla câte declanșări are aparatul? Nu-i așa simplu, dar există metode. Unele aparate raportează numărul total de cadre trase (dar, ca și la mașini, nu m-ar mira să se dea kilometrajul înapoi), alteori poți afla asta din analiza unei fotografii, informația fiind inclusă în EXIF-ul ei.
Utilizați aceste site-uri:
Nikon și Pentax
Sony
Canon
aici pentru statistici privind diverse aparate mai vechi.
Nu este nici o garanție că aceste site-uri funcționează cu toate modelele acestor producători sau că indică cifra reală. Dacă aparatului respectiv i s-a înlocuit deja oglinda, este foarte probabil ca acel contor intern să fi fost resetat în service. Așa s-a întâmplat cu Pentax-ul meu.
Gândiți-vă că pentru un timelapse de 7 minute poți trage și 10.000 de cadre într-o singură sesiune. Mirrorless-urile nu au oglindă, așa că unele sunt scutite de această problemă, dar altele au un obturator mecanic ce culisează în față senzorului și ce-am spus rămâne valabil și acolo.
Un vânzător serios vă va spune întotdeauna dacă a reparat deja oglinda și de câte ori. Am văzut fotografi profesioniști care vindeau 5D Mark II-uri pentru care menționau că au schimbat de 4 sau 5 ori oglinda, că așa este când lucrezi mult cu un aparat. Dacă vă este teamă de aceste complicații, uitați-vă pe oferta F64 de second-hand, ei indică numărul de cadre pentru fiecare aparat.
Dincolo de asta, atunci când cumpărați un aparat ați putea parcurge și următoarea listă de verificări:
inspecție vizuală, verificați că nu există urme de lovituri puternice sau crăpături în carcasă
uitați-vă cu atenție la inelul metalic în care se montează obiectivul, trebuie să arate bine întreținut, nedeformat
verificați că toate butoanele și rotițele funcționează fără probleme. Dacă unele sunt înțepenite poate însemna că aveți praf sau nisip în cameră.
verificați ecranul și vizorul optic.
verificați autonomia acumulatorului și faptul că încărcătorul funcționează.
fotografiați la întâmplare și stați cu urechea lângă aparat în căutarea unor zgomote suspecte din interior.
rotiți încet de inelul de zoom al obiectivului și lăsați aparatul să facă focalizare automată în timp ce ascultați cu urechea lipită de el după zgomote suspecte din obiectiv.
verificați cu atenție că obiectivul nu este zgâriat.
verificați că pinii flash-ului extern sunt la locul lor și că flash-ul integrat funcționează și cât de repede se încarcă.
mișcați aparatul în mână, ca atunci când ați fotografia ceva din mers sau l-ați întoarce rapid în diverse direcții, pentru a căuta eventuale contacte imperfecte și alte defecte ascunse. Dacă se oprește sau se resetează aparatul, ceva nu-i bine.
activați modul de curățire a senzorului (adică blocați oglinda sus, cam toate aparatele au așa ceva) și inspectați senzorul. Trebuie să fie intact.
fotografiați un perete alb și studiați apoi cu atenție imaginea (pe calculator, cu zoom în detaliu, nu pe ecranul camerei) pentru diverse pete sau artefacte ce-ar putea indica defecte.
Puteți să mai spuneți și voi alte sfaturi, dacă aveți. Pentru accesorii de curățire a aparatelor, uitați-vă aici, eu am un kit Giottos cu pompă de aer, perie și câteva bețe "de urechi" cu spray special.

| UnAltAnonimCelebru explică (pentru Chez0nz):

De unde vreau sa cumpar eu are 3500 de declansari.

2 răspunsuri:
| tputpu2 a răspuns:

Si eu mi-am luat acum o luna un Canon, am vrut initial sa il iau second hand dar m-am razgandit, eu zic ca daca tot vrei, investeste in unul bun si nou