| fis a întrebat:

am 17 ani, sunt in Germania si vreau sa vin in tara cu un prieten, pot sa trec granita fara sa am procura? Am auzit ca nu ai nevoie de procura doar atunci cand iesi din tara, nu si cand te intorci. Ps: am nevoie de raspuns rapid, multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Cand te intoci in Ro nu ai nevoie decat de o carte de identitate sau de un pasaport romanesc.
Cand iesi din Ro pentru a te putea intoarce in Germania, in situatia in care NU esti insotit de catre parinti, ai nevoie de o declaratie notariala semnata de catre ambii parinti( nu de o "procura", cum o numesti tu!) si un insotitor major care trebuie sa prezinte politiei de frontiera extrasul sau de cazier judiciar( daca insotitorul major este o persoana fizica)
Declaratia parintilor trebuie sa cuprinda:
*acordul acestora cu privire la calatoria minorului
*scopul deplasarii
*ruta urmata pana la statul de destinatie
*statul de destinatie
*perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria
*datele de identificare ale insotitorului respectiv
*indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza sa-i fie incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cu cea care iese din Romania.

p.s. Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

4 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Nu ai nevoie decât de un act de identitate valabil (C.I. sau pașaport).
Am fost de mai multe ori cu minori peste graniță, în calitate de însoțitor și niciodată nu mi s-a cerut *la întoarcere* alt document în afară de actele de identitate.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Iti trebuie daca trebuie sa treci granita. nu conteaza de unde unde

| ItsMeUncleDolanOrDolanDuk a răspuns:

La intorcerea in Romania iti trebuie buletinul

| fis explică:

Multumesc mult pentru cele doua raspunsuri.