| TheDarkDragon a întrebat:

Salut, prin august as vrea sa merg cu un tovaras la Roma cu avionul.El la sfarsitul lunii iulie face 18 ani, dar eu inca voi avea 17 pana in septembrie.Care este procedura sa pot iesii din tara?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Parintii tai trebuie sa dea o declaratie notariala ca sunt de acord cu plecarea ta in Italia si sa-l indice pe tovarasul tau ca insotitor major. De asemenea mai ai nevoie de cartea de identitate.

| mihai69 a răspuns:

Declarație notarială de la părinții tăi prin care permit ieșirea ta din țară însoțit de „xulescu" și acesta să aibă asupra lui un certificat de cazier judiciar.
Amândoi să aveți C.I. sau pașapoarte valabile.

| johnnny123 a răspuns:

Iti citez de pe situl politiei de frontiera conditiile care se aplica in situatia descrisa de tine:

"Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:
[...]
- Este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta extrasul de cazier judiciar si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:

- acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
- statul (statele de destinatie);
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale insotitorului respectiv;
- extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
- documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane). "

In concluzie, nu vei putea părăsi țara însoțit numai de prietenul tău cu un an mai mare.